Doi actori botoşăneni, la "10 pentru film" la TIFF 2014!

Doi actori botoşăneni, la "10 pentru film" la TIFF 2014!
10 actori talentați din teatrele din România vor avea parte de expunere, de întâlniri cu publicul, presa și specialiștii din industria filmului la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie), în cea de-a treia ediție a programului 10 pentru FILM. Între 5 și 7 iunie, în cadrul secțiunii Zilele Filmului Românesc, actorii vor lua parte la workshop-uri și premiere de film, vor fi prezentați spectatorilor, jurnaliștilor, dar și celor direct interesați să descopere talente noi în cinema – regizori, producători români şi străini, directori de casting şi agenţi, informează Ziarul Metropolis.ro.
 
Actorii au fost propuşi şi selectaţi de un grup de profesionişti din teatru şi film: Tudor Giurgiu (regizor şi producător), criticii de teatru Oltiţa Cîntec, Cristina Rusiecki, Oana Stoica și Cristiana Gavrilă, Andreea Iacob (dramaturg şi regizor de teatru) şi Răzvan Penescu (editorul portalului LiterNet).
 
Actorii selectați sunt: Alina Ilea (Teatrul Naţional din Timişoara), Elena Ivanca (Teatrul Naţional Cluj-Napoca), Enikő Györgyjakab (Teatrul Maghiar din Cluj-Napoca), Katalin Berekméri (Teatrul Naţional din Târgu Mureş, Compania Tompa Miklós), Lucia Mărneanu (actor independent, Cluj), Silvana Mihai (Godot Cafe Teatru, studentă la Universitatea de Teatru şi Film "I.L. Caragiale", Bucureşti), Rareș Andrici (Teatrul Metropolis și Teatrul Foarte Mic din Bucureşti), Vlad Bîrzanu (Teatrul "Anton Pann" din Râmnicu Vâlcea), Sorin Dobrin (Teatrul Bulandra și Godot Cafe Teatru din Bucureşti), Ioan Paraschiv (Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu şi Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ).

ELENA IVANCA Data naşterii:17 aprilie 1969, Botoşani
 
Este absolventă de actorie în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj (1999). Este absolventă de master (2008) şi de studii doctorale (2012) a Universităţii de Artă Teatrală Târgu-Mureş. Este actriţă a Teatrului Naţional Cluj-Napoca din 2000 şi, de asemenea, profesor asociat la Facultatea de Teatru şi Televiziune din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai", Academia de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj şi Liceul de Coregrafie şi Artă Dramatică "Octavian Stroia" din Cluj. A jucat în spectacole regizate, printre alții, de Vlad Mugur, Mihai Măniuţiu, Gábor Tompa, Alexandru Dabija, Mona Chirilă, Radu Afrim, Eli Simon. A jucat în scurtmetrajele Usturoi, regia Lucian Alexandru (2012), Superman, Spiderman sau Batman, regia Tudor Giurgiu (2011), Cheful, regia Adrian Sitaru (2011), Gobel, regia Raluca David (2010), Feed-back, regia Sorin Misirianţu (2006), Soldatul, regia Tamas Buvary (2002, Ungaria). A obţinut Premiul "Lucia Mureşan" al Festivalului Internaţional "Lucian Blaga" (2013), Diploma de Excelenţă pentru activitatea deosebită în pregătirea elevilor olimpici (2010 şi 2009), Diploma de excelenţă pentru întreaga activitate depusă ca artist şi mai apoi ca profesor, pentru cariera remarcabilă şi premiile câștigate în numele artei în cadrul Premiilor Media (2008), Ordinul "Meritul Cultural" în gradul de Cavaler, categoria "Artele Spectacolului" (2004).

SILVANA MIHAI Data naşterii: 21 noiembrie 1992, Botoşani

Este studentă la actorie la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale" Bucureşti, din 2012. Joacă în spectacolul "10 minute plays", regie colectivă, la Godot Cafe Teatru în Bucureşti. În scurtmetraje a jucat în Duminică dimineaţă, regia Bogdan Theodor Olteanu (2014), şi Up The Wind, regia Isabella Oana Szanto (2013). A primit Premiul pentru cea mai bună piesă de 10 minute pentru "Surpriza" de Henry Mark Levine, în cadrul 10 Minute Plays Competition, Godot la Şcoală (2014), Premiul pentru Cea mai bună actriţă în rol principal pentru spectacolul "Momo sau Strania poveste a hoţilor de timp şi a copilului ce a înapoiat oamenilor timpul furat" (producţie Atelierul de Teatru din Botoşani), la Festivalul de teatru tânăr pentru liceeni "Ideo Ideis" (2011, Alexandria), şi Premiul pentru Cea mai bună actriţă în rol principal pentru spectacolul "Inside a Box" (producţie Atelierul de Teatru din Botoşani), în cadrul festivalului de teatru tânăr pentru liceeni în limba engleza "ID Fest" (2010, Bacău).

VEZI SI:

BOTOSANEANUL ZILEI: SILVANA MIHAI

BOTOSANEANUL ZILEI: ELENA IVANCA

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Vești sumbre pentru bugetari: din ianuarie anul viitor revine impozitarea progresivă!

Luni, 18 Martie 2024
268

Salariile bugetarilor ar putea îngheța pentru a reduce cheltuielile. Mai mult, anunță Marcel Boloș, ministrul de finanțe, impozitarea progresivă ar putea fi implementată în Rom&acir...

Mama lui Ayan, mesaj emoționant către comunitate: ”Este pentru prima dată când mă mândresc ca sunt româncă!”

Luni, 18 Martie 2024
5267

Ayan locuia la Tudora, cu bunicii, iar părinții munceau în Londra. Duminică, o veste cruntă i-a năucit: copilul lor nu era de găsit.Au urmat mai bine de 24 de ore de căutări, cu o mo...

Patru tineri din Botoșani, deținători de droguri, depistați și sancționați de jandarmi!

Luni, 18 Martie 2024
204

La finalul săptămânii trecute, în urma acțiunilor executate de jandarmii botoșăneni împreună cu Serviciul Județean de Combatere a Criminalității Organizate Botoșani î...