DOLIU în teatrul românesc: A murit SERGIU TUDOSE, actor din "generația de aur" a Teatrului botoșănean

DOLIU în teatrul românesc: A murit SERGIU TUDOSE, actor din "generația de aur" a Teatrului botoșănean

În noaptea de joi spre vineri a trecut la cele veșnice unul dintre marii actori români. Sergiu Tudose, actor al Teatrului Național din Iași, ar fi împlinit pe 12 februarie 2019 vârstă de 83 ani.

Vestea dispariției actorului a dat-o fiica sa, actrița Catinca Hariton Tudose, care a scris pe Facebook: "Tata s-a dus sa moara putin! Te iubesc, tati! Sa pleci in lumina cu iubire!"

Sergiu Tudose s-a născut pe 12 februarie 1936, la Mărculeşti, judeţul Soroca – Basarabia. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” Bucureşti, promoţia 1959, la clasa profesorului Alexandru Finţi, asistent George Rafael. A avut zeci de roluri in teatru si televiziune, dar si spectacole facute cu studentii. 

Primele roluri în teatrul românesc le-a avut pe scena Teatrului "Mihai Eminescu" Botoșani, începând cu Ion, în Ediţie specială, de M. Pârvulescu (regia: Radu Miron – 1959) sau Chiriac în O noapte furtunoasă, de I. L. Caragiale (regia: Alexandru Finţi – 1959).

Începând cu anul 1990, împreună cu alţi colegi ai Naţionalului ieşean şi ai teatrului de păpuşi a reînfiinţat şcoala ieşeană de teatru în cadrul Universităţii de Arte „George Enescu” Iaşi, unde cu ajutorul omului de teatru Geta Angheluţă, au absolvit primii 20 de actori ai şcolii ieşene de teatru în anul 1994.

Sergiu Tudose a făcut parte din "generaţia de aur" a Teatrului botoșănean, alături de Ion Dichiseanu, Stelian Preda, Margareta Pogonat și alții.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Regizorul Cristian Pascariu, înainte de lansarea filmului ”Nasty” la Botoșani: ”Îl veți vedea pe Ilie într-o ipostază necenzurată, într-o ipostază sinceră” (Foto, Video)

Joi, 18 Aprilie 2024
508

Filmul ”Nasty” va avea premiera de gală la Cinema Unirea Botoșani sâmbătă, 20 aprilie, de la 19:00, publicul având prilejul de a se întâlni și cu echipa care a...

Anamaria Chelaru: ”Noi, păpușarii, suntem făcuți să lucrăm între călugărie și armată!” (Foto, Video)

Marţi, 16 Aprilie 2024
960

Când am căutat-o și i-am propus acest interviu, am întrebat-o direct: Cum este Anamaria Chelaru în afara scenei? A răspuns dintr-o suflare, cu vocea clară și îndelung form...

S-a stins un mare actor născut în Botoșani. ”Ce frumoasă a fost călătoria sa pe aici!”

Sâmbătă, 13 Aprilie 2024
4849

Născut pe 6 mai, în prima zi de Paşti a anului 1945, în familia preotului Mihai Cojocaru din Hăneşti, judeţul Botoşani, actorul a plecat astăzi în veșnicie.Constantin Coj...