Expoziție de icoane și concert al seminariștilor botoșăneni, la Viena, Nürnberg și München - FOTO

Expoziție de icoane și concert al seminariștilor botoșăneni, la Viena, Nürnberg și München - FOTO

   Foto: mitropolia-ro.de

La invitația ÎPS Serafim, în perioada 29 septembrie - 3 octombrie, grupul coral „Biruitorii” al Seminarului Teologic „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Botoșani s-a aflat în Austria și Germania (Viena, Nürnberg și München), unde au prezentat o expoziție de icoane, au participat la Sfânta Liturghie și la alte slujbe, interpretând cântări religioase corale și psaltice, tradițional-folclorice și cântece folk. Turneul lor se înscrie în seria de evenimente din 2017, an omagial al iconarilor și pictorilor bisericești în Patriarhia Română.

 La invitația Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Serafim, grupul coral „Biruitorii” al Seminarului Teologic „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Botoșani, însoțit de părintele director dr. Daniel Dascălu și de pr. Teodor Cenușă, profesor de muzică psaltică la același seminar s-au aflat la Viena, Nürnberg și München unde au promovat frumusețea iconografiei ortodoxe și au interpretat cântări religioase și laice.

Vineri seara, 29 septembrie, invitații s-au aflat în parohia „La Sfânta Înviere” din Viena, participând la slujba acatistului și prezentând o expoziție de icoane realizate de mai multe serii de elevi ai seminarului botoșănean ca lucrări de atestat la încheierea studiilor medii. Părintele Daniel Dascălu a explicat celor prezenți cât este de importantă promovarea talentelor în rândul tinerilor ortodocși, iar apoi a trecut în revistă lucrările iconografice. Expoziția a fost însoțită de un program de cântări religioase corale și psaltice, precum și cântece din folclorul românesc sau folk, performate de seminariști. Seara, părintele vicar, prof. dr. Nicolae Dura i-a însoțit pe tinerii seminariști într-o plimbare prin frumoasa capitală a Austriei. A doua zi dimineață coriștii au dat răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie săvârșită la biserica „Sf. Cuv. Antonie cel Mare”, iar apoi au fost invitați de părintele paroh, prof. dr. Ioan Moga la o agapă frățească.

Duminică, 1 octombrie, evenimentul a continuat la catedrala mitropolitană din Nürnberg, unde tinerii au dat răspunsurile liturgice, iar părintele Daniel Dascălu a predicat despre importanța praznicului Acoperământului Maicii Domnului. După Sfânta Liturghie, programul iconografic și coral a fost repetat și în sala parohială de la Nürnberg, încântând audiența. Lunea a fost dedicată vizitării principalelor obiective turistice și Nürnberg, printre care și Kaiserliche Burg, vechea reședință a împăraților romano-germani în Evul Mediu.

Marți, 3 octombrie, de Ziua națională a Germaniei, tinerii au fost întâmpinaţi de părintele paroh Alexandru Nan, protopopul Bavariei, care i-a însoţit la principalele obiective turistice ale oraşului München. Seara, expoziția a fost găzduită la biserica Sf. Wilibrord de către Parohia „Nașterea Domnului” din München, fiind prezenți numeroși credincioșii români din capitala bavareză care s-au bucurat de repertoriul variat performat de seminarişti.
 

Parteneriatul dintre Seminarul Teologic liceal „Sf. Gheorghe” din Botoșani și Mitropolia noastră a început acum un an, când Mitropolia a donat un microbuz instituției de învământ, pentru a sprijini activitățile culturale și sociale întreprinse în această regiune a țării de către tinerii seminariști.

SURSA: mitropolia-ro.de

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Iohannis e de acord cu Basescu: Primarii trebuie alesi in doua tururi de scrutin

astăzi, 20:46
141

Klaus Iohannis si Traian Baasescu sunt de acord in privinta revenirii la un scrutin in doua tururi pentru alegerea primarilor si a sefilor de Consilii judetene, pentru ca actualul sistem electoral a s...

Cinci schimbări majore din luna mai de care ar trebui să știe șoferii și firmele din domeniul auto

astăzi, 17:52
859

Mijlocul lunii mai 2018 va aduce mai multe modificări legislative importante în domeniul auto, unele fiind importante pentru persoanele fizice, iar altele vor fi importante pentru afaceriștii din d...

Olguța Vasilescu s-a supărat: "Ca la români! Exista riscul de a nu se mai putea plăti deloc sporurile în aprilie"

astăzi, 16:42
1172

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, transmite, în contextul protestelor Sanitas din faţa Palatului Victoria, că nu s-a putut ajunge la o soluţie cu sindicatele în ceea ce priveşte...