Donație a familiei poetului Mihai Ursachi pentru Muzeul George Enescu din Dorohoi!

Donație a familiei poetului Mihai Ursachi pentru Muzeul George Enescu din Dorohoi!

Patrimoniul Muzeului Memorial "George Enescu" din Dorohoi s-a îmbogățit cu o aleasă și prețioasă mărturie a existenței pământești a ilustrului compozitor născut la Liveni, în județul Botoșani.

Este vorba despre o fotografie cu autograful lui George Enescu, dedicație din 1952 pentru o prietenă din Geneva, dar și afișul concertului susținut în 11 mai 1951, la Geneva, alături de violonistul Devy Erlih. De asemenea, donația mai cuprinde un decupaj din presa franceză, care anunța trecerea la cele veșnice a compozitorului român.

Donația poartă însemnele generozității și vine de la preotul Gheorghe Ursachi, fratele poetului Mihai Ursachi. Fotografia cu autograf a fost achiziționată de către preotul Gheorghe Ursachi dintr-un anticariat din Geneva și adusă în țară special pentru a fi donată muzeului dedicat lui George Enescu.

Colecționarul care a deținut până de curând fotografia cu autograf a păstrat, de asemenea, decupajul din presa pariziană care anunța moartea, pe 4 mai 1955, a lui George Enescu. "Chiar în momentul publicării, aflăm despre moartea survenită, în această dimineață, la Paris, în urma unei boli îndelungate, a lui George Enescu, celebru violonist și compozitor. Astfel dispăru unul dintre cei mai mari concertiști ai lumii moderne după Thibault. Cronicarul nostru muzical va reveni cu date despre cariera acestui celebru violonist într-una din edițiile viitoare", scria presa din Paris pe 4 mai 1955.

O valoare aparte o are și afișul evenimentului din 11 mai 1951, concertul susținut de George Enescu la Geneva, alături de violonistul Devy Erlih. Cei doi muzicieni (George Enescu la pian și Devy Erlih la vioară) au interpretat muzică de Bach, Beethoven, Schumann, dar și Sonata nr. 2, op.6, de George Enescu.  

Ne imaginăm, pe scena din Geneva, un pianist de geniu, în vârstă de 70 de ani, și un violonist care nu împlinise nici 23 de ani! O lecție de generozitate, încă o dovadă a nobleței sufletului enescian.  

Puțină lume știe astăzi că violonistul Devy Erlih (1928-2012) era un francez cu origini basarabene. Chiar dacă nu vorbea limba părinților săi, Devy Erlih a mărturisit întotdeauna originile sale, dar mai ales aprecierea pentru George Enescu. "Părinții mei vorbeau atât românește cât și rusește, dar eu nu am vorbit niciodată o altă limbă, fiindcă dorința lor a fost să nu întâmpin toate problemele pe care le-au trăit ei". Părinții lui Erlih, evrei din Chișinău, emigraseră înainte de nașterea lui Devy în Franța.

Despre raporturile cu Enescu, violonistul face o mentiune în interviul acordat revistei "Strad", în care amintește chiar de recitalul susținut împreună cu Enescu, concert în cadrul căruia au cântat și Sonata a 2-a pentru pian și vioară. "[Enescu] cânta la pian dumnezeiește. (…)  Nu am înțeles întotdeauna ce spunea, dar te putea aduce într-o stare să exprimi muzicalitatea numai prin prezența și felul lui de a face muzică. Aceasta era o inspirație extraordinară".

Donația preotului Gheorghe Ursachi a fost primită cu bucurie de către reprezentanții Muzeului Județean Botoșani, dar și de către custodele Muzeului Memorial "George Enescu" din Dorohoi.

"Iată că și astăzi, în 2017, încă se mai găsesc prețioase documente despre Enescu, documente ce ne-au fost donate de către părintele Gheorghe Ursachi. Este vorba despre o fotografie cu semnătura lui George Enescu, cu un autograf datat 1952, și un afiș de concert din 11 mai 1951, perioadă în care Enescu se afla la Paris. Mulțumim încă o dată părintelui Ursachi pentru că s-a gândit ca aceste obiecte să ajungă la Muzeul Memorial George Enescu din Dorohoi", a declarat Lidia Alexie, muzeograf la Muzeul Memorial "George Enescu".  
Citeste si Memoria zilei - MIHAI URSACHI: "Mă plictiseam profund în România comunistă si la Facultatea de filosofie marxist-leninistă"

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Gellu DORIAN la 65 de ani: Totdeauna am privit actul de creaţie ca pe o "intenţie a lui Dumnezeu"!

Sâmbătă, 13 Octombrie 2018
942

Născut pe 13 octombrie 1953, Gellu Dorian este redactor-șef al revistei de cultură "Hyperion" și presedintele Fundatiei Culturale "Hyperion-caiete botosănene". Membru &ic...

Alexandru Zub împlinește astăzi 84 de ani. LA MULȚI ANI!

Vineri, 12 Octombrie 2018
607

Arestat în tren, cu pistolul în coaste, închis, torturat, urmărit, marginalizat, interzis. Adulmecat, curtat apoi de comunişti, a rămas neclintit şi vertical pentru că, nu-i aş...

Regizorul Dan Pița împlinește astăzi 80 de ani. LA MULȚI ANI!

Joi, 11 Octombrie 2018
386

Regizorul Dan Pița s-a născut la Dorohoi, pe 11 octombrie 1938. Tatăl său, militar de carieră, rănit în război și decorat cu Steaua României, era un mare iubitor de filme. Improviz...