Eminescu între mit și realitate, la Liceul de Artă "Ștefan Luchian"

Eminescu între mit și realitate, la Liceul de Artă "Ștefan Luchian"
În jurul oricărei personalităţi se nasc legende care au, pe undeva, un sâmbure de adevăr. Fără să-şi permită să pătrundă în misterele trecerii prin lumină a poetului Mihai Eminescu decât pentru a prezenta şi un alt punct de vedere, diferit de cel conţinut de manualele şcolare, elevii şi cadrele didactice de la Liceul de Artă "Ştefan Luchian" Botoşani au desfăşurat joi, 15 ianuarie 2015, o serie de activităţi dedicate Poetului.

  Sala de festivităţi "George Holca" a găzduit proiectul "Eminescu – între mit şi realitate", coordonat de cadrele didactice membre ale comisiei metodice Limbă şi comunicare –Beatrice Păpădie, Mihaela Arhip, Geanina Cotoi şi Augustin Roșu -  şi de profesor Cristina Roșu, care au încercat să ofere celor prezenţi în sală o oră captivantă de literatură, muzică și teatru.

Referatul "Erori necorectate", cuprinzând aspecte inedite despre naşterea şi moartea Poetului, a fost lecturat de Miruna Pelihaci, elevă în clasa  a XII-a la Arte plastice, care a reuşit să capteze atenţia auditoriului prezentând informaţii de o reală valoare cuprinse în lucrările a doi autori: I. D. Marin – "Eminescu la Ipoteşti" şi Theodor Codreanu – "Dubla sacrificare a lui Eminescu". Aceştia sesizează faptul că, în multitudinea de studii despre marele poet se repetă, necontrolat, afirmaţii eronate, care se transmit din generaţie în generaţie. Ele apar şi în manualele şcolare, din păcate, fără vreo menţiune care să facă trimitere la faptul că există şi alte variante, alte ipoteze, unele bine argumentate de către oameni de cultură care şi-au dovedit de-a lungul timpului valoarea. Aceste informaţii au soarta de a rămâne mereu "erori necorectate.

Corespondenţa dintre Veronica Micle şi Eminescu a surprins publicul, elevii Cristian Midoune şi Eliza Jijie, de la clasa de Teatru a Liceului de Artă, lecturând o serie de scrisori trimise de Veronica "Eminului meu iubit" şi scrisorile de răspuns ale acestuia către "Îngerul meu blond".

Pentru a păstra publicul în capcana magică a clipelor de secol 19, poemul eminescian "Speranţa" a fost interpretat de Teodora Palade, vocal, acompaniată la chitară de Teodor Humă, de la secţia de Muzică, melodia fiind compoziţie proprie.
 
"Toţi suntem contemporanii lui Eminescu, pentru că El este etern".
Acesta a fost mesajul Liceului de Artă "Ştefan Luchian", muzica, teatrul şi artele plastice reunindu-se pentru a reclama nevoia de Eminescu într-o lume din ce în ce mai prozaică.



 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Preotul care slujește de peste un sfert de secol în Biserica-simbol a Botoșanilor: ”Din Cenușăreasa orașului a ajuns o frumoasă mireasă a lui Hristos!” (Foto, Video)

astăzi, 10:08
53

Pr. Dumitru-Florentin Mateciuc, născut pe 9 octombrie 1964, este licenţiat al Facultăţii de Teologie Bucureşti. De 26 de ani slujește în biserica-simbol a orașului Botoșani, care astăzi...

Deficitul de judecători la Botoșani s-a mai redus, dar suntem încă în topul național!

astăzi, 09:42
36

Dacă în luna februarie județul Botoșani se afla pe primul loc în România, cu cel mai mare deficit de judecători, situația s-a mai îmbunătățit: am coborât pe locul...

Deschiderea oficială a Olimpiadei Naționale de Limba ucraineană la Botoșani (Foto)

astăzi, 09:22
127

În perioada 22-25 aprilie 2024, la Botoșani se desfășoară a XXX-a ediție a Olimpiadei naționale de limba și literatura ucraineană maternă – etapa națională, un eveniment de pres...