Duminica migrantilor romani

Duminica migrantilor romani
Duminica migrantilor romani este praznuita in prima duminica dupa 15 august, adica indata dupa sarbatoarea Adormirea Maicii Domnului, cand o mare parte dintre romanii plecati la studii sau la munca in tari straine se intorc acasa, in vacanta sau in concediu.

  Prima duminica dedicata migrantilor romani a fost praznuita in anul 2009, in urma hotararii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, din sedinta de lucru din 25-26 februarie. Aceasta duminica este trecuta in calendar, la rubrica cu date importante, si inclusa in programele liturgice si pastoral misionare ale fiecarei parohii. Aceasta hotarare a fost luata in semn de apreciere si mangaiere fata de romanii care traiesc departe de familiile lor si de tara natala.

In aceasta duminica se are in vedere, pe langa mangaierea celor ramasi acasa, intarirea constiintei de romani drept-credinciosi a celor plecati in strainatate. Marturia crestineasca si romaneasca a celor care lucreaza sau studiaza in strainatate este deosebit de importanta pentru propovaduirea Evangheliei lui Hristos si a imaginii pe care tara noastra o are in ochii lumii.

Duminica migrantilor romani este praznuita cu savarsirea Sfintei Liturghii si a slujbei de Te Deum, in care se multumeste lui Dumnezeu pentru implinirea rugaciunilor si I se cere, pe mai departe, binecuvantarea si ajutorul. Dupa slujba, preotul si credinciosii cauta sa identifice eventualele probleme cu care acestia se confrunta in mod curent, precum si solutiile necesare rezolvarii lor.

In cadrul slujbei din aceasta duminica, preotii se roaga in mod special pentru romanii din strainatate, adaugand rugaciuni de multumire pentru binefacerile primite de la Dumnezeu, rugaciuni de cerere si de ajutor pentru pastrarea credintei ortodoxe, rugaciuni pentru sanatate si spor in viata, pentru inmultirea dragostei intre parinti si copii, precum si intre soti, si rugaciuni pentru calatorie.

Rostul principal al acestei duminici speciale, pe langa acela de a identifica nevoile reale ale comunitatilor romanesti din diaspora, este acela de a spori dragostea crestina si conlucrarea frateasca. Se are in vedere ca munca sau studiul in tari indepartate sa nu devina indepartare sau instrainare spirituala intre romanii din aceeasi familie si din acelasi neam.

Biserica isi manifesta in mod constant grija fata de cei ramasi acasa, in Romania, in mod special fata de copii si de batrani, care trebuie sprijiniti mai ales de parohiile din care acestia fac parte. Aceasta grija trebuie sa o pastreze, ca prioritate, si cei care se afla departe de familia lor si de tara natala.

Statistica: Romania a aderat la Uniunea Europeana la inceputul anului 2007. Acest lucru a determinat o migrare masiva a romanilor in afara granitelor Romaniei. In anul 2010, in afara tarii munceau si locuiau aproape trei milioane de romani. La acea data, in clasamentul mondial privind emigratia, Romania se situa pe locul al optsprezecelea. Romanii pleaca in tari precum Italia, Spania, Ungaria, Israel, Statele Unite ale Americii, Germania, Canada, Austria, Franta si Marea Britanie.

Plecarea fortei de munca constituie o mare problema nationala, avand in vedere faptul ca a sasea parte din numarul total al emigrantilor este constituita din persoane inalt calificate. In locul lor, in tara, vin multi emigranti din Republica Moldova, dar si din tari precum Bulgaria, Ucraina, Rusia, Siria, Ungaria, Grecia, Turcia, Italia si Germania.

Romanilor din tara, dar mai ales celor plecati in strainatate, cu ocazia duminicii dedicate lor, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel le-a transmis urmatorul mesaj: "Biserica se ingrijeste atent de fiii ei duhovnicesti din afara granitelor tarii si se roaga la fiecare sfanta slujba pentru binecredinciosul popor roman de pretutindeni, dorind astfel, ca fiecare credincios roman, oriunde s-ar afla, sa aiba parte de bucurie si implinire sufleteasca, sa isi pastreze credinta ortodoxa si sa arate iubire fata de Biserica si neam.

Este o mare binecuvantare faptul ca in parohiile romanesti infiintate in strainatate, din ce in ce mai numeroase, se realizeaza multe activitati pastoral-misionare si cultural-educationale. Pe langa acestea, se desfasoara proiecte cu caracter social-filantropic, astfel incat romanii din strainatate aflati in dificultate pot gasi un sprijin in Biserica". Crestinortodox.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Discursul Academicianului Ioan Aurel Pop, de Ziua Culturii Române: "Cum s-a putut ajunge la asemenea aberații educaționale?"

Marţi, 16 Ianuarie 2018
187

Acad. Ioan Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai, a susținut o cuvântare despre importanța culturii și a studierii istoriei în școli, punând accentul pe necesitatea &...

Nu scăpăm de frig, vin ninsori şi ploi!

Marţi, 16 Ianuarie 2018
722

În intervalul 16 ianuarie, ora 12.00-17 ianuarie, ora 20.00, precipitațiile vor fi în extindere treptată, începând cu regiunile vestice și vor cuprinde cea mai mare parte a ...

Cel mai slab leu din istorie. Euro atinge un nou maxim istoric, pe fondul crizei politice

Marţi, 16 Ianuarie 2018
227

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, marţi, un curs de 4,6599 lei pentru un euro, în creştere cu 3,43 bani, respectiv cu 0,74% faţă de ziua precedentă, moneda naţională aj...