Filarmonica Botosani a amanat un concert la Suceava: Vioara Guarnieri a "refuzat" sa cante!

Filarmonica Botosani a amanat un concert la Suceava: Vioara Guarnieri a "refuzat" sa cante!

 GABRIEL CROITORU  

Un concert simfonic care urma să fie susţinut de Filarmonica de Stat din Botoşani a fost reprogramat din cauza condiţiilor oferite de sala din Suceava. Melomanii suceveni au venit pentru a urmări "pe viu" concertul Filarmonicii Botoşani împreună cu solistul Gabriel Croitoru, care trebuia să cânte cu vioara Guarnieri, instrument ce i-a apartinut lui George Enescu.

Pe 15 aprilie, înainte de începerea concertului, cei prezenţi în sală au fost anunţaţi de Ovidiu Alupei, liderul Sindicatului Independent al Artiştilor Instrumentişti din Orchestra Simfonică din Botoşani, că nu se poate ţine concertul din cauza condiţiilor necorespunzătoare din sala Casei de Cultură. În sală erau 14 grade Celsius, iar vioara solistului Gabriel Croitoru nu poate fi folosită decât la o temperatură peste 18 grade Celsius, aşa fiind stipulat în contractul de asigurare al instrumentului.

"Nu este vorba de instrumentele noastre, ci de vioara Guarnieri care i-a aparţinut lui Enescu, un instrument foarte valoros", a declarat pentru Monitorul de Suceava Ovidiu Alupei. Vioara a fost confecţionată în 1732 de unul dintre cei mai vestiţi membri de lutieri, Guarnierius din Cremona, Giuseppe del Gesu, fiind cumpărată de Enescu din fonduri proprii. Solistul Gabriel Croitoru a primit vioara în urma unui concurs organizat de Ministerul Culturii.

"Este prima oară când am luat decizia să nu mai cântăm, dar ne-am mâncat sănătatea în sala aceea 2-3 ani. În iarna aceasta am fost nevoiţi să concertăm chiar şi la temperatura de 2-3 grade Celsius, spectatorii nu puteau să-şi lase hainele, iar o parte din colegii mei au ajuns şi în spital", a mai adăugat Ovidiu Alupei.

La rândul său, Rodica Brânză, directoarea Casei de Cultură Suceava, a precizat că nu au fost anunţaţi din timp de condiţiile speciale prevăzute în contract. Concertul a fost amânat pentru data de 20 mai.

La Botoşani, concertul susţinut de Filarmonica Botoşani şi violonistul Gabriel Croitoru a avut loc pe 14 aprilie.

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Singurul candidat înscris pentru postul de manager al Spitalului „Mavromati” a fost respins!

astăzi, 12:11
40

Pentru postul de manager al Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani o singură persoană și-a depus dosarul de înscriere în concurs.În urma verificării dosar...

Medic, despre cel mai mare pericol în AVC: ”Fiecare minut, fiecare oră înseamnă scăderea şansei de recuperare a pacientului”

astăzi, 11:56
77

Profesorul Gheorghe Iana, doctor în medicină, afirmă că este important ca pacienţii, dar şi familiile acestora să înveţe să recunoască simptomele unui accident vascular cerebral (...

Plecare în plin campionat de la FC Botoșani. Vârful de atac titular a semnat cu un club din străinătate!

astăzi, 10:45
140

FC Botoșani, ultima clasată din play-out, s-a despărțit de atacantul croat Miroslav Ilicic (25 de ani), adus în toamnă.Titular până în februarie la echipa antrenată acum d...