Doi noi sfinţi vor fi propuşi de către Mitropolia Moldovei și Bucovinei!

Doi noi sfinţi vor fi propuşi de către Mitropolia Moldovei și Bucovinei!

La Reşedința Mitropolitană din Iaşi s-au desfăşurat, la mijlocul lunii iunie, lucrările ședinţei Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, la care au participat IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, ca președinte, IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, PS Corneliu, Episcopul Huşilor şi PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Ȋn cadrul şedinței s-au analizat diferite aspecte ale vieții bisericeşti din Moldova ce țin de competența Sinodului mitropolitan.

Cu acest prilej, a fost făcută propunerea de canonizare a Mitropolitului Iosif Naniescu, sub denumirea de Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, cu data de prăznuire 26 ianuarie. De asemenea, a fost consemnată propunerea de canonizare a Nevoitorului Gheorghe Lazăr, sub denumirea de Sfântul Gheorghe Pelerinul, cu data de prăznuire 17 august.

A fost înaintată și propunerea de înscriere în calendarul Bisericii Ortodoxe Române a Sfântului Cuvios Neofit Zăvorâtul din Cipru, cu data de prăznuire 28 septembrie.

În plan administrativ, s-a avut în vedere avizarea propunerilor înaintate de către IPS Arhiepiscop Pimen, în vederea alegerii de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a episcopului-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Au fost propuși următorii candidați: PC Arhim. Damaschin (Ioan Daniel) Luchian de la Mănăstirea Sihăstria Putnei și PC Arhim. Grichentie (Gheorghe) Natu de la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou de la Suceava.

De asemenea, s-a decis organizarea Sinaxei monahale mitropolitane cu stareţii şi stareţele din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei în perioada 20 – 21 septembrie 2017, la Mănăstirea Putna, având ca temă: „Mărturisitorii din închisorile comuniste. Modele de mărturie creştină pentru monahii de astăzi”.

Au fost făcute, totodată, și propuneri de îmbunătățire a Metodologiei pentru obținerea gradelor profesionale în preoție.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițiștii rutieri au verificat respectarea traseelor de deplasare stabilite pentru autovehiculele ”Școală”!

astăzi, 19:40
20

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat luni, 22 aprilie 2024, o acțiune pentru prevenirea și combaterea abaterilor la regimul rutier de către instructorii autorizați din cadrul ș...

Spectacolul „Legenda Cetății Neamțului” se joacă trei zile la Teatrul „Vasilache” din Botoșani

astăzi, 19:08
23

„Legenda Cetăţii Neamţului” este o adaptare scenică parodică, după „Cetatea Neamţului” de George Coşbuc şi transpusă în scenă de Marius Rogojinschi. Regia arti...

Tânăr dintr-o comuna din Botoșani, prins conducând sub influența cocainei!

astăzi, 18:07
186

În cursul zilei de luni, 22 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au oprit pentru control pe strada Sucevei un autoturism condus ...