ELENA ZBANŢ împlineşte astăzi 81 de ani - Bunica ţărancă şi miracolul culorii pure!

ELENA ZBANŢ împlineşte astăzi 81 de ani - Bunica ţărancă şi miracolul culorii pure!

Născută pe 30 octombrie 1936, la Hăneşti, judeţul Botoşani, bunica ţărancă, aşa cum îi place să i se spună, este astăzi un tezaur viu al acestui neam tot mai bulversat şi tot mai contorsionat în propriile-i angoase culturale. Tocmai de aceea, arta Elenei Zbanţ este o insulă de puritate. 

Trăieşte de ani buni în Iaşi, însă destinul îi este legat de Hăneşti, satul pe care îl regăsim astăzi în toate tablourile ce îi poartă semnătura. Pentru micuţa Elena (Lenuţa, cum o strigau părinţii acasă), copilăria la Hăneşti a coincis cu una dintre cele mai grele perioade din întreg secolul XX: frământările politice dinainte de război, declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial, foametea de după, cu chinurile şi cu ostracizările impuse de comuniştii care prindeau tot mai mare şi mai apăsătoare putere.

La 11 ani, Elena rămâne orfană de tată, şi cumplit trebuie să fi fost pentru o familie cu şase copii care, în acele timpuri, depindea de rodul pământului şi de destoinicia unui bărbat în ogradă. Colectivizarea înfigea şi ea colţii în bruma de avere a ţăranilor. Elena nu merge la studii, în afara celor patru clase din sat, însă la vârsta de 35 de ani are puterea să părăsească pământul natal şi munceşte la o fabrică de cărămidă, apoi într-o fabrică de confecţii, de unde se va pensiona, în Iaşul mult mai ofertant din punct de vedere cultural. 

Odată cu pensionarea, în suflet îşi face loc visul de demult al copilăriei: pictura. Are prima expoziţie personală la vârsta de 70 de ani, "Obiceiuri de iarnă în sat". 

Naivitatea şi inocenţa, forme de manifestare artistică!

Arta naivă impresionează nu prin complexitatea tehnicilor, nici prin subversivitatea mesajelor sau inovaţii în formă sau culoare. Mai mult decât orice, arta naivă se situează dincolo de ipocrizii, în afara convenţiilor şi a dictaturilor culturale de orice fel. Excepţional caracterizează Victor Ernest Masek Insula Artei Naive, vorbind despre "evadarea dintr-o realitate sfâşiată de contradicţii, deziluzii şi cruzime într-o lume fără dezbinări, fără monştri reali, fără violenţă". 

Chiar cu cele patru clase urmate în satul natal, Elena Zbanţ a înţeles că, mai mult decât în oricare alt registru artistic, în arta naivă este nevoie de sinceritatea trăirii. Aici nu poţi mima, nu poţi imita autenticul. Un pictor naiv va trăi întocmai realitatea, pentru că un artist naiv aşază pe pânză doar ceea ce cunoaşte. (Citeste mai mult despre Elena Zbanț)


La aniversare, îi dorim Bunicii Elena LA MULŢI ANI cu sănătate, bucurii sufleteşti, împliniri artistice şi să ne bucure încă mulţi ani cu spiritul său tânăr!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

"Portretul luptatorului la tinerete", un film incomplet, dar necesar

Duminică, 22 Aprilie 2018
502

"Portretul luptatorului la tinerete", un film de Constantin Popescu, a fost lansat oficial la inceputul anului 2010, la Berlin, unde a si fost "condamnat" de Institutul Wiesel si A...

Ce (nu) avem la Zilele Orașului Botoșani!

Duminică, 22 Aprilie 2018
3633

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este patronul spiritual şi ocrotitorul municipiului Botoşani, ziua de 23 aprilie fiind nu doar motiv de sărbătoare, de distracţie, ci şi un prilej de a privi ...

Pr. Diacon George Țapciuc, alinătorul sufletelor plecate departe de casă!

Duminică, 22 Aprilie 2018
1863

În urmă cu câțiva ani, fiica marelui teolog Dumitru Stăniloae, Lidia Stăniloae - trecută la Domnul în februrie 2017 - dădea mărturie asupra unui fapt despre care se vorbe...