Frumusetea muzicii si semi-obscurul unei sali

Frumusetea muzicii si semi-obscurul unei sali
Melomanii au avut parte de o seara de opera la Filarmonica Botosani, invitatii de vineri reusind sa impresioneze si sa culeaga aplauze meritate.

Mezzo-soprana Veress Orsolya si baritonul Florin Estefan au demonstrat o buna pregatire profesionala, dar mai ales un bun simt scenic, artistii transformand scena botosaneana intr-un spatiu de real spectacol liric.

Concertul a purtat amprenta dirijorala a lui Ioan Adrian Morar, o personalitate bine fixata in lumea artistica muzicala de gen.

Dupa o prima parte doar aparent timida, cu arii bine conturate muzical de cei doi invitati, un rol deosebit revenind si orchestrei Filarmonicii, partea a doua a concertului s-a dovedit a fi un adevarat regal pentru public.

Expresivitate, joc scenic si voce pe masura, atmosfera degajata, totul cu concursul dirijorului, care a intrat firesc in jocul celor doi artisti, emotii si aplauze.

Nu putem ignora momentele incantatoare prilejuite de interpretarea "portretelor" muzicale Schumann-Rogalski, reale diamante presarate pe parcursul concertului.

Ioan Adrian Morar a dovedit astfel un fin si extrem de delicat simt al instrumentului, al sunetului, reusind sa imprime in memoria afectiva a spectatorului stari si sentimente reusite tocmai din conlucrarea si dialogul dintre viori si flaut, violoncel si fagot, intr-un joc melodic menit sa trimita spectatorul catre personaje reale sau literare la care face trimitere Theodor Rogalski, cel care a orchestrat lucrarea pentru pian Carnaval, de Robert Schumann.

Finalul concertului, G. Verdi: Il Trovatore: Duetul Leonora-Contele di Luna (Udiste), a incheiat la mare inaltime un spectacol care merita, probabil, un public ceva mai numeros in sala Filarmonicii botosanene, o sala lipsita, din pacate, de stralucirea artistica de care se bucura alte institutii de gen din tara.

Fara o acustica potrivita si, deseori, cu reale deficiente legate de lumina – artistii invitati "stralucesc" intr-un semi-obscur suparator – concertele Filarmonicii Botosani devin cu atat mai valoroase cu cat calitatea artistica reuseste sa suplineasca aspectul precar in care instrumentistii isi consuma sufleteste viata, intru bucuria si implinirea noastra, a spectatorilor…

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

astăzi, 19:49
79

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

astăzi, 19:02
44

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

astăzi, 18:22
47

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...