Eveniment inedit în municipiul Dorohoi, prilejuit de resfinţirea Monumentului "Ostaşul roman în atac" - FOTO

Eveniment inedit în municipiul Dorohoi, prilejuit de resfinţirea Monumentului "Ostaşul roman în atac" - FOTO

"De câteva clipe, în bronzul acesta, oricât de modest s-ar înfăţişa, identificăm pe cei 6.412 eroi dorohoieni. Pe aici vom trece zi de zi şi, cât ne va fi dat să trăim, ne vom descoperi smeriţi, rugând pe Dumnezeu să ne facă vrednici de sacrificiul suprem al luptătorilor dorohoieni. Acesta-i simbolul, aceasta-i chemarea, aceasta-i porunca vremii şi a datoriei noastre". Sunt vorbele pe care le rostea în urmă cu 89 de ani avocatul Gheorghe Gh. Tomaziu, fost primar şi parlamentar dorohoian, în ceremonia de dezvelire a Monumentului "Ostaşul roman în atac", în 6 iunie 1929.

Cu aceleaşi gânduri s-au adunat astăzi, în Piaţa Primăriei, sute de dorohoieni care au participat la ceremoniile religioase şi militare dedicate resfinţirii Monumentului, după o amplă reabilitare. 

Pe lângă prezenţa plutoanelor de militari de la Garnizoana Botoşani, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi şi ai Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră, la Dorohoi au ajuns şi membrii Muzicii Militare a Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt”- Iași.

După ce prefectul Dan Şlincu a primit onorul şi a trecut în revistă militarii, col.(r) Doru Pogoreanu a prezentat o scurtă istorie a Monumentului “Ostaşul roman în atac”, apoi a avut loc o slujbă religioasă de sfinţire a monumentului, oficiată de preoţi dorohoieni şi de preotul militar Ştefan Grădinaru de la Garnizoana Botoşani.

Au urmat discursurile primarului municipiului Dorohoi, Dorin Alexandrescu, a prefectului Dan Şlincu, a senatorului Lucian Trufin şi a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Dorin Birta.

“În memoria ostaşilor din fostul judeţ Dorohoi, căzuţi în luptele pentru întregirea neamului din Primul Război Mondial, comunitatea dorohoiană a inaugurat monumentul pe care îl cunoaştem astăzi sub numele “Ostaşul roman în atac”. Acest monument, devenit în decursul anilor o adevărată emblemă a Dorohoiului, a fost supus recent unor lucrări de reabilitare printr-un proiect finanţat prin fonduri guvernamentale prin Programul Național Centenarul Marii Uniri, astfel încât să dăinuiască în timp ca un simbol al respectului nostru faţă de sacrificiul eroilor neamului românesc”, a declarat primarul Dorin Alexandrescu.

“Mă bucur că în An Centenar acest monument, care a fost și rămâne un simbol al municipiului Dorohoi, ne-a strâns la un loc și putem să-i omagiem pe cei pentru care a fost ridicat. La mai bine de 89 de ani de la dezvelirea sa, Monumentul ,,Ostașul roman în atac” ne vorbește despre trecutul nostru eroic, despre bunicii și străbunicii noștri care au facut istorie aici la Dorohoi, despre patriotism si dragoste de țară. Ne dorim să ne ridicăm la înălţimea speranțelor pe care ei și le-au pus în noi”, a spus prefectul Dan Şlincu.

Alocuţiunile oficialilor au fost urmate de depunerea de coroane şi jerbe de flori, printre cei care au omagiat în acest fel simbolul municipiului Dorohoi aflându-se şi copii şi tineri.

Evenimentul s-a încheiat cu defilarea militarilor şi cu un scurt recital al fanfarei militare.

 Cancelaria Prefectului
























 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

astăzi, 19:49
56

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

astăzi, 19:02
39

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

astăzi, 18:22
44

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...