Domnului Profesor, cu dragoste...

Domnului Profesor, cu dragoste...

 Ion Cojar, alaturi de actorii Teatrului Vasilache Botosani  

Actorii Teatrului Vasilache Botosani isi omagiaza Profesorul. Chiar daca pentru o scurta perioada din viata si-au intersectat profesia cu incredibila intuitie artistica a regretatului Ion Cojar, spiritul Profesorului va ramane pururi impregnat in sufletul actorilor botosaneni.

Batran, bolnav, dar de o fascinanta vioiciune artistica si o luciditate ferma a gandirii, Ion Cojar si-a uimit, in urma cu 4 ani, invataceii.

La disparitia marelui Om Ion Cojar, actorii Teatrului Vasilache ii aduc un frumos omagiu...

"Ne-am despartit de curand de domnul Ion Cojar, eminent pedagog, ilustru regizor, autentic savant al teatrului romanesc. Ne-am despartit pentru totdeauna... Prin studiu profund si elaborat asupra artei actorului concretizat in lucrarea "O poetica a artei actorului", domnul Ion Cojar a dat invatamantului universitar de arta teatrala singura metoda didactica autohtona privind studierea artei actorului. "O poetica a artei actorului" sta pe deplin meritat langa marile metode de studiu similare invatate pana acum. Am avut privilegiul si onoarea ca in cadrul proiectului "Atelier de perfectionare in arta actorului si arta actorului manuitor de papusi", realizat de Teatrul de papusi Vasilache Botosani, in colaborare cu U.N.A.T.C. Bucuresti si UNITER, sa-l avem la Botosani pe domnul prof.univ. Ion Cojar si sa parcurgem cu ajutorul autorului "O poetica a artei actorului". Prezenta sa la Botosani ne strabate si acum amintirea ca o intamplare ce trebuia sa aiba loc intru devenirea noastra intelectual spirituala. Intalnirea pentru unii, reintalnirea pentru altii, cu domnul profesor s-a inscris in acel capitol unic din viata cand providenta iti scoate in cale intelepciunea. Vom pastra in amintiri vii spiritul domnului prof . univ. Ion Cojar chiar daca fizic el a hotarat sa nu ni se mai arate. Asta spre a intari una dintre invataturile sale fundamentale: ceea ce nu e paradoxal nu e cu adevarat dramatic", spune Marius Rogojinschi, director al Teatrului Vasilache Botosani.

In octombrie 2005, directorul Teatrului de papusi Vasilache Botosani, actorul Marius Rogojinschi (absolvent al U.N.A.T.C. Bucuresti), a initiat in colaborare cu U.N.A.T.C. I.L.Caragiale Bucuresti si UNITER proiectul "Atelier de perfectionare in arta actorului si arta actorului manuitor de papusi", condus de profesor universitar Ion Cojar si lector univ dr. Ionut Brancu, ambii de la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica I.L. Caragiale Bucuresti.

Timp de o saptamana, actorii Ibica Leonte, Mihaela Stempel, Aurica Dobrescu, Mihaela Nistorica, Liliana Postolache, Valentin Ligi, Marius Rusu, Florin Iftode, Cristinel Onofrei au avut privilegiul sa beneficieze de prezenta domnului profesor Cojar si sa-i impartaseasca experienta. Faptul ca a dat curs invitatiei de a veni la Botosani este onorant.

"Perfectionarea a fost benefica pentru toti actorii, indiferent de studii, varsta sau experienta profesionala. Am avut impresia ca tot ce am stiut pana atunci nu mai avea aceeasi valoare pentru ca am descoperit altceva. Calea spre adevarul scenic. E ca si cum ai citit o biblioteca intreaga si apoi ai descoperit Sfanta Scriptura. A fost minunat. Putea sa vorbeasca ore intregi si nu ar fi terminat cate avea sa ne spuna, iar noi ascultam fara sa ne uitam la ceas sau sa dorim sa plecam acasa. Faceam exercitii, jocuri pe scena si nu eram obositi niciodata. Era unic. Ne spunea ca “arta actorului e o strambatura daca nu e şi o descoperire şi o iniţiere în acelaşi timp. In 2005 a spus intr-un cotidian local ca rezultatele atelierului lui se vor vedea de catre actori in timp. Si asa este...", a mentionat Mihaela Nistorica, director adjunct al Teatrului Vasilache.
 

 


Actorul şi regizorul Ion Cojar a încetat din viaţă, în dimineaţa zilei de duminică, la vârsta de 78 de ani, la spitalul "Profesor Dr. Agrippa Ionescu" din Capitală, unde era internat de mai multe luni, suferind şi de maladia Parkinson, au declarat pentru NewsIn apropiaţi ai regizorului.

Ion Cojar fusese internat în spital, după ce, în urma unui accident, a suferit o fractură de col femural.

Născut pe 9 ianuarie 1931, Ion Cojar a urmat cursurile Facultăţii de Regie şi Teatru a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. Până în 2000, a fost profesor universitar la Academia de Teatru şi Film din Bucureşti.
 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Primul club de educație juridică din țară a fost înființat la Botoșani (FOTO)

Duminică, 15 Septembrie 2019
946

Pe fondul unei lipse acute din materiile studiate de elevi la clasă a celor mai elementare noțiuni din domeniul juridic, botoșăneanca Anca Colescu a fost un pionier ce a predat voluntar,  fă...

ANM: O masă de aer polar va traversa România. Se așteaptă temperaturi negative şi brumă

Duminică, 15 Septembrie 2019
1067

Meteorologii anunţă că o masă de aer polar va traversa România începând de marţi, când se va răci în jumătatea de Nord a ţării. De miercuri, răcirea se va simţ...

Marea spargere: bijuterii de 60.000 de euro furate la Rădăuți, descoperite la Botoșani!

Duminică, 15 Septembrie 2019
843

O anchetă începută la Rădăuți a devenit o adevărată poveste polițistă, cu căutări și urmăriri de bijuterii și hoți în cele două județe din nordul Moldovei, Botoșani și Suceava. Î...