Eugenia si mitul copilului perfect

Eugenia si mitul copilului perfect
Eugenia este una dintre cele mai controversate teorii stiintifice ale ultimelor trei secole. In numele ei s-au comis adevarate atrocitati, precum genocidul nazist de exterminare a "raselor inferioare si tot in numele ei, se considera ca au loc in prezent "adevarate minuni", precum diagnosticarea si vindecarea bolilor genetice chiar din faza pre-embrionara.

Ce este eugenia?

Cuvantul eugenie este format din cuvintele grecesti "bun" si "nastere", insemnand, asadar, "nastere buna". Cel care a folosit pentru prima data termenul in 1883, Francis Galton - un om de stiinta englez si var al lui Charles Darwin - propunea prin eugenie "imbunatatirea omenirii".

Eugenia a luat fiinta in contextului darwinismului social de la sfarsitul secolului al XIX-lea. Darwinismul vorbeste despre supravietuirea celor puternici. Potrivit teoriei evolutiei, speciile se schimba ca rezultat al selectiei naturale. Se stia insa faptul ca printr-o selectie artificiala un fermier poate obtine mutatii permanente ale plantelor si animalelor ce manifesta caractere personale puternice. Descoperirea legilor ereditatii de catre Gregor Mendel in 1865 avea sa contribuie decisiv la intelegerea acestui fapt. Prin acestea, reproducerea asistata, selectiva, dobadeste un caracter stiintific.

Galton nu face altceva decat sa aplice acelasi rationament reproducerii omului: "Nu poate fi specia umana imbunatatita in mod similar?".

In orice caz, ideea de a selecta numai acele caractere viguroase si sanatoase dateaza din antichiatate. In Republica lui Platon intalnim infatisata o societate unde se depun eforturi de a imbunatati fiintele umane prin reproducere selectiva. Mai tarziu, filosoful si poetul italian Tomasso Campenella, in "Orasul soarelui" (1623) descrie o comunitate utopica in care numai eltita societatii are dreptul de a procrea. Galton, in "Geniul Ereditar" (1869), propune un sistem de casatorii aranjate intre barbatii distinsi si femeile instarite pentru a crea o rasa umana superioara.

Cert este faptul ca "darwinismul social", teoria populara de la sfarsitul secolului al XIX-lea potrivit careia viata oamenilor in societate este guvernata "de supravietuirea celor puternici", a ajutat la raspandirea eugeniei in cercurile stiintifice la inceputul anilor 1900. Dupa Primul Razboi Mondial, numeroase autoritati stiintifice si lideri politici sustineau eugenia.

Conceptia despre eugenie a contribuit din plin la miscarea anti-imigratie din 1910 din 1920 in SUA, sustinand ca persoanele ce nu au culoare pielii alba si imigrantii sunt inferiori americanilor nativi cu pielea de culoare alba, in inteligenta, conditie fizica si statura morala. In 1926 este infiintata Societatea Americana de Eugenie. Scopul ei era acela de a crea o miscare eugenica in SUA. In 1930, mai multe state americane au promovat legi in favoarea eugeniei, fapt ce a condus la sterilizarea fortata a mii de persoane.

Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, cand programele eugenice naziste in vedrea exterminarii raselor inferioare au devenit destul de cunoscute, miscarea eugenica si-a pierdut din popularitate. Tot acum apar si primele reactii mai vehemente, la scara mondiala, anti-eugenie.

"Neo-eugenia" si "operatiile estetice" la nivelul ADN

In ultimii 50 de ani, geneticienii au localizat, izolat, manipulat si analizat mii de gene umane ce raspund de culorea ochilor, culorea parului, si aparitia a numeroase boli etc. Lucrarea acestora a fost mult acelerata de Proiectul Genomului Uman, care a inceput spre sfarsitul anilor 1980 si, care, in 2001 si-a incheiat o prima etapa din decodificarea intregii secvente ADN a genomului uman.

Descopririle recente din aria tehnologiilor reproducerii vor permite parintilor si medicilor sa diagnosticheze zigotul in vederea depistarii bolilor genetice. Pe de-o parte, aceste tehnologii permit medicilor si parintilor sa reduca sansa ca un copil sa se nasca cu anumite boli genetice, iar pe de alta, le permit medicilor sa intervina asupra materialului genetic, alegand numai caracteristicile dorite (modificarea genetica).

Parintele John Breck afirma ca "posibilitatea de a aluneca intr-o directie negativa este o realitate, si presiunea in directia unei noi miscari eugenice este puternica, poate chiar irezistibila. Genomul uman a fost secventiat si exista posibilitatea reala de a programa codul vietii".

Este cunoscuta, in acest sens, remarca lui Michael West, cercetator in Tehnologia Avansata a Celulei, care afirma ca "visul biologilor este de a secventia lantul ADN, expresia codificata a vietii, si de a putea sa-l tehnoredacteze in word, asa cum se intampla cu un document".

Ne referim la "genele programate", adica la modificarea genomului uman prin introducerea unui material genetic care a fost transformat cu un scop anume, fie pentru a inlocui defecte genetice in speranta de a vindeca o deficienta, fie pentru a spori acele caracteristici considerate dezirabile, cum sunt inaltimea, forta, inteligenta si politetea. Altfel spus, parinti vor putea decide culoarea ochilor, culoarea si tipul parului, forma fetei, precum si alte caracteristici, pe care copilul le va mosteni.

Copiii programati genetic si morala crestina

Chiar daca se vorbeste si de o directie pozitiva, data de intentiile sale, de a imbunatati conditia umana si de a lupta impotriva bolilor, eugenia se afla in contradictie cu morala crestina si, in special, cu expresia ei ortodoxa.

Definitia actuala a eugeniei ramane aceeasi, si se arata a fi inspaimantatoare: "inmultirea selectiva si controlata a rasei umane. Aceasta vizeaza imbunatatirea ereditatii (materialului genetic) rasei umane.

Mentionam ca toate tehnicile avansate de reproducere folosite in vederea aplicarii principiilor eugeniei implica fertilizarea in-vitro. Or, din perspectiva invataturii ortodoxe omul este considerat persoana chiar din momentul zamislirii (fecundarii). Embrionii sunt fiinte umane si orice experiment sau demers stiintific ce conduce la moartea lor, reprezinta o profanare a vietii umane.

De asemenea, principiile eugeniei sunt adesea invocate in favoarea avortului.

Cei care se lasa adesea antrenati in eugenie sunt adeptii "mitului copilului perfect". Insa datorita legilor competitiei aceasta perfectiune va ramane in timp o utopie.

Este de asteptat ca parintii cu posibilitati materiale vor cauta de fiecare data sa le ofere copiilor lor un potential genetic superior celorlalti copii de varsta lor si astfel vor programa anumite abilitati in embrion. Insa, generatiile urmatoare vor beneficia de ultimele descoperiri in materie de genetica. Ele vor fi superioare generatiilor anterioare potrivit ultimelor descoperiri in domeniu. Astfel, se vorbeste despre o presiune sociala si economica care va lua nastere pentru a "upgrada" copiii, asemanatoare necesitatii de a cumpara ultima versiune a programului software.

Mitul copilului perfect - in fond cel al omului perfect -  il pune pe parinte in fata faptului de a-si trata copiii mai degraba ca pe niste obiecte decat ca persoane umane.

Si nici nu poate fi altfel, din moment ce la baza eugeniei stau principii atee, materialiste. Eugenia este, din perspectiva crestina, un drum gresit catre desavarsire si nemurire, pe care omul secularizat, care a "revendicat" de la Dumnezeu dreptul asupra vietii si asupra mortii, a ales sa-l urmeze.

Se pierde din vedere taina vietii, rostul nasterii si nenasterii de prunci, rostul bolii, suferintei si vindecarii, precum si asumarea lor, din perspectiva iconomiei dumnezeiesti. Se doreste o viata sanatoasa si cat mai indelungata, cu orice pret. Chiar cu pretul mortii altor persoane. De altfel, in spatele unei singure reusite, in astfel de experimente genetice, stau poate nenumarate victime la nivel global.

Se faureste astfel, incet dar sigur, o lume inchisa in ea insasi, in care moartea, viata si persoana umana, nu mai au in inima omului, de fapt, nicio semnificatie. Principiile aplicate ale eugeniei, asa cum s-a dovedit in istorie, duc la abuzuri si la acte extreme, la o lume scaldata in non-sens.

Poate de aceea, Bill McKibben, unul dintre cei mai vehementi oponenti ai programului de "noua eugenie", in care sunt antrenati oamenii de stiinta in prezent, amintea ca "ademeniti de perspectiva conceperii unor copii mai buni, ne situam in pragul schimbarii definitive a ceea ce inseamna a fi om".

crestinortodox.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiectul prin care poți plăti o amendă rutieră în 15 zile a fost aprobat

astăzi, 18:11
152

Desigur, întreaga știre nu te afectează dacă respecți mereu legea și nu ești pasibil să primești o amendă rutieră. Practic, pentru șoferii corecți, care conduc cu viteza legală și ...

Alerta in Germania: Cel putin 14 oameni au fost injunghiati intr-un autobuz

astăzi, 18:03
473

Cel putin 14 persoane au fost ranite dupa ce un individ a comis vineri un atac cu un cutit intr-un autobuz, in oraselul Lubeck, situat in nordul Germaniei.Potrivit surselor citate de site-ul Lubec...

Gheorghe Hagi, cel mai experimentat antrenor din Liga 1. Pe ce loc se află antrenorul FC Botoșani!

astăzi, 15:33
262

Gheorghe Hagi este cel mai experimentat dintre cei 14 tehnicieni care iau startul în ediția 2018-2019 a Ligii 1.  În plus, antrenorul Viitorului este singurul care are în palma...