Duminica Ortodoxiei

Duminica Ortodoxiei
Duminica Ortodoxiei este prima duminica din Postul Sfintelor Pasti. Aceasta duminica aminteste de evenimentele din 11 martie 843, de la Constantinopol, cand a fost restabilit cultul sfintelor icoane.

Pentru ca aceasta zi a fost considerata o noua victorie a Ortodoxie impotriva ereziilor, s-a stabilit ca prima duminica din Postul Mare sa fie numita Duminica Ortodoxiei si sa aminteasca de biruinta Bisericii asupra ereziilor.

Mentionam ca in aceasta duminica se citea in cadrul Liturghiei un document care purta numele de Synodicon. Acest document condamna toate ereziile si celebra memoria tuturor celor care au contribuit la stabilirea si aplicarea credintei adevarate in Biserica. Avem documente care atesta ca aceasta citire se facea in secolele IX-X, in cadrul Sfintei Liturghii, intre "Sfinte Dumnezeule" si pericopa din Apostol. Mai tarziu, cand textul s-a extins, citirea Synodiconului era la finalul Utreniei sau in cadrul acesteia.

La aceasta lectura a Synodiconului participau si credinciosii cu raspunsurile "Anatema sa fie!", atunci cand se aminteau ereticii si "Vesnica pomenire!", cand erau mentionati aparatorii dreptei credinte.

Intruparea Cuvantului - temei pentru posibilitatea icoanei

In Vechiul Testament avem porunca de a nu face "chip cioplit, nici vreo infatisare a celor ce sunt sus in cer, sau jos pe pamant, sau in apa si sub pamant..." (Deut. V, 8-9). Aceasta porunca avea menirea de a ne feri sa-L identificam pe Dumnezeu cu ceva din creatie.

Insa, reprezentarea lui Dumnezeu in icoana a devenit posibila datorita intruparii Fiului. In acest sens, Sfantul Teodor Studiul afirma: "Intrucat Hristos provine din Tata ce nu se poate zugravi (descrie), El nefiind supus zugravirii (descrierii), nu poate fi reprezentat prin arta. Intr-adevar, cu ce chip s-ar putea asemana Dumnezeirea, a carei reprezentare este interzisa definitiv de Scriptura inspirata de Dumnezeu? Deoarece insa Hristos este nascut dintr-o Maica ce se poate zugravi, natural ca si El are reprezentarea corespunzatoare chipului Maicii Sale. Daca insa, n-ar avea reprezentarea prin arta, El n-ar fi nascut din Maica ce se poate zugravi si deci ar avea numai o singura nastere - evident - din Tatal; dar aceasta inseamna distrugerea planului vesnic al lui Dumnezeu pentru mantuirea lumii".

Icoana ofera singura imagine posibila a lui Dumnezeu Cel nevazut, facut vazut in Hristos prin Intrupare.

Toti Sfintii Parinti ai Bisericii din perioada iconoclasmului, Sfantul Ioan Damaschin, patriarhul Nichifor, Sfantul Teodor Studitul, invoca pentru existenta icoanei Intruparea Domnului.

Asadar, in Vechiul Testament orice reprezentare a lui Dumnezeu era interzisa, pentru ca de vreme ce Dumnezeu nu Se intrupase, reprezentarea Sa nu era decat un produs al fanteziei umane, adica o imagine falsa, o cadere in idolatrie.

In Duminica Ortodoxiei se oficiaza Liturghia Sfantului Vasile cel Mare

In "Duminica Ortodoxiei", in toate Bisericile Ortodoxe se oficiaza Liturghia Sfantului Vasile cel Mare. Aceasta Liturghie, una dintre cele trei existente in cultul ortodox, se oficiaza numai de zece ori pe an: in primele cinci duminici din Postul Mare, in Joia si Sambata Mare, in Ajunul Craciunului si al Bobotezei si in ziua sarbatorii Sfantului Vasile cel Mare.

In Duminica Ortodoxiei se citeste pastorala Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane trimite in fiecare an, in Duminica Ortodoxiei, o scrisoare pastorala care este citita in toate bisericile din parohii si manastiri. In pastorala se vorbeste despre importanta cinstirii sfintelor icoane ca expresie a credintei ortodoxe si se face un apel catre toti credinciosii, sa contribuie fiecare la lucrarea misionara a Bisericii, mai ales in parohiile sarace din tara si strainatate.

Procesiune cu icoane in Duminica Ortodoxiei

Anul acesta pentru procesiune va fi adusa de catre Preacuviosul parinte staret Benedict Sauciuc, de la Manastirea Neamt, icoana Maicii Domnului cu trei maini (Trihirusa). Procesiunea va incepe sambata, 3 martie 2012, la intrarea in comuna Afumati (judetul Ilfov). Icoana va fi asezata spre inchinare la biserica ICOANEI. Pe drum se vor face face opriri la bisericile Parc Plumbuita, Sfantul Dumitru-Colentina, Sfantul Pantelimon - Foisorul de Foc si Olari.

Programul manifestarii va continua cu slujba Vecerniei (la orele 17.00) si procesiunea Lumina Ortodoxiei (la orele 18.30) in jurul parcului Icoanei din apropiere.

Duminica, 4 martie 2012, dupa Sfanta Liturghie oficiata la biserica ICOANEI, de la orele 13.00, va avea loc procesiunea Icoana - fereastra spre Dumnezeu in jurul parcului Icoanei, cu opriri in cele patru laturi ale parcului.

Troparul Duminicii Ortodoxiei

Preacuratului Tau chip ne inchinam, Bunule, cerand iertare de gresalele noastre, Hristoase Dumnezeule; ca de voie ai binevoit a Te sui cu trupul pe cruce, ca sa izbavesti din robia vrajmasului pe cei pe care i-ai zidit. Pentru aceasta cu multumire strigam Tie: toate le-ai umplut de bucurie, Mantuitorul nostru, Cel ce ai venit sa mantuiesti lumea.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botosani pentru Viitor

astăzi, 17:50
74

Asociatia Grup de Actiune Locala Botosani pentru Viitor, cu sediul in Botosani, str. Postei nr.9, Incubatorul de Afaceri, cam 214, CIF38475155, implementeaza Proiectul cu titlul -  Botosani Pentr...

Trei persoane căzute în beci, salvate de oamenii din sat!

astăzi, 16:13
1073

La un pas de tragedie! Găsiți inconștienți într-un beci în care fierbea vinul, după ce au fost intoxicați cu monoxid de carbon, informează ISU Botoșani. S-a &ici...

Valeriu Iftime: "Campionatul e strâns. Nu am nicio frică de următorul meci"

astăzi, 15:01
315

Patronul clubului FC Botoșani susține că nu este nicio problemă la nivelul vestiarului, că relația dintre antrenor și jucători este foarte bună și că nu ia nicio măsură chiar dacă va con...