Doliu în muzică: S-a stins din viață un mare violonist botoșănean!

Posedând un repertoriu vast, de la muzica preclasică și până la cea contemporană, de la muzica de cameră și simfonică până la operă, s-a bucurat de șansa întâlnirii cu mulți dintre cei mai mari dirijori și interpreți ai lumii - contactul cu Sergiu Celibidache și lectiile sale de fenomenologie muzicală având asupra sa un impact deosebit, constituind totodată un punct de referință cu totul special.

Doliu în muzică: S-a stins din viață un mare violonist botoșănean!

Violonistul Dan Enăşescu, membru al Filarmonicii "George Enescu" din 1972, s-a stins la vârsta de 67 de ani.

Filarmonica "George Enescu" anunţă cu deosebită tristeţe dispariţia excepţionalului instrumentist, rafinat şi erudit muzician, violonistul Dan Enăşescu. Artistul a petrecut 46 de ani pe scena Sălii Mari a Ateneului Român ca membru al Orchestrei simfonice a Filarmonicii "George Enescu". Publicul îl cunoaşte şi îl apreciază atât ca şef de partidă cât şi în calitate de concertmaistru, poziţie de pe care a condus sute de concerte ale orchestrei, în ţară şi străinătate. A câştigat în timp întreaga admiraţie şi prietenie a colegilor de breaslă. "Dispariţia sa neaşteptată este percepută de către toţi cu sinceră tristeţe şi profund regret", se spune în comunicatul remis de Filarmonica „George Enescu“. 

Dan Enasescu s-a nascut la Botosani, intr-o familie de intelectuali. A inceput studiul viorii si al pianului cu profesorii Paul Steckelberger si Christine Bernard, iar teoria muzicii cu Gheorghe Holca.

Laureat al mai multor concursuri in timpul scolii, a continuat studiul viorii la Bucuresti, cu Anton Adrian Sarvas, unul dintre pedagogii marcanti ai viorii in Romania, autor al mai multor metode si studii originale, discipol al celebrilor violonisti si pedagogi Otakar Sevcik si Jacques Thibaud.

Posedand un repertoriu vast, de la muzica preclasica si pana la cea contemporana, de la muzica de camera si simfonica pana la opera, s-a bucurat de sansa intalnirii cu multi dintre cei mai mari dirijori si interpreti ai lumii - contactul cu Sergiu Celibidache si lectiile sale de fenomenologie muzicala avand asupra sa un impact deosebit, constituind totodata un punct de referinta cu totul special.

Cu o personalitate puternica, interesat, pe langa muzica, de filosofia clasica, dar si de cea orientala, cu hobby-uri ca electronica si informatica, este totodata perceput ca lider de opinie.

 Pasionat al muzicii de camera (cvartet, cvintet, orchestra de camera), membru al formatiilor Orfeu, Muzica Nova, Camerata, s-a bucurat de satisfactii majore si lauri atat pe scenele din Romania, cat si in strainatate (Brasov 1970, Berlin 1974).

Este membru fondator al cvartetului de coarde D al Segno. Din anul 1972 este membru al Filarmonicii George Enescu. Ajungand in scurt timp unul dintre cei mai tineri sefi de partida ai acestei prestigioase orchestre, indeplineste prin rotatie si functia de concert-maestru, fiind din 1990 si concert-maestru al Orchestrei de Camera a Filarmonicii George Enescu.

A fondat si organizat, impreuna cu alti citiva colegi, Sindicatul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii George Enescu din Bucuresti, fiind unul dintre conducatorii acestui sindicat de la infiintare si pana in prezent.

A fost decorat in anul 2004 cu Medalia Meritul cultural, clasa I.

A facut numeroase inregistrari pentru Radio, TV, case de discuri (Electrecord, BMG).

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Niculina, sufletul orașului meu

Marţi, 23 Aprilie 2024
1940

Cam pe la 7-8 pe seară, de ani buni, Niculina iese din casă. Vara în culori deschise, rochii cu volănașe garnisite uneori cu mărgele simple, pe care le poartă pitite într-o copilăro...

Regizorul Cristian Pascariu, înainte de lansarea filmului ”Nasty” la Botoșani: ”Îl veți vedea pe Ilie într-o ipostază necenzurată, într-o ipostază sinceră” (Foto, Video)

Joi, 18 Aprilie 2024
740

Filmul ”Nasty” va avea premiera de gală la Cinema Unirea Botoșani sâmbătă, 20 aprilie, de la 19:00, publicul având prilejul de a se întâlni și cu echipa care a...

Anamaria Chelaru: ”Noi, păpușarii, suntem făcuți să lucrăm între călugărie și armată!” (Foto, Video)

Marţi, 16 Aprilie 2024
1213

Când am căutat-o și i-am propus acest interviu, am întrebat-o direct: Cum este Anamaria Chelaru în afara scenei? A răspuns dintr-o suflare, cu vocea clară și îndelung form...