Gala de decernare a Premiilor Nationale de Poezie "Mihai Eminescu", Botosani 2013! FOTO

Gala de decernare a Premiilor Nationale de Poezie "Mihai Eminescu", Botosani 2013! FOTO

 Nicolae Prelipceanu  

Gala de decernare a Premiilor Nationale de Poezie, Opera Omnia si Opera Prima, a reunit la Botosani scriitori, oameni de cultura si arta, politicieni, dar si numerosi iubitori ai poeziei si ai cantecului romanesc autentic.

O seara cu accente culturale de exceptie, menite sa demonstreze, daca mai era nevoie, ca Ziua Culturii Nationale inseamna in primul rand ziua poetului Mihai Eminescu si ca  acordarea Premiului National de Poezie "Mihai Eminescu" la Botosani trebuie sa fie punctul de la care se reconstituie, in fiecare an, etalonul valoric la care trebuie sa ne raportam. O misiune meritorie, dar care si responsabilizeaza, obligand organizatorii si participantii deopotriva sa se ridice si apoi sa se mentina la nivelul pe care un eveniment de o asemenea anvergura il presupune.







Moment de reculegere pentru Constanta Buzea!
Gala a debutat cu un moment de reculegere pentru poeta Constanta Buzea, laureata a Premiului National de Poezie si cetatean de onoare al municipiului Botosani, plecata dintre noi in anul 2012, dupa care publicul s-a delectat, la fel ca in anii trecuti, cu mult asteptatul discurs al scriitorului Varujan Vosganian, care a vorbit, de aceasta data, despre OMUL Eminescu.  



Amfitrionul serii, actorul Marius Rogojinschi, l-a invitat apoi pe criticul Mircea A. Diaconu, pentru a anunta laureatul Premiului National de Poezie "Mihai Eminescu" Opera Prima, premiu acordat de Consiliul Judetean Botosani, prin Centrul National de Studii Mihai Eminescu – Memorialul Ipotesti. Premiul i-a fost decernat lui Anatol Grosu, din Republica Moldova (pentru volumul "Epistola din Filipeni"), de catre scriitoarea Lucia Olaru Nenati.   
 
"Va multumesc din suflet, am fost surprins de acest premiu. Vreau sa multumesc tuturor prietenilor, in special lui Claudiu Komartin, pentru ca a editat aceasta carte si a fost un redactor bun",  a spus Anatol Grosu.





Pentru acordarea Premiului National de Poezie "Mihai Eminescu" Opera Omnia, au fost invitati pe scena criticul Ion Pop, reprezentantul juriului, poetul Adrian Popescu, castigatorul editiei din 2006, precum si viceprimarul Viorel Iliuta, din partea Primariei Botosani, cea care a acordat premiul in valoare de 20.000 de lei.

"Mulţumesc acelei parti din juriu care m-a votat. Nu am sa fac ipocrizia oamenilor politici care mulţumesc si celor care nu i-au votat. Vreau sa ii multumesc si initiatorului si sufletul acestei manifestari si a altor manifestari legate de Eminescu la Botosani, poetului Gellu Dorian", a spus poetul Nicolae Prelipceanu.

Criticul Ion Pop a facut o ampla prezentare a poetului laureat, precizand ca Nicolae Prelipeanu se afla de multi ani pe lista nominalizatilor. "Sunt foarte bucuros, foarte emotionat si foarte onorat ca mi-a revenit mie misiunea frumoasa de a-l lauda cum se cuvine pe poetul Nicolae Prelipeanu. Pentru ca Nicolae Prelipceanu trebuia sa primeasca acest premiu, era de multa vreme pe lista. Sunt multumit si in calitate de critic literar, pentru ca i-am urmarit constant opera, citindu-l, recenzandu-l, comentandu-l, si am fost intotdeauna atent la mesajul foarte aparte al acestei poezii", a spus Ion Pop.



Nicolae Prelipceanu a fost desemnat câştigător de un juriu condus de preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu. Pentru acest trofeu au mai fost nominalizaţi Ion Mureşan, Ovidiu Genaru, Mircea Cărtărescu, Marta Petreu, Constantin Abăluţă şi Gheorghe Grigurcu. Nicolae Prelipceanu este născut pe 10 august 1942 la Suceava. El a urmat liceul la Curtea de Argeş şi a absolvit Facultatea de litere a Universităţii Babeş Bolyai din Cluj. A lucrat ca redactor la revista `Tribuna` din Cluj şi la ziarul `România liberă`, unde a coordonat pagina culturală. A fost consilier de stat în guvernul Victor Ciorbea. În prezent este redactor-şef al revista `Viaţa Românească`. Este membru în structurile de conducere ale Uniunii Scriitorilor şi membru în consiliul consultativ al revistei `Steaua` din Cluj. Debutează în 1966 cu volumul `Turnul înclinat`. Dintre numeroasele volume de versuri, s-a bucurat de o foarte călduroasă primire critică selecţia `Ce-ai făcut în noaptea Sfântului Bartolomeu`, 1999. În 2004 şi 2011 s-a aflat printre nominalizaţii Premiului Naţional de Poezie `Mihai Eminescu`, pe care juriul prezidat de Nicolae Manolescu l-a atribuit timişoreanului Şerban Foarţă şi, respectiv, clujeanului Ion Mircea.



Prefectul Costica Macaleti a oferit la final, laureatilor ambelor Premii "Mihai Eminescu", cate o lucrare purtand semnatura artistului Ioan Nemtoi.

Regal cultural GRIGORE LESE

Partea a doua a Galei a fost un adevarat regal cultural, Grigore Lese reusind sa impresioneze publicul nu doar prin capacitatile sale artistice, cat mai ales prin discursul autentic, pledand pentru adevarata traditie si cultura romaneasca, care trebuie sa se aseze firesc si sa imbrace civilizatia acestui popor. Grigore Lese a punctat in special nevoia de profunzime, de disciplina in actul cultural, altfel ramanand sa ne zbatem in aceleasi "ospete si divertiment ieftin".  

Un moment emotionant a fost dupa ce Grigore Lese a cantat, impreuna cu publicul, cantecul "Bucovina, plai cu flori". In aplauzele tututor, Anatol Grosu i-a oferit artistului buchetul de flori pe care abia il primise in calitate de laureat al Premiului National de Poezie Opera Prima.



"Avem civilizatie, dar daca peste civilizatie nu punem nimic... Daca nimeni nu ne valorizeaza pe noi in Europa, degeaba jucam calusul la Bruxelles. Aici e problema! Ca altfel, daca numai ne invartim si ne jucam de-a ospetele si de-a divertismentul ieftin in Europa, tare ma tem ca nu vom deveni niciodata buricul pamantului in Europa. Talente avem, dar trebuie sa avem si caracter. Atatea cantece sunt pe lumea asta, care vorbesc despre viata noastra... Aici sunt oameni de vaza, atatea carti! Am carti pentru doua luni de citit. Sunt aici oameni seriosi! Da, ma apuc de citit, nu numai de horit. La mine horitul e o veriga, nu traiesc din horit, ca daca as trai din horit... Atata a trebuit sa ma pregatesc... Am avut emotii, am auzit atatea cuvinte frumoase aici. Mi-e atat de dor de Cezar Ivanescu, de Ioan Alexandru... Vedeti ce liniste e aici, toate salile trebuie sa fie asa. Asta disciplineaza! E o seara speciala!", a spus Grigore Lese la finalul concertului.  


NICOLAE PRELIPCEANU - Poemul pomelnic

şi ion şi marius şi virgil şi petre şi daniel şi gheorghe şi matei
şi mircea şi mircea şi dan şi tudor dumitru şi marcel constantin şi cristian
şi laurenţiu şi laurenţiu şi cezar şi nichita şi lucian
şi marian şi nicu-nicolae şi george-nino
şi maria-luiza şi mihai-mişu şi mihail-mişu
şi damian şi ioanid
şi toţi ceilalţi cu tot neamul lor cel făcător
de poezie şi de proză şi de literatură şi de altele dintre cele
care se uită şi care nu se uită
şi iarăşi mircea şi mircea şi ion şi daniel şi marius şi virgil
şi cristian şi laurenţiu şi laurenţiu şi paul
şi cezar şi nichita şi cristian şi laurenţiu
şi ioanid şi m.i. şi mişu şi cezar celălalt şi adi şi şi şi
şi ion drăgănoiu şi marius robescu şi virgil mazilescu şi daniel turcea
şi petre stoica şi gheorghe pituţ şi matei gavril şi tudor dumitru savu
şi marian papahagi şi george-nino almosnino
şi mircea ciobanu şi mircea scarlat şi marcel constantin runcanu
şi cristian popescu şi laurenţiu ulici şi laurenţiu cârstean
şi cezar baltag şi nichita stănescu
şi lucian raicu şi maria-luiza cristescu şi nicolae baltag
şi dana dumitriu şi mihai ursachi şi mihail sabin şi ioanid romanescu
şi damian necula şi cezar ivănescu şi mircea ivănescu şi paul emanuel
şi adi cusin şi dan laurenţiu şi iarăşi şi iarăşi
ei cei uitaţi şi neuitaţi
şi toţi şi pe toţi pomeneşte-i
cititor-cititorule

dacă exişti
 

Evenimentul a fost transmis in direct pe internet de www.live.botosani.ro, unde va fi disponibila si inregistrarea. 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Blocada polițiștilor și jandarmilor în Botoșani și localități s-a lăsat cu sancțiuni: 14 șoferi au rămas fără permis în ultimele 24 de ore!

astăzi, 17:24
37

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 5 acțiuni punctuale în orașele Dorohoi, Săveni, Flămânzi, Darabani și Botoșani în cadrul planului BLOCADA, a...

PNL Botoșani, Cătălin Flutur, întâlnire cu taximetriștii: „O unitate de breaslă mai rar întâlnită în zilele noastre” (foto)

astăzi, 16:14
66

Candidatul din partea Partidului Național Liberal (PNL) – Filiala Botoșani, Cătălin Flutur, a avut zilele trecute o întâlnire cu taximetriștii din Botoșani.Redăm mai jos i...

Eveniment dedicat antreprenorilor din Botoșani: Conferință despre dezvoltarea unor afaceri inteligente! (foto)

astăzi, 15:56
127

Sute de antreprenori din Botoșani au participat, joi, la o conferință despre dezvoltarea unor afaceri inteligente cu fonduri europene. Evenimentul este organizat de către Camera de Comerț, Indust...