Fetele din Botoșani, prezente la încheierea ITOM de la Iași

Fetele din Botoșani, prezente la încheierea ITOM de la Iași

Cei aproape 2.000 de tineri prezenţi zilele acestea la Iaşi la prima ediţie a Întâlnirii Tinerilor Ortodocşi din Moldova şi-au luat la revedere de la oraşul celor şapte coline duminică, atunci când a avut loc festivitatea de închidere ITOM 2018.

După-amiaza a început prin Concertul Unirii, în Grădina Palas. Tinerii s-au bucurat de prezenţa în mijlocul lor a unor invitaţi speciali: Ansamblul Folcloric „Ştefan Vodă” din Republica Moldova, condus de maestrul Tudor Ungureanu, alături de Fetele din Botoşani, Dumitriţa Şiniţa şi Emanuel Băiceanu.

Festivitatea de închidere s-a desfăşurat tot în Grădina Palas din Iaşi. Iniţial, organizatorii au ţinut să mulţumească în mod deosebit celor 250 de voluntari, fără de care acest eveniment nu ar fi fost posibil, relateaza Ziarul Lumina.

Apoi a luat cuvântul Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei: „Veţi pleca la casele voastre în speranţa că aici, la Iaşi, timp de trei zile, aţi trăit cu intensitate identitatea voastră de creştini ortodocşi şi de români trăitori pe ambele maluri ale Prutului. Prin gestul vostru aţi arătat că normalitatea nu poate fi asigurată decât fiind împreună cei care au pătimit de-a lungul vremii, fiind despărţiţi de stăpâni străini şi aspri. Eu cred un lucru şi v-aş ruga şi pe voi să meditaţi la acest gând, pe care şi eu l-am auzit de la cineva: privind la cele ce se întâmplă şi la noi, în România, şi în Republica Moldova, ne plângem foarte mult pentru că lucrurile nu merg bine. Şi printre alte pricini pentru care lucrurile nu merg bine, credem că pricina principală este dată de faptul că o ţară este împărţită în două. Şi nici basarabenilor, nici moldovenilor din dreapta Prutului şi românilor, în general, nu ne va fi foarte bine decât atunci când vom fi din nou împreună, în aceeaşi ţară. Să plecaţi, mai ales basarabenii, cu acest gând, şi să încercaţi fiecare să fiţi o făclie de ortodoxie şi de românism la Chişinău, la Bălţi, la Cahul, de ce nu, la Tiraspol şi în toate zonele locuite de români în stânga Prutului”.

Ulterior a fost rostită rugăciunea de binecuvântare şi călătorie. Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Moldova 2018 a fost organizată de către Departamentul Misiune pentru Tineret din cadrul Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR), filiala Iaşi, şi Asociaţia Tineretul Ortodox Român (ATOR), filiala Iaşi.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
611

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
459

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2999

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...