Faceti dragoste, nu razboi!, la Teatrul Mihai Eminescu Botosani!

Faceti dragoste, nu razboi!, la Teatrul Mihai Eminescu Botosani!

Ana Maria Cazacu si Ioan Cretescu

Make love not war – Faceti dragoste, nu razboi! Intre dragoste si razboi, intre rugaciune si agresivitate, intr-o societate intocmai dupa chipul si asemanarea noastra, spectacolul anuntat de Teatrul Mihai Eminescu din Botosani isi largeste scena, devenind astfel un camp de razboi, dar si de pace prin iubire.

Spectacolul "Make love not war", in regia lui Adi Carauleanu, director artistic al Teatrului National iesean, poate fi un gest firesc de reprezentare fizica a sentimentelor sau incrancenarilor care ne stapanesc, poate ca acum mai mult ca niciodata. Creat pe baza textelor scrise de Dumitru Solomon si Matei Visniec, spectacolul se desfasoara intr-un spatiu extrem de sugestiv, scena fiind, de fapt, o expozitie de arta, care in final devine o expozitie umana. 

"Spectacolul nostru se vrea o exemplificare artistică a ceea ce înseamnă bine şi rău, iubire şi ură, frumos şi urât, pisc şi abis, pace şi război! Ideea spectacolului vine din timpuri străvechi! Vine din... cultul şarpelui!", spune Adi Carauleanu.

Profunzimea subiectului propus, dar si spectaculozitatea acestuia, confera actului cultural o aura care, poate, lipsea din sfera repertoriala a Teatrului Mihai Eminescu, intr-un timp in care tot mai multi tineri isi pun probleme existentiale, in cautarea unor raspunsuri.

"Este un altfel de spectacol, un spectacol deosebit de elaborat, de complex. Vrem ca, la iesirea din sala, spectatorul sa gandeasca, sa isi puna probleme", spune Traian Apetrei, director al Teatrului Mihai Eminescu Botosani.

Inspirata readucerea in prim-plan a unei actrite cu carisma si expresivitate scenica, Ana Maria Cazacu impresionand in special publicul tanar in spectacolul "Fluturii", al regizorului Vlad Cepoi. Regizorul Adi Carauleanu si-a asigurat, insa, si forta artistica, apeland la Ioan Cretescu, Eduard Sandu sau Andreea Motcu. Nu poate fi trecut cu vederea un fapt mai putin obisnuit, si anume debutul Sorinei Baleanu, un copil care va conduce spectatorul catre zona curata, purificata a umanitatii.

"Adaptând texte din doi mari dramaturgi români, Matei Vişniec şi Dumitru Solomon, am obţinut un scenariu-poveste despre: iubire (Ana Maria Cazacu), teamă (Andreea Moţcu), disperare (Laura Dumitrache), început şi reînceput, purificare - copilărie (Sorina Băleanu) dar şi întâmplări despre: existenţa în doi, cu tot ce înseamnă ea (Ioan Creţescu şi Ana Maria Cazacu), despre absurdul unui posibil război psihologic (Sorin Ciofu, Bianca Gavril, Eduard Sandu) dar şi un rezultat surprinzător - prin simplitate, înţelegere şi umanism – al desfăşurării războiului propriu-zis, cel cu arme, bombe şi rachete (TraianAndrii, Radu Dragoş)", transmite regizorul Adi Carauleanu.

De remarcat si faptul ca, in urma unui nefericit incident creat de indisponibilitatea actritei Cristina Ciofu, regizorul a fost nevoit sa apeleze la o solutie care nu poate fi nicicum una de compromis, dimpotriva! Astfel, Cristina Ciofu a fost inlocuita cu Bianca Gavril, o tanara care in primavara anului 2009 urca pe scena Teatrului Mihai Eminescu alaturi de trupa Grupului Scolar de Industrie Usoara, in cadrul Festivalului de Teatru pentru liceeni Amfiteatru. Faptul ca regizorul Adi Carauleanu, prezent atunci in juriul competitiei, a ales sa o distribuie pe Bianca Gavrila in acest spectacol nu face decat sa dovedeasca, daca mai era necesar, avantajele participarii elevilor intr-un astfel de festival, dar mai ales consecintele optarii pentru un juriu profesionist, menit sa observe si sa "cearna" apoi talentele.

Bianca Gavril poate fi, din acest punct de vedere, inca un debut fericit al acestei reprezentatii.

"Make love not war" – Teatrul Mihai Eminescu Botosani, sambata, 5 decembrie 2009, ora 19.00.

Adaptare din texte de Dumitru Solomon si Matei Visniec

Distributia (in ordinea intrarii in scena):
Sentimentul 1 – Ana Maria Cazacu
EL – Ioan Cretescu
EA – Ana Maria Cazacu
Sentimentul 2 – Andreea Motcu
PRIMUL – Eduard Sandu
AL DOILEA – Bianca Gavril
AL TREILEA – Sorin Ciofu
Sentimentul 3 – Laura Dumitrache
SOLDATUL INALT – Traian Andrii
SOLDATUL SCUND – Radu Dragos
Sentimentul 4 – Sorina Baleanu

Directia de scena – ADI CARAULEANU
Scenografia – MIHAI PASTRAMAGIU
                        - ANA CARAULEANU
Butaforie – GELU RASCA
Asistent directie scena – ANDREEA MOTCU


 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiect de lege: Minorii de 17 ani, cu permis, ar putea conduce alături de un însoțitor cu experiență!

astăzi, 20:16
54

Comisiile juridică și pentru apărare din Senat au aprobat un proiect de lege care permite minorilor de 17 ani, cu permis categoriile B și BE, să conducă cu un însoțitor cu experiență de...

Polițiștii dintr-o localitate din Botoșani au discutat cu elevii pe tema siguranței online! (Foto)

astăzi, 19:23
56

Polițiștii din cadrul Poliției orașului Flămânzi alături i-au vizitat pe copiii din cadrul Școlii Gimnaziale ”Ion Bojoi” din localitate. Prin intermediul activităților educa...

Elevi ai unui liceu tehnologic din județ au învățat, alături de alți colegi din țară, cum să combată șomajul

astăzi, 18:56
55

106 elevi de la 13 licee din 11 localități au lucrat în echipe, în cadrul workshop-ului virtual JA Social Innovation Camp, organizat de Junior Achievement (JA) România ca parte a p...