Expoziţia "Palatul Administrativ Botoşani – o bijuterie arhitectonică", la Muzeul Judeţean Botoşani! FOTO, VIDEO

Expoziţia "Palatul Administrativ Botoşani – o bijuterie arhitectonică", la Muzeul Judeţean Botoşani! FOTO, VIDEO
Muzeul Judeţean Botoşani a organizat joi, 7 mai 2015, simpozionul şi expoziţia "Palatul Administrativ Botoşani – o bijuterie arhitectonică", eveniment derulat în colaborare cu Serviciul Judeţean Botoşani al Arhivelor Naţionale.

Întâlnirea, la care au participat oameni de cultură, oficialităţi, botoşăneni interesaţi de istoria municipiului, a debutat cu evocarea istoricului Ionel Bejenaru, cel care s-a stins din viaţă pe 7 mai 2013, fost angajat al Muzeului Judeţean Botoşani. În memoria sa, cei prezenţi au ţinut un moment de reculegere. Totodată, a fost amintit şi faptul că pe 4 mai s-au comemorat 60 de ani de la moartea muzicianului George Enescu, născut la Liveni, judeţul Botoşani.  

Printre cei prezenţi la simpozion s-au numărat Aurel Melniciuc, directorul Muzeului de Istorie, Traian Apetrei, directorul Teatrului Mihai Eminescu, Miluţă Jijie, directorul Memorialului Ipoteşti, violonista Marieta Baciu, dar şi prefectul judeţului Botoşani, Costică Macaleţi, cel din urmă fiind primit "în adevărata casă", amintind de faptul că Muzeul Judeţean a fost sediu al Prefecturii.
 
Simpozionul "Palatul Administrativ Botoşani – o bijuterie arhitectonică", susţinut de expoziţia purtând acelaşi nume, s-a constituit într-un prilej de a prezenta istoria clădirii în care astăzi funcţionează Muzeul Judeţean, cu date din parcursul administrativ şi arhitectural.

Au fost prezentate publicului exponate de arhivă, puse la dispoziţia Muzeului prin concursul Arhivelor Naţionale Botosani (documente datând din perioada 1904-1906, anii de construcţie ai Palatului Administrativ, contracte cu constructorii implicaţi de-a lungul vremii, dar si un proces-verbal încheiat între prefectul judeţului de atunci şi arhitectul proiectului). A mai fost prezentat, de asemenea, şi un caiet de adnotări (jurnal), ce cuprinde consemnări ale mai multor persoane care luau parte la acest demers (primarul, prefectul, dirigintele de şantier, inginerul-sef), detalii precum caietul de sarcini care privea iluminatul sau conectarea la reţeaua de telefonie sau comanda către pictorul Arthur Verona, prin care prefectul cerea evocarea unei scene câmpeneşti.

În cadrul simpozionului a luat cuvântul şi istoricul Gheorghe Median, dar şi arhitectul Mihai Mihăilescu, care a scos în evidenţă gradul înaintat de degradare a clădirii, Mihăilescu precizând că repararea sau restaurarea Palatului este absolut necesară.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Primesc amendă dacă circul cu viteză MAI MICĂ decât limita pe un anumit tronson de drum?

astăzi, 10:29
96

Pun pariu ca ai circulat de multe ori pe drumurile patriei si te-ai trezit "blocat" in spatele unui conducator auto care circula cu o viteza prea mica, fara a avea vreun motiv intemeiat. Int...

​Termenul de depunere a declaraţiei unice a fost extins până la 31 iulie 2018

astăzi, 10:01
43

În sedinta de Guvern de joi, 12 iulie, s-a aprobat extinderea până la 31 iulie a.c., a termenului până la care contribuabilii, persoane fizice trebuiau să depună Declaratia Unic...

Bărbat de 61 de ani, imobilizat pe stradă de un puști de 16 ani!

astăzi, 09:52
143

Poliţiştii au identificat, miercuri, o femeie de 28 de ani şi un minor de 16 ani, ambii din oraşul Săveni, bănuiţi de comiterea unei infracţiuni de tâlhărie. Din cercetările...