Dorin Tudoran si Stoian G. Bogdan, laureatii Premiilor Nationale de Poezie - Botosani, 15 ianuarie 2010!

Dorin Tudoran si Stoian G. Bogdan, laureatii Premiilor Nationale de Poezie - Botosani, 15 ianuarie 2010!
Cea de a 41-a editie a Zilelor Eminescu s-a consumat vineri seara, pe scena Teatrului Mihai Eminescu Botosani, unde s-a desfasurat Gala decernarii Premiului National de Poezie Mihai Eminescu, Opera Omnia - editia a XIX-a, si Premiul National de Poezie Mihai Eminescu, Opera Prima, editia a XII-a. 

Din pacate, manifestarea de la Botosani, care a marcat implinirea a 160 de ani de la nasterea poetului Mihai Eminescu, nu s-a bucurat de prezenta ministrului Culturii, Kelemen Hunor, dar nici de cea a presedintelui Uniunii Scriitorilor din Romania, Nicolae Manolescu, cel de-al doilea fiind fericit suplinit de vicepresedintele USR Varujan Vosganian, in timp ce ministrul a ales sa transmita un mesaj caruia i-a dat citire directorul Directiei pentru Cultura Botosani, Danut Hutu.

Spectacolul de gala a fost prezentat cu decenta si profesionalism, ca de altfel, in fiecare an, de actorul Marius Rogojinschi.

Pe scena a urcat mai intai castigatorul Premiului National de Poezie pentru debut - Opera Prima, in persoana tanarului poet Stoian G.Bogdan, care a fost prezentat de criticul Mircea A. Diaconu.

Stoian G.Bogdan a fost distins pentru cartea Chipurile, aparuta in anul 2009 la Ed. Cartea Românească.

Ceilalti nominalizati la aceasta categorie au fost: Marius Conkan – Soporia, Ed. Vinea; Gabriela Ivaşcu – Apocalipse, please, Ed. Vinea; Gabriela Mâncu – Număr scame, Ed. Vinea; Monica Stănilă – Postoi parovoz. Confesiunile dogmatistei, Ed. Charmides ninpress. Toate apărute în 2009.

Juriul care a decis acordarea premiului este format din Al. Cistelecan, Mircea A. Diaconu, Vasile Spiridon, Daniel Cristea-Enache, Andrei Terian.

Stoian G.Stoian are 26 de ani si s-a nascut in Comanesti, judetul Bacau. A publicat in majoritatea revistelor literare importante, este un poet activ in lumea literara, implicat mai ales in proiectele tinerilor scriitori. Este de profesie avocat si a publicat.

Momentul culminant al manifestarii, si anume decernarea Premiului National de Poezie Mihai Eminescu - Opera Omnia, a fost pregatit de primarul municipiului Botosani, Catalin Flutur, dar si de criticul Mircea Martin, cel care a facut si Laudatio laureatului, Dorin Tudoran.

Premiul a fost inmanat de castigatorul de anul trecut, Cristian Simionescu.

Nominalizati, alaturi de Dorin Tudoran, au mai fost Ion Mircea, Vasile Vlad, Nicolae Prelipceanu şi Dinu Flămând

Juriul care a avut responsabilitatea de a decide castigatorul a fost format din Nicolae Manolescu, Mircea Martin, Ion Pop, Al. Călinescu, Cornel Ungureanu.

Dorin Tudoran s-a nascut la 30 iunie 1945, la Timisoara. A absolvit in 1963 Liceul "Mihai Viteazul" din Bucuresti. Este licentiat al Facultatii de Limba si Literatura Romana a Universitatii din Bucuresti (1968).

Seara de gala, care a fost transmisa in direct pe internet, de www.live.botosani.ro, s-a terminat cu recitalul sustinut de Eusebiu Stefanescu si Maria Gheorghiu.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiect de lege: Minorii de 17 ani, cu permis, ar putea conduce alături de un însoțitor cu experiență!

Miercuri, 24 Aprilie 2024
73

Comisiile juridică și pentru apărare din Senat au aprobat un proiect de lege care permite minorilor de 17 ani, cu permis categoriile B și BE, să conducă cu un însoțitor cu experiență de...

Polițiștii dintr-o localitate din Botoșani au discutat cu elevii pe tema siguranței online! (Foto)

Miercuri, 24 Aprilie 2024
83

Polițiștii din cadrul Poliției orașului Flămânzi alături i-au vizitat pe copiii din cadrul Școlii Gimnaziale ”Ion Bojoi” din localitate. Prin intermediul activităților educa...

Elevi ai unui liceu tehnologic din județ au învățat, alături de alți colegi din țară, cum să combată șomajul

Miercuri, 24 Aprilie 2024
115

106 elevi de la 13 licee din 11 localități au lucrat în echipe, în cadrul workshop-ului virtual JA Social Innovation Camp, organizat de Junior Achievement (JA) România ca parte a p...