Doi poeti botosaneni intr-o antologie moscovita

Doi poeti botosaneni intr-o antologie moscovita
Zilele aceastea a apărut la Editura revistei Futurum Art, Best Konsulting din Moscova, antologia Vecernea-12+1 (Cina-12+1), un florilegiu de zece poeţi din România, 2 din R. Moldova, în traducerea poetului rus Chiril Covalgi, şi unul din Rusia, în traducerea lui Leo Butnaru.

După cum reiese din argumentul cărţii, antologia, în ediţie bilingvă, s-a născut la Festivalul Internaţional de Zile şi Nopoţi de Literatură din iunie 2009.

Selecţia poeţilor a realizat-o însuşi poetul Chiril Covalgi, aflat la festival, şi care a primit unul dintre premiile respectivei ediţii. Printre poeţii selectaţi de Chiril Covalgi se află şi botoşănenii Lucian Alecsa şi Gellu Dorian.

Astfel, din antologie fac parte poeţii Lucian Alecsa, Adrian Alui Gheorghe, Leo Butnaru, Lucian Vasiliu, George Vulturescu, Vasile Gârneţ, Nichita Danilov, Liviu Georgescu, Gellu Dorian, Marta Petreu, Cassian Maria Spiridon, Liviu Ioan Stoiciu şi Chiril Covalgi (ordinea este cea a alfabetului rus, impusă de editura moscovită. Fiecare poet este prezent cu o fotografie, un CV şi zece pagini de poezie în română şi zece în rusă. Promovarea antologiei a fost facută în revistele din Rusia, va Ariel, Futurum Art şi Literaturnaya Gazeta).

Chiril Covalgi s-a născut în 1930 în satul basarabean Taşlâc, pe atunci România, astăzi aparţinînd Ucrainei. Este unul dintre poeţii cei mai cunoscuţi din Rusia de azi, fiind distins cu medalii guvernamentale, precum şi premiile Est-Vest şi Ovidius. A tradus în limba rusă din poeţii români Mihai Eminescu şi Lucian Blaga.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Campanie antidrog a specialiștilor CPECA în mai multe școli din județul Botoșani, ce informații au primit elevii! (Foto)

astăzi, 10:05
12

Săptămâna aceasta, specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Botoșani din cadrul Agenției Naționale Antidrog au desfășurat, la Colegiului Național ,,...

Atenție la condițiile de trafic! Cod galben de ceață în mai multe localități din Botoșani!

astăzi, 09:21
33

Meteorologii au emis un Cod galben de ceață pentru localitățile: Dorohoi, Hudești, Coțușca, Suharău, Havârna, Vorniceni, Rădăuți-Prut, Ibănești, Șendriceni, Cristinești, Avrămeni...

Olimpiada de Limba și literatura ucraineană maternă 2024 – etapa națională – se va desfășura începând de luni la Botoșani

astăzi, 09:05
26

În perioada 22-25 aprilie 2024, la Botoșani se va desfășura a XXX-a ediție a Olimpiadei naționale de limba și literatura ucraineană maternă – etapa națională, un eveniment de pre...