Cu copiii la spectacol: 7 sfaturi pentru o experienta de succes

Cu copiii la spectacol: 7 sfaturi pentru o experienta de succes

   ro.stiri.yahoo.com

Sa mergi la teatru sau la un concert simfonic cu cei mici poate fi o adevarata provocare! In primul rand, nu intrati in panica, daca ceilalti spectatori va arunca priviri ciudate!

Daca, totusi, ti-ai luat inima in dinti si vrei sa-ti duci copilul la teatru, la concert, afla ca poti sa transformi experienta unui spectacol intr-un succes pentru cel mic. Iata cateva sfaturi care vor face ca pasul in lumea culturala sa devina o incantare reala pentru copil:

1. Alege spectacolul adecvat. E adevarat ca, by default, spectacolele de teatru, de opera sau de balet potrivite pentru copii sunt cele dedicate exclusiv lor si care au loc fie la teatrele de profil, fie la institutiile culturale care au in program reprezentatii destinate strict celor mici. Aici intra matineele sau spectacolele de circ, dar si alte concerte sau puneri in scena ale unor piese de teatru dedicate copiilor, care se pot desfasura si in cea de-a doua parte a zilei. Poti gasi un spectacol potrivit pentru copii, insa, si in programul destinat de obicei oamenilor mari, e suficient sa te documentezi putintel inainte.
 
2. Fii sigur ca cel mic poate sa stea atent in sala pe perioada spectacolului. Observandu-mi fetitele, pot spune ca niciun copil nu seamana cu altul, iar varsta este doar un fals indice al gradului de receptivitate al sau, ca spectator. Sunt copii de doi ani si un pic care pot sa stea o ora si jumatate fermecati de ceea ce se intampla pe scena, cum sunt si copii care, la saspte ani, ar prefera sa faca orice altceva, numai sa nu stea in sala de concert sau de teatru.

3. Nu alege o reprezentatie prea lunga. Se intampla sa ai un copil receptiv la propunerile tale culturale? Foarte bine! Nu abuza, insa, de rabdarea si de interesul sau, pentru ca minutele au alta valoare pentru un copil, iar ce ni se pare noua ca trece repede poate fi o eternitate pentru cel mic.

4. Evita subiecte care stii ca l-ar putea afecta pe copil. Daca se teme fara exceptie de vrajitoarea cea rea, nu-l duce la un spectacol in care aceasta are un rol important, pentru ca exista posibilitatea sa nu-l mai convingi a doua oara sa puna piciorul intr-o sala de teatru sau de concert.
 
5. Prezinta-i cu cateva zile inainte cateva puncte cheie din spectacol, care sunt personajele principale si cine e autorul lucrarii. Poti, cu putina creativitate si indemanare, sa pregatesti serios terenul pentru marea zi, astfel incat incursiunea in lumea cultural-artistica sa fie una atragatoare, demna de repetat. Daca te temi ca divulgi prea mult, lasa finalul sa fie o surpriza reala pentru copil.
 
6. Fii realist si inceteaza in a avea pretentii exagerat de mari de la copilul tau. Chiar daca intentiile tale sunt mai mult decat nobile, iar dorinta principala este sa sadesti in el setea pentru frumos, trebuie sa intelegi ca nu toti copiii pot fi atrasi de aceasta latura. Si-apoi, orice dezamagire personala pe care o poti incerca in cazul in care cel mic nu prezinta deloc interes pentru cultura trebuie sa dispara. Sunt toate sansele ca cineva dezinteresat in copilarie de arta sa fie chiar foarte preocupat de aceasta in ultima parte a adolescentei si in viata de adult.
 
7. Nu debuta cu pietre de moara. Nu incepe incursiunea in lumea spectacolelor cu ceva foarte greu de digerat, care te poate plictisi chiar si pe tine. Pana la urma, scopul iesirii impreuna la teatru sau la concert nu este doar acela de a va culturaliza, ci si de a petrece o zi frumoasa impreuna; de ce s-o transformati intr-un esec?
 
In loc de epilog
 
Desi este evident ca energia si curiozitatea unui copil pot iesi cu usurinta la iveala intr-o mare de tacere, exista si copii fascinati de lumea spectacolelor, incat participarea la un astfel de act este una extrem de fireasca pentru acestia. Daca exista cineva care nu reuseste sa intre in atmosfera evenimentului, se plictiseste si prin comportamentul sau ii incomodeaza vizibil pe colegii de scaun, atunci poate ca ar fi mai bine sa paraseasca discret sala si sa revina in momentul in care este pregatit pentru reprezentatie.
 
Cu o singura mentiune: aceasta regula sa se aplice nu numai celor mici, ci si adultilor. Nu stiu de ce, dar uneori acestia sunt chiar mai neastamparati decat copiii lor. Plus ca au telefoane mobile.
 

totuldespremame.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Verde la educație pentru circulație - FOTO

astăzi, 12:25
15

Poliţia Română şi Lidl organizează, pentru al şaselea an consecutiv, campania naţională Verde la educaţie pentru circulaţie. Proiectul se adresează copiilor cu vârste cuprinse &i...

Memoria zilei: 145 de ani de la nașterea, la Botoșani, a unuia dintre cei mai mari matematicieni ai lumii!

astăzi, 11:08
121

Dimitrie Pompeiu s-a născut la 22 septembrie 1873 în comuna Broscăuţi (judeţul Botoşani), a urmat şcoala primara şi gimnaziul în Dorohoi şi apoi şcoala normală de institutor...

Mesajul polițiștilor pentru bicicliști: Trecerile de pietoni sunt pentru... pietoni!

astăzi, 10:24
218

În ultima vreme au fost tot mai dese accidentele în care au fost implicați bicicliștii. Pornind de la o întrebare adresată pe Facebook, polițiștii au atras atenția asupra respo...