FOTO, VIDEO - IPS Teofan, la concertul tradițional de colinde: "Rugăciunea către Dumnezeu să fie pentru pace. Prea mulți nori se adună de la răsărit și de la apus"

FOTO, VIDEO - IPS Teofan, la concertul tradițional de colinde: "Rugăciunea către Dumnezeu să fie pentru pace. Prea mulți nori se adună de la răsărit și de la apus"

Tradiție și emoție, colinde, inocență și frumusețe creștină. Un eveniment așteptat în fiecare an de botoșăneni, Concertul tradițional de colinde al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei adună laolaltă copii și bunici, preoți și profesori. Colindele înseamnă bucurie, înseamnă mai presus de toate Viață. În cuvântul de învățătură, IPS Teofan a vorbit mai mult decât altă dată despre pace și despre vremurile agitate pe care le străbatem. Prea mulți nori apasă asupra noastră și asupra lumii, "parcă pregătiți de o mare furtună", a rostit înaltul ierarh, îndemnând credincioșii să se roage pentru pace.

Sute de botoșăneni au participat, sâmbătă, la tradiționalul concert de colinde "Bucuria Nașterii Domnului", al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, în prezența ÎPS Teofan. În concertul care a avut loc pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor au evoluat Corul „Amvonul” (Protopopiatul Săveni), Grupul vocal al Ansamblului folcloric „Stejărelul” (Protopopiatul Darabani), Corul cântăreţilor bisericeşti (Protopopiatul Botoşani), Grupul coral al Parohiei „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” Dorohoi (Protopopiatul Dorohoi), Grupul de colindători ai Asociaţiei Tineretul Ortodox Român (Protopopiatul Botoşani) și Grupul coral „Muguraşii” al Parohiei Vlădeni (Protopopiatul Botoşani).

La concert, alături de IPS Teofan, s-au aflat pr. protopop Lucian Leonte, pr. Ioan Harpa, starețul Mănăstirii Popăuți, precum și Costică Macaleți, președintele Consiliului Județean Botoșani, și Marian Murariu, viceprimar al municipiului Botoșani. Sărbătoarea colindelor a debutat cu Imnul Național, interpretat de Corul Amvonul de la Săveni. 

În cuvântul de învățătură, IPS Teofan s-a adresat în primul rând botoșănenilor plecați departe de casă, exprimând totodată îngrijorarea că mulți dintre tinerii care s-au aflat sâmbătă pe scenă nu se vor mai afla în țară peste 10-15 ani. Totodată, înaltul ierarh i-a îndemnat pe creștini să se bucure de Crăciun alături de cei dragi, iar spre final a făcut apel la rugăciune. Rugăciune pentru pace, într-o lume tot mai agitată și mai fragilă:

"Admirând acest pelerinaj prin fața noastră al tinerilor, gândul te duce și la ce nu trebuie, și anume câți dintre ei peste 10-15 ani vor mai fi în Botoșani și câți vor fi cine știe pe unde în lume. Și nu e o altă pierdere mai mare decât ca pe unii dintre cei de față, peste 10-15 ani să nu îi mai avem ca locuitori ai orașelor și satelor sau ca enoriași ai parohiilor. Nădăjduim că lucrurile se vor mai schimba și vor rămâne cât mai mulți acasă sau, cei care vor pleca, să plece cu țara în suflet, cu colindul în inimă, să păstreze pe unde sunt credința cea adevărată, să nu uite să vorbească românește și mai ales să se întoarcă acasă cât mai des, cât mai mult, și într-o bună zi definitiv. 

Un alt gând care m-a urmărit în timp ce admiram costumele, vocile și privirile curate ale copiilor este acela că sărbătorile de Crăciun, câteva zile, cât durează, putem întrucâtva să ne aducem aminte de arta de a trăi frumos. O artă pe care în general am uitat-o, de a trăi frumos, adânc, creștinește, cum așteptau creștinii de altădată sărbătoarea Crăciunului sau sărbătoarea Sfântului Paști, când nu aveau toate facilitățile pe care le avem noi astăzi, dar aveau parcă mai multă bucurie în suflet. 

Dacă luați aminte la esența cântărilor din seara asta, aproape la fiecare cântare ni se cerea să nu fim triști, să fim bucuroși. Probleme sunt multe, agitațiile sunt numeroase, dezamăgirile multiple, în același timp, însă, perioada de Crăciun este o perioadă în care ne mai putem puțin opri din ritmul foarte rapid al vieții noastre. Cântecele de colind care au fost prezentate ne introduc puțin, pe zi ce trece, apropiindu-ne de ziua de Crăciun, sfătuindu-ne ca pe măsură ce ne apropiem să ne oprim pentru o clipă, să ne așezăm cu luare aminte și să privim asupra anului care tocmai se încheie. Și vom constata că de multe ori am fost triști fără motiv, de multe ori am amânat să facem un bine pentru a doua zi sau a treia zi și poate a trecut un an întreg și nu l-am făcut. Perioada de Crăciun este tocmai acest răstimp în care oamenii adunați în jurul mesei pot să aducă în noi ceea ce era bucuria de Crăciun de altădată, pe care am păstrat-o într-o anumită nuanță, am pierdut-o din alte multe puncta de vedere. Românul nostru de altădată avea bucuria de Crăciun și pentru o masa mai bogată, și pentru hăinuțe pentru prunci, cu toată sărăcia lui, dar izvorul bucuriei era dat de faptul că ei credeau fără clintire în Domnul și Dumnezeul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Într-o modalitate pe care nu o puteau, eventual, exprima, nu într-un mod teologic, cum o facem noi prin cărți, prin conferințe, prin predici, așa mai departe, însă simțeau că fără de Hristos viața lor nu poate să fie o viață de bucurie. Pentru că el este Calea, Adevărul și Viața, Pâinea, Sarea, Apa cea vie, sensul vieții, adâncimea vieții și rostul acesteia în toată plenitudinea ei. 

De aceea mulțumim tuturor colindătorilor care au pătruns pe prispa sufletului nostru în această seară, ne-au bucurat, ne-au făcut să uităm puțin din gâlceava și iarmarocul zilei, sperăm ca liniștea pe care ne-au dăruit-o în această seară să rămână pentru mai multe zile, cât mai mult înrădăcinate în ființa noastră pentru a sfârși acest an cu bine și a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru cele bune și pentru cele pe care noi, eventual, le considerăm a fi nu foarte bune, știe Domnul. 

Anul care vine să fie în primul rând un an cu pace. Și rugăciunea noastră către Dumnezeu să fie în mod special pentru pace, că prea mulți nori se adună de la răsărit și de la apus, de la miazănoapte și de la miazăzi, parcă pregătiți pentru o mare furtună. Și Dumnezeu, în mila lui, poate să risipească acești nori care apasă greu asupra noastră și asupra lumii. În al doilea rând, să avem pace și în casele noastre. Căci dacă ai mai multă pace în casă ea se răspândește în jur și cu cât mai multe case cu pace, cu atât mai mult omenirea va fi în această stare lăuntrică. Dacă ne va da Dumnezeu și anul viitor mai multă pâine pe masa, mai mult grâu pe camp, mai mulți copii care să se nască în familiile noastre, mai puțini români care să plece, mai mulți români care să se întoarcă acasă... Mila Domnului în toate, vă mulțumim pentru această seară frumoasă! Bucurie sfântă!"














































 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Niculina, sufletul orașului meu

Marţi, 23 Aprilie 2024
2087

Cam pe la 7-8 pe seară, de ani buni, Niculina iese din casă. Vara în culori deschise, rochii cu volănașe garnisite uneori cu mărgele simple, pe care le poartă pitite într-o copilăro...

Regizorul Cristian Pascariu, înainte de lansarea filmului ”Nasty” la Botoșani: ”Îl veți vedea pe Ilie într-o ipostază necenzurată, într-o ipostază sinceră” (Foto, Video)

Joi, 18 Aprilie 2024
744

Filmul ”Nasty” va avea premiera de gală la Cinema Unirea Botoșani sâmbătă, 20 aprilie, de la 19:00, publicul având prilejul de a se întâlni și cu echipa care a...

Anamaria Chelaru: ”Noi, păpușarii, suntem făcuți să lucrăm între călugărie și armată!” (Foto, Video)

Marţi, 16 Aprilie 2024
1215

Când am căutat-o și i-am propus acest interviu, am întrebat-o direct: Cum este Anamaria Chelaru în afara scenei? A răspuns dintr-o suflare, cu vocea clară și îndelung form...