Expoziţia tematică Trans(a)parenţe la Botoşani

Expoziţia tematică Trans(a)parenţe la Botoşani
Galeriile de Artă "Ştefan Luchian" Botoşani vor găzdui joi, 7 august 2014, la ora 17:00, Expoziţia tematică Trans(a)parenţe, care va fi la dispoziţia publicului botoşănean până pe 12 iulie 2014, între orele 9:00 – 17:00.

Fundaţia Arhitext design a realizat expoziţia tematică Trans(a)parenţe ca element central al Trienalei de Arhitectură East Centric 2013 care a avut această temă, cea a trans(a)parenţelor şi care s-a desfăşurat la Bucureşti între 10 şi 27 octombrie 2013.

Expoziţia a fost alcătuită pe baza unui open call internaţional de proiecte în urma căruia s-au primit peste 200 de proiecte din 20 dintre ţările Europei Centrale şi de Est*. Dintre cele eligibile, echipa curatorială le-a selectat pe cele care au întrunit cel mai bine criteriile open call-ului, pentru a fi incluse în expoziţia Trans(a)parenţe. În total au fost selectate 98 de proiecte din 20 de ţări din Europa Centrală şi de Est.

Începând cu luna iunie a acestui an Expoziţia Trans(a)parenţe a fost itinerată în mai multe oraşe şi centre culturale importante din întreaga ţară: Timişoara (3-15 iunie), Cluj (20 iunie-6 iulie), Sibiu (9-30 iulie). Turneul se încheie cu oraşele Botoşani şi Suceava unde expoziţia va fi deschisă publicului în perioada 7-12 august, respectiv 8-25 august.

Expoziţia tematică internaţională Trans(a)parenţe este împărţită în 4 secţiuni:

- Filtrări stilistice – la nivelul unor abordări stilistice, moderne şi contemporane
- Deschideri funcţionale – concordanţa expresiei arhitecturale cu programul / funcţiunea, prin apel la unele formule consacrate / recognoscibile
- Desprinderi estetice – atenţia acordată prelucrării formale / estetice
- Plăsmuiri materiale – recursul la tehnologie şi materiale contemporane

Fiecare dintre cele 4 secţiuni cuprinde 3 sub-secţiuni, care urmăresc ideile principale ale temei expoziţiei: Transparenţe, Trans-aparenţe şi Trans(a)parenţe.

Transparenţe include proiecte în cadrul cărora pot fi identificate / sunt transparente anumite referinţe / abordări evidente şi (pre)dominante ale unor modele din arhitectura modernă şi contemporană.
Trans-aparenţe include proiecte în cadrul cărora pot fi identificate încercări de augmentare a funcţiunii, a expresiei şi a tectonicii prin:  deschideri,  diluări, desprinderi,  dislocări, inserţii, filtrări.
Trans(a)parenţe include proiecte în cadrul cărora pot fi identificate noi căi de abordare conceptuală, social-politică şi materială prin: redefinire, reaşezare, regăsire / recuperare, recontextualizare.

Moştenind o istorie comună, arhitectura regiuni Europei Centrale şi de Est*, pe care expoziţia o prezintă, îşi defineşte astăzi identitatea prin revalorizarea resurselor locale şi prin raportare critică la tendinţele internaţionale mainstream.

În spaţiul Galeriilor de Artă "Ştefan Luchian" sunt expuse două dintre cele patru categorii ale expoziţiei şi anume: Filtrări stilistice şi Deschideri funcţionale.

Expoziţia este însoţită de un catalog. Acesta reuneşte toate proiectele din expoziţie cu o serie de articole critice şi teoretice scrise de specialişti în domeniu, din Europa Centrală şi de Est. 

Fundaţia şi-a propus realizarea acestei expoziţii tematice:
- Ca exercițiu de articulare a unui demers critic privind fenomenul arhitectural contemporan din regiune.
- Cu scopul de a (i)lumina, a face vizibile și lizibile, liniile de fugă / forță atât a discursului la nivelul obiectelor de arhitectură cât şi la nivelul abordărilor teoretice și critice.
- Pentru identificarea unor demersuri şi discursuri cu particularităţile, nuanţele şi specificităţile locale / regionale, care ne-ar permite o mai uşoară / echilibrată comparaţie cu fenomenele arhitecturale de la nivel mondial.
- Pentru identificarea, verificarea şi validarea unor răspunsuri / soluţii locale privind satisfacerea nevoilor şi aspiraţiilor specifice timpului şi contextului local / regional.


Organizator: Fundaţia Arhitext design
www.arhitext.com

Organizator local: Consiliul Local Primăria Municipiului Botoşani

Cu sprijinul: AFCN, Ordinul Arhitecţilor din România, Mons Medius

Parteneri media: Arhitext, Arhitectura, Arhimania, Agentia de Publicitate BoardMedia, Designist, Igloo, Roarhitect.ro, Zeppelin

(Comunicat de presă)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O soferiţă însărcinată a suferit un atac de panică după un accident! Un echipaj Smurd, solicitat la faţa locului

Joi, 23 Noiembrie 2017
1226

Evenimentul a avut loc, joi după-amiază, la intrare în oraşul Săveni dinspre Botoşani. Tânăra, de 27 de ani, se afla la volanul unui VW Passat, fiind acroşată de un autoturism...

Dezbatere la Liceul "Regina Maria" Dorohoi: Educația digitală versus educația tradițională - FOTO

Joi, 23 Noiembrie 2017
432

Joi, 23 noiembrie, un grup de  reprezentanți ai Centrului Europe Direct Botoșani a efectuat  o deplasare la Dorohoi, la Liceul Regina Maria, pentru o inedită activitate în...

Comunicat - Doina Federovici: "Județul Botoșani a primit de la Guvern fondurile necesare pentru asigurarea cheltuielilor din domeniul asistenței sociale"

Joi, 23 Noiembrie 2017
310

Președintele PSD Botoșani a anunțat astăzi că în urma solicitărilor autorităților locale, Guvernul a alocat din fondul de rezervă necesarul de bani pentru asigurarea cheltuielilor privi...