Dirijorul Minseok Kang, din Coreea de Sud, pe scena Filarmonicii botosanene!

Dirijorul Minseok Kang, din Coreea de Sud, pe scena Filarmonicii botosanene!
Orchestra Filarmonicii de Stat Botosani prezinta vineri, 19 februarie 2010, ora 18.30, un concert simfonic ce va beneficia de aportul dirijoral al lui Minseok Kang, din Coreea de Sud.

Solişti: MIRCEA OLARU, oboi
DORU ALBU, clarinet
PETREA GÎSCĂ, corn
IOAN MUTIHAC, oboi

În program:

L. van Beethoven: Uvertura "Egmont", op. 84

W. A. Mozart: Simfonia concertantă pentru oboi, clarinet, corn, fagot şi orchestră, în mi bemol major, KV-Anh 9

G. Sviridov: Suită din muzica de scenă la drama Viforul de Puşkin
                  
MINSEOK KANG. S-a născut în Coreea, în anul 1943. A studiat dirijatul în Los Angeles (SUA), la California State University, secţiile dirijat orchestră cu P. Burke şi dirijat cor cu D. Sheeler şi P. Salomonovici (dirijorul Los Angeles Chorals). Între anii 1996-1998 a urmat un curs de master la Universitatea Naţională din Sofia (Bulgaria) cu profesorul Vasili Kazandjiev. A mai dirijat în România orchestrele filarmonicilor din Constanţa, Iaşi, Sibiu, Ploieşti, Oradea, iar în Europa  orchestre din Bulgaria, Cehia şi R. Moldova. În Coreea a dirijat Filarmonica din Seul, Orchestra Simfonică Coreeană din acelaşi oraş, Seoul Pops Orchestra, Gunsan City Symphony, Mokpo Philarmonic Orchestra şi altele. Din anul 1999 este dirijor al Jinan National Choral din Coreea. În prezent este dirijor principal şi director general al Operei din Chonnam (provincie din sud-vestul Coreii de Sud) şi al Şcolii de Artă din acelaşi oraş.

MIRCEA OLARU. S-a născut la data de 17 august 1961, în localitatea Liteni, judeţul Suceava. A început studiul oboiului la şcoala de muzică din Suceava, cu profesorul Ion Badea, continuând la Botoşani, cu Alexandru Panainte, şi la Iaşi, cu Vasile Mihăiţă (la liceu) şi Costache Creangă (la conservator). A fost distins cu mai multe premii de interpretare ca membru al Cvartetului Solaris din Iaşi şi al Trioului Brevis din Botoşani. A concertat cu orchestra Conservatorului din Iaşi şi a susţinut mai multe recitaluri camerale, îndeosebi cu Trioul Brevis, întemeiat alături de alţi colegi din Filarmonica botoşăneană, formaţie care a efectuat un turneu în Italia şi care are ca proiect de viitor editarea unui CD cu principalele lucrări din repertoriul său. Mircea Olaru este oboist actualmente şef partidă al orchestrei Filarmonicii Botosani din anul 1988.

DORU ALBU. S-a născut la data de 26 mai 1960, în oraşul Fălticeni, judeţul Suceava. A studiat clarinetul cu profesorul Vasile Dumitriu, la Liceul de Artă Octav Băncilă din Iaşi şi apoi cu profesorul Dumitru Sâpcu, la Conservatorul George Enescu din acelaşi oraş. După absolvirea conservatorului, în anul 1983, clarinetistul Doru Albu a activat o stagiune ca instrumentist în orchestra Filarmonicii Gheorghe Dima din Braşov, iar apoi s-a dedicat carierei didactice  ca profesor la Şcoala de Muzică (din 1990, Liceul de Artă) din Suceava  şi, din anul 2001, la Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi, ca lector universitar, şef al catedrei de suflători-percuţie; din februarie 2008 este şi prorector al universităţii; din septembrie 2005 deţine titlul universitar de doctor, după susţinerea lucrării Concertele pentru clarinet de Karl Stamitz.

PETREA GÎSCĂ. S-a născut în anul 1962, în comuna Horodniceni, judeţul Suceava. A absolvit clasa de corn a Conservatorului de Muzică George Enescu din Iaşi, în anul 1985. În perioada studiilor muzicale şi imediat următoare a fost distins cu numeroase Premii I la concursurile naţionale de interpretare. În anul 1984 a beneficiat de o bursă de studii, la Lanciano (Italia), unde a urmat cursurile de măiestrie ţinute de cornistul Sigilfrido Covizzi. În anul 1990 a participat la cursurile de vară organizate la Bayreuth (Germania). Din anul 1985 este cornist în orchestra Filarmonicii Moldova din Iaşi.

IOAN MUTIHAC. S-a născut la data de 22 iulie 1959, în localitatea Voroveşti, judeţul Iaşi. În anul 1982 a absolvit cursurile Conservatorului de Muzică George Enescu din Iaşi, unde i-a avut ca profesori de specialitate pe Valentin Petrescu şi Dumitru Iosub. În anul 1979 a participat la cursurile de vară  de muzică de cameră  de la Bayreuth (Germania). A fost distins cu mai multe premii la concursurile naţionale de interpretare, atât ca solist individual cât şi în formaţii camerale (trio). Din anul 1982, este prim-fagotist al Filarmonicii de Stat Botoşani. Pe lângă activitatea de baza, a susţinut si o activitate semnificativă în domeniul muzicii de cameră, ca membru al Trioului de suflători Brevis, constituit împreună cu alţi doi instrumentişti ai Filarmonicii botoşănene, sau ca membru în formaţii de fagotişti, împreună cu colegi din ţara dar şi de peste hotare.

(sursa: botosani-info-simfonic)

 

URMATORUL CONCERT al Filarmonicii Botosani va avea loc vineri, 26 februarie 2010, ora 18.30:

Dirijor: NICOLAE URSU
Solist: HORIA MIHAIL, pian

În program:

George Enescu: Intermezzo op. 11
Fr. Chopin: Concertul pentru pian şi orchestră nr. 2, în fa minor
J. Brahms: Simfonia a II-a, în re major

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Toți profesorii corectori de la Evaluarea Națională și BAC 2024 vor fi în centre de evaluare, nu vor mai evalua de acasă, anunță Ligia Deca

astăzi, 13:36
34

Profesorii corectori de la Evaluarea Națională și examenul național de Bacalaureat 2024 vor fi în centre de examen, nu vor mai putea evalua lucrările elevilor de acasă, așa cum s-a î...

Parlamentul a votat proiectul de lege USR: câinii-ghizi își pot însoți stăpânii nevăzători oriunde!

astăzi, 12:46
20

 Proiectul a fost adoptat marți de Parlament și mai este nevoie doar de promulgare de către președintele Klaus Iohannis pentru ca măsurile să se aplice, potrivit g4media.ro„Filoso...

Triplă aniversare la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani în cursul săptămânii viitoare! (foto)

astăzi, 12:13
26

În fiecare an, data de 23 aprilie este o zi specială pentru Municipiul Botoșani. Patronul spiritual al orașului, Sfântul Gheorghe - Purtătorul de biruință este sărbătorit în ...