Ediţia a XV-a a Concursului de Matematică "Dimitrie Pompeiu": "Oamenii mari nu sunt doar specialişti în domeniul lor. Oamenii mari au cultură"

Ediţia a XV-a a Concursului de Matematică "Dimitrie Pompeiu": "Oamenii mari nu sunt doar specialişti în domeniul lor. Oamenii mari au cultură"
Sute de elevi din 15 judeţe din România, dar şi din Republica Moldova, se află la Botoşani, pentru a participa la Concursul de Matematică "Dimitrie Pompeiu", ajuns la a XV-a ediţie, competiţie dedicată elevilor din clasele III-XI.

Concursul este organizat de Filiala Botoșani a Societății de Științe Matematice în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, Primăria Municipiului Botoșani, Consiliul Județean Botoșani, Colegiul Național "Mihai Eminescu", Colegiul Național "A. T. Laurian" și Școala nr. 17 din Botoșani, fiind inițiat de în urmă cu 15 ani de prof. Artur Bălăucă, competiţie girată calitativ şi de cel care a fost președinte (timp de 12 ani), regretatul profesor universitar Dan Brânzei, de la Universitatea "Al. I. Cuza" din Iași.

Anul acesta, președintele concursului este profesor universitar Radu Gologan, de la Universitatea Politehnica din București, care este și Președintele Societății de Științe Matematice din România. Președintele comisiei de selectare a subiectelor este profesor universitar Doru Ștefănescu, de la Universitatea din București, care este Prim Vice-Președintele Societății de Științe Matematice din România și Vice-Președinte al "Mathematical Society of South Eastern Europe" (MASSEE).

Sute de elevi şi profesori, invitaţi, profesori universitari şi oficialităţi au fost prezenţi, vineri seara, la festivitatea de deschidere a concursului, în Aula Magna a Colegiului Național "A. T. Laurian".

Într-o atmosferă deschisă, punctată cu numeroase momente vesele şi de rostire amicală, festivitatea de deschidere a fost prilej pentru frumoase cuvinte de bun venit, felicitări pentru ediţia aniversară de anul acesta, dar şi urări pentru viitorul competiţiei.

Au luat cuvântul prefectul Costică Macaleţi, Gheorghe Sorescu, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Cosmin Andrei, viceprimar a municipiului Botoşani, Mihaela Huncă, inspector general în cadrul IŞJ Botoşani, prof. Doru Ştefănescu, Prim Vice-Președintele din Societății de Științe Matematice România și Vice-Președinte al "Mathematical Society of South Eastern Europe" (MASSEE), prof. Nicolae Sanda, vicepreşedinte al Societății de Științe Matematice România, prof. Artur Bălăucă, preşedinte de onoare al filialei Botoşani a Societății de Științe Matematice România, prof. Mircea Trifu, Secretar General al Societății de Științe Matematice din România, prof. Daniela Vicol, inspector de matematică în cadrul IŞJ Botoşani, asist. univ. Alexandru Negrescu.  

"Mă bucur că acest concurs continuă, că a ajuns la cea de a XV-a ediţie. Este unul dintre concursurile importante organizate de Societatea de Ştiinţe Matematice din România. Participarea este semnificativă, sunt impresionat de spirijinul local, de sprijinul financiar important, pentru că învăţământul de calitate are nevoie de sprijin. Sunt impresionat de căldura cu care suntem primiţi. Faptul că acest concurs poartă numele lui Dimitrie Pompeiu este foarte important. Dimitrie Pompeiu este unul dintre cei doi întemeietori de matematică din România, alături de Ţiţeica. La Botoşani, în aceeaşi perioadă au mai fost două personalităţi: Nicolae Iorga şi Ion Simionescu, cu ambiţii de a învăţa şi apoi de a-i învăţa şi pe alţii, toţi au dăruit mai departe. Pompeiu a pornit de jos, de la statut de învăţător, apoi prin eforturi proprii a reuşit să se susţină la Paris, unde a făcut studii de matematică. Deşi a ajuns pe culmile matematicii, nu s-a sfiit până în ultimele clipe ale vieţii sale să se ocupe şi de matematica elementară, de matematica de şcoală", a spus în cuvântul său prof. Doru Ştefănescu, Prim Vice-Președintele din Societății de Științe Matematice România.




Preşedintele de onoare al filialei Botoşani a Societății de Științe Matematice România, prof. Artur Bălăucă, a adresat mulţumiri autorităţilor locale pentru deschiderea manifestată de-a lungul timpului pentru ca acest concurs să se desfăşoare în bune condiţii.

"Vă doresc bun venit la Botoşani. Vă mulţumesc pentru faptul că tot ceea ce aţi spus dvs., cei din prezidiu, aţi spus din convingere şi cu sufletul. Mulţumesc în mod deosebit autorităţilor locale, pentru că au înţeles fenomenul matematicii, au înţeles că fără matematică nu ar exista nimic nici pe pământ nici în uuivers, matematica este cam peste tot, în toate domeniile, cu aplicaţii de nebănuit, şi oricând sunt lucruri de descoperit", a spus prof. Artur Bălăucă, cel care le-a dat numeroase sfaturi concurenţilor în abordarea subiectelor.

La final, asist.univ. Alexandru Negrescu a rostit un discurs aproape motivaţional, îndemnându-i pe elevi să nu se limiteze doar la cunoaşterea matematicii, ci să devină oameni ai cunoaşterii prin cultură. De asemenea, a fost propus şi un moment de reculegere pentru cel care timp de 15 ani a fost sufletul concursului, regretatul prof. Dan Brânzei.

"Îmi voi centra discursul de astăzi pe matematică şi cultură. Dacă vă vine să credeţi, acum 15 ani am luat cuvântul la această festivitate şi l-am luat înaintea profesorului Bălăucă. Acum 15 ani am fost invitat la festivitatea de deschidere a  Concursului de Matematică "Dimitrie Pompeiu". Aveam 11 ani. Atunci nu cochetam cu matematica, ci cochetam cu poezia şi îmi plăcea Eminescu. Şi atunci, în 2001, am fost invitat să recit Călin, file de poveste. Am pomenit de Eminescu, pomenim astăzi de Pompeiu, acum câteva zile s-au împlinit 60 de ani de la moartea lui Enescu, geniul muzical al secolului XX. De ce pomenesc de Enescu? Pentru că Enescu şi Pompeiu au avut ceva în comun.  Pe lângă faptul că au fost fii ai Botoşaniului, pe lângă faptul că au fost mari personalităţi, Enescu şi Pompeiu au fost pasionaţi de vioară. Pompeiu cânta la vioară excepţional. Alături de Lalescu, de Cantor, de Poincare, Ţiţeica. Oamenii mari nu sunt doar specialişti în domeniul lor. Oamenii mari au cultură. Şi asta au pomenit cei care au vorbit înaintea mea. Şi anume, este foarte importantă cultura pentru voi, mai departe. Sunteţi olimpici la matematică, dar este bine să nu neglijaţi celelalte activităţi. În încheiere, mulţumesc autorităţilor locale pentru dragostea pe care o au pentru matematică. Mulţumesc în mod special profesorilor Artur Bălăucă şi Ioan Ciobanaşu. Datorită acestor doi oameni, Pompeiu nu este doar o stradă în Bucureşti, Pompeiu este un matematician care a dat lumii un concurs la care vin cei mai buni elevi", a rostit asist.univ. Alexandru Negrescu.

Festivitatea de premiere va avea loc duminică, ora 10:00, în Aula Magna a Colegiului Național "A. T. Laurian". Proba scrisă s-a desfăşurat sâmbătă, de la ora 9:00, la Colegiul Național "Mihai Eminescu" (pentru elevii din clasele V-XI) și la Școala nr. 17 din Botoșani (pentru elevii din clasele III-IV).





 
Dimitrie POMPEIU (născut pe 22 septembrie 1873, Broscăuţi, jud. Dorohoi -  decedat la 8 octombrie 1954), a fost printre primii matematicieni de renume ai României, profesor la universităţile din Iasi, Bucuresti şi Cluj, şi membru titular al Academiei Române.

A urmat şcoala primară şi gimnaziul în Dorohoi şi apoi Școala Normală la Bucureşti. În perioada 1893-1898 a funcţionat ca institutor la Galaţi şi apoi la Ploieşti. În 1898 pleacă la Paris, unde îşi termină studiile secundare şi se înscrie la universitate, devenind licenţiat în matematici. În anul 1905 şi-a susţinut teza de doctorat: Sur la continuité des fonctions de variables complexes, sub conducerea lui Henri Poincaré. În toamna aceluiaşi an ocupă un post de conferenţiar la Catedra de Calcul Diferenţial şi Integral a Facultăţii de Ştiinţe din Iaşi, iar din 1907 este profesor la Universitatea din Iaşi. În 1912 se transferă la Bucureşti, ca succesor al lui Spiru Haret, iar din 1930 ca profesor de teoria funcţiilor, după pensionarea lui David Emmanuel. În 1934 este ales membru al Academiei Române.

De numele lui Pompeiu se leagă organizarea învăţământului matematic românesc la Cluj, după Primul Război Mondial. Este fondatorul seminarului matematic din Cluj (creat după exemplul celebrului seminar de la College de France) iar în 1929, împreună cu Petru Sergescu, înfiinţează  revista de largă circulaţie internaţională "Mathematica".

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Marta, eleva de 10 din Botoșani calificată la trei olimpiade naționale: ”Mie îmi place mult România, nu m-aș vedea părăsind tot!”

astăzi, 07:59
1667

Cunoscut pentru învățăturile sale către tineri, regretatul academician Solomon Marcus obișnuia să îi provoace: ”Știu că vrei să afli multe de la mine. Vino și caută! Căut...

Când Biserica se face punte sufletească între Școală și Spital. ”Este un moment de emoție supremă!” (Foto, Video)

Joi, 28 Martie 2024
1824

Au o blândețe îngerească, priviri calde, iar cumințenia lor are ceva copilăresc. Căci, da, chiar asta sunt: niște copii ascunși în trupurile unor ”oameni mari”. Au...

De Ziua Teatrului: Actrița Mihaela Ștempel împlinește 60 de ani! (Foto, Video)

Miercuri, 27 Martie 2024
369

"Dacă adunăm pe 1 cu 1, care 1 se adună cu celălalt? Care unu se transformă în 2?", se întreba Constantin Noica, într-o pură mirare filosofică. Dacă adunăm 1 Păpu...