Gabriel Chifu a câştigat Premiul Naţional de Poezie "Mihai Eminescu", la Botoşani - FOTO, VIDEO

Gabriel Chifu a câştigat Premiul Naţional de Poezie "Mihai Eminescu", la Botoşani - FOTO, VIDEO
O sală lipsită de aerul festiv care învăluia, până anul trecut, cel mai important eveniment al anului cultural botoşănean, un spaţiu care a păstrat doar aspectul protocolar-ceremonios al decernării Premiului Naţional de Poezie "Mihai Eminescu", Opera Omnia şi Opus Primum, discursuri şi poeţi în cetatea năpădită de ciori, la care se adaugă absenţa de la Botoşani a ministrului Culturii, dar şi a preşedintelui Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu.

Seara acordării celui mai important premiu din literatura română a reunit la Botoşani, ca în fiecare 15 ianuarie, zeci de scriitori din întreaga ţară, critici literari, dar şi numeroase alte personalităţi ale culturii locale şi naţionale.

Pentru că sediul Teatrului Mihai Eminescu este în curs de reabilitare, Gala de decernare a Premiului Naţional de Poezie "Mihai Eminescu" pe anul 2014 s-a desfăşurat în sala Casei Tineretului, amfitrion fiind actorul Marius Rogojinschi.

Ceremonia a început cu un moment susţinut de Cvartetul de coarde al Filarmonicii Botoşani, după care a avut loc aşteptatul discurs al lui Varujan Vosganian şi lansarea cărţii “Poezii, de Ion Mureşan, laureatul ediţiei precedente, în colecţia Poeţi laureaţi ai Premiului Naţional de Poezie "Mihai Eminescu", Editura Paralela 45. Momentul a fost prezentat de Gellu Dorian, Ioan Es. Pop şi Al. Cistelecan, la final, Ion Mureşan recitând un poem din creaţia proprie, după ce mai întâi a susţinut un scurt eseu pe marginea poeziei.

Primul premiu acordat a fost Premiul Naţional de Poezie "Mihai Eminescu" – Opus Primum pe anul 2014, acesta fiind câştigat de Ştefan Ivas, pentru cartea "Mila schimbă gustul cărnii", Ed. Max Blecher, şi Merlich Saia, pentru cartea "Garda de corp", Editura Tracus Arte. Premiul a fost acordat de către vicepreşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Gheorghe Sorescu, şi criticul literar Vasile Spiridon, cel din urmă folosind prilejul pentru a mărturisi că a găsit oraşul Botoşani năpădit de ciori, făcând chiar un apel la autorităţi să se implice în rezolvarea acestei probleme.

Momentul serii l-a constituit acordarea Premiului Naţional de Poezie "Mihai Eminescu" – Opera Omnia pe anul 2014, nominalizaţi fiind Mircea Cărtărescu, Liviu Ioan Stoiciu, Marta Petreu, Aurel Pantea, Ioan Moldovan, Lucian Vasiliu şi Gabriel Chifu. Cel care a urcat pe scenă, pe 15 ianuarie, a fost Gabriel Chifu (foto jos), care a primit însemnele premiului de la laureatul de anul trecut, Ion Mureşan. Mircea Martin a parcurs tradiţionalul Laudaţio, iar Gabriel Chifu a citit apoi câteva dintre poemele proprii.

Alături de laureatul din acest an s-a aflat şi primarul municipiului Botoşani, Ovidiu Portariuc, acesta oferind premiul în bani, suma de 20.000 de lei fiind acordată de municipalitate. De asemenea, Gabriel Chifu a intrat în posesia titlului de Cetăţean de Onoare al municipiului Botoşani.

Seara s-a încheiat cu un spectacol susţinut de actorul Constantin Chiriac, sub denumirea "Domnule şi frate Eminescu".
FOTO:



























 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiect USR înaintat Senatului: Absolvenții de liceu care au promovat bacalaureatul ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe!

astăzi, 20:24

Absolvenții de liceu care au promovat examenul național de Bacalaureat ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe, potrivit unui proiect depus la Senatul României de către U...

Polițiștii rutieri au verificat respectarea traseelor de deplasare stabilite pentru autovehiculele ”Școală”!

astăzi, 19:40
25

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat luni, 22 aprilie 2024, o acțiune pentru prevenirea și combaterea abaterilor la regimul rutier de către instructorii autorizați din cadrul ș...

Spectacolul „Legenda Cetății Neamțului” se joacă trei zile la Teatrul „Vasilache” din Botoșani

astăzi, 19:08
24

„Legenda Cetăţii Neamţului” este o adaptare scenică parodică, după „Cetatea Neamţului” de George Coşbuc şi transpusă în scenă de Marius Rogojinschi. Regia arti...