Festivalul Naţional de Poezie şi Proză "Mihai Eminescu". Poesis.Litera, ediţia a II-a, 2013

Festivalul Naţional de Poezie şi Proză "Mihai Eminescu". Poesis.Litera, ediţia a II-a, 2013
Un adevărat regal de creaţie literară, de didactică şi de cultură, s-a desfăşurat zilele acestea la Botoşani.

În perioada 14-16 iunie 2013, Festivalul Naţional de Poezie şi Proză "Mihai Eminescu". Poesis. Litera, ediţia a II-a, organizat de Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" Botoşani şi Asociaţia Judeţeană a Profesorilor de Limba şi Literatura Română, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean-Botoşani, Societatea Culturală "Arlechin" Botoşani, Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii "Mihai Eminescu", coordonatori − prof. Diana Damean, prof. Crina Muraru, prof. Mihaela Ţicalo, şi-a desemnat câştigătorii.

Festivalul Naţional de Poezie şi Proză "Mihai Eminescu" este un proiect educativ de anvergură ce are ca principal scop asigurarea unui cadru de promovare şi manifestare cultural – artistică a elevilor prin realizarea unor lucrări, materiale şi momente artistice, având ca izvor de inspiraţie opera marelui poet naţional, fiind organizat pe secţiuni, după cum urmează: poezie, proză scurtă, eseu, critică şi creaţie literară, teatru scurt, desen, fotografie şi film.

Proiectul, fiind unul de amploare, s-a desfăşurat pe parcursul mai multor zile la Colegiul Naţional Mihai Eminescu şi la Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii "Mihai Eminescu", şi a cuprins un concurs de creaţie literară, adresat elevilor, şi un Simpozion Naţional de Didactică ce oferă dascălilor de vocaţie şi care iubesc opera lui Mihai Eminescu, posibilitatea prezentării şi publicării materialelor de cercetare proprie, de studiu şi de didactică. Lucrările premiate, precum şi materialele susţinute în cadrul simpozionului vor fi publicate în reviste special tipărite, cu ISSN.

Spre încântarea tuturor, ediţia aceasta a fost una de un real succes pentru că s-a bucurat de un interes foarte mare din partea participanţilor la toate activităţile şi secţiunile din cadrul proiectului, fiind reprezentate în finală judeţele: Ploieşti, Galaţi, Iaşi, Bacău, Neamţ, Botoşani, precum şi oraşul Chişinău-Republica Moldova, cu textele literare ale unor tineri scriitori care au obţinut Premii speciale.

Anul acesta s-a remarcat faptul că la concursul de creaţie literară şi artistică au fost înscrise peste 240 de lucrări – desen, pictură, poezie şi proză, fotografie, dintre care peste 100 au fost selectate pentru etapa finală. Ediţia a II-a s-a detaşat prin calitatea lucrărilor şi a subiectelor abordate.

Juriul, corespunzător fiecărei secţiuni din concurs, a avut o misiune dificilă, deoarece multe creaţii literare s-au dovedit a fi de valoare.

Aşa cum era de aşteptat, festivitatea de premiere pe secţiuni şi categorii de vărstă a fost un moment cu totul şi cu totul special. Aceasta a avut loc în data de 15 iunie 2013, la Colegiul Naional "Mihai Eminescu" din Botoşani, pentru elevii care au avut participare directă la secţiunea de recital, desen, fotografie, iar pentru secţiunea de creaţie literară cu participare indirectă, premierea a avut loc la Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii "Mihai Eminescu", în cadrul manifestărilor culturale prilejuite de Zilele Eminescu-2013.

Câştigătorul Trofeului POESIS LITERA a fost desemnat Dumitru Justin Florin, de la Colegiul Naţional "Mihai Viteazul" din Ploieşti, elev în clasa a XI-a, care a fost pregătit de d-na profesoară Cătunescu Carmen. Acesta a mărturisit: "Organizarea concursului a fost desăvârşită, iar lucrările tinerilor talentaţi s-au bucurat de toată aprecierea juriului. Cu cât versurile eminesciene vor fi parcurse cu mai multă atenţie şi de mai multe ori de către tineri, se va pătrunde mai adânc în farmecul lor şi se va trăi mai intens emoţia artistică generată de acestea".

"Felicitări câştigătorilor şi mult succes în continuare!", a transmis prof. Crina Muraru.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ȘOCANT! Cadavrul unui bebeluș, găsit în apropierea Poligonului ACR! FOTO, VIDEO

astăzi, 18:05
3361

În urmă cu câteva zile, o sesizare făcută la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Botoșani a pus în alertă reprezentanții instituției, care au ...

Ancheta privind explozia din Primăverii, transferată la alt parchet

astăzi, 17:28
265

Constituit sub coordonarea unui procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani, dosarul referitor la explozia care a afectat dramatic imobilul din Primăverii 18 şi a dus la rănir...

A căzut în fântâna pe care încerca să o curețe!

astăzi, 16:27
521

Un bărbat din județul Botoșani a fost, marți, la un pas de moarte după ce a căzut într-o fântână pe care încerca să o curețe.Bărbatul de 52 de ani, din satul...