Cu ce s-a laudat Romania in lume in anul 2009! - VIDEO

Cu ce s-a laudat Romania in lume in anul 2009! - VIDEO

 Vlad Ivanov a facut furori in toata lumea, cu rolul din Politist, adjectiv, regia Cornel Porumboiu  

Romanii au avut, in anul care tocmai de incheie, zece motive de mandrie:

1. Nobelul pentru Literatura a ajuns, putin, si in Romania
Herta Muller nu a fost niciodata nominalizata de vreo institutie din romania pentru premiul Nobel. A fost nominalizata, in schimb, de Academia Germana de trei ori, in 1999, in 2008 si acum, in 2009, cand i s-a si acordat distinctia. Romanii s-au bucurat insa, simtind ca o parte din prestigioasa statueta le revine si lor.

2. Elevii romani, pe primele locuri in lume la stiinte exacte
In ciuda problemelor din invatamant, elevii pregatiti in scolile din Romania au adus in tara 19 medalii de aur, 29 de argint si 14 de bronz de la concursurile internationale.

3. Eroul din New York si altii ca el
Horia Cretan, un tanar roman a devenit erou la New York, dupa ce a salvat un baietel de patru ani dintr-un incendiu. Un alt roman, stabilit in Canada, a salvat de la moarte o femeie care a fost injunghiata in magazinul in care acesta era angajat. In luna august, un alt roman a fost in atentia presei americane datorita faptelor sale eroice: Dan Florin Peteanu a vazut cum o masina s-a prabusit intr-un parau si, fara sa stea pe ganduri, a sarit in ajutorul lor.

4. Mungiu, Porumboiu si filmele lor aplaudate in afara granitelor
"Politist, adjectiv", al lui Corneliu Porumboiu, a fost intampinat cu ovatii si premii la Cannes. Dupa ce a cules toate trofeele pe care le putea culege, "4, 3, 2" semnat de Cristian Mungiu a ajuns in primele 10 filme ale deceniului, conform prestigioasei reviste Hollywood Reporter, alaturi de titluri ca Scrisori din Iwo Jima, United 93 si No Country for Old Man. Regizorii romani, de altfel, au fost laudati in mai multe ocazii anul acesta de titluri straine ca Variety sau New York Times.

5. Top Gear: Cel mai bun drum din lume
Au venit pentru prima data in Romania si s-au minunat de mai multe ori. Pe de o parte de masinile luxoase care populeaza strazile unei tari sarace, pe de alta parte de minunatul Transfagarasan pe care l-au declarat cel mai bun drum din lume.

6. Cel mai onest sportiv
Mai important ca medaliile de aur si trofeele la competitiile internationale, un simplu gest de onestitate l-a adus pe mijlocasul rapidist Costin Lazar in atentia Europei. Intr-o lume a fotbalului ce se invarte in jurul banilor si guvernata de interese meschine, fotbalistul a refuzat un penalty in timpul unei partide de campionat, cu Otelul Galati. Arbitrul a aratat punctul de la 11 metri considerand infractiune atacul unui aparator moldovean la jucatorul Rapidului, insa Costin Lazar i-a facut semn centralului ca nu a fost atins si nu ar fi corect ca echipa sa sa benficieze de penalty. Centralul a revenit asupra deciziei, dar stirea a facut repede inconjurul lumii, nu putini fiind aceia care l-au propus pe Lazar pentru premiul Fair Play oferit de FIFA.

7. Urmasii lui Costel Busuioc cuceresc televiziunile straine
Dupa ce "Pavarotti din Banat" impresiona Spania, la un concurs televizat de talente, o serie de alti imigranti romani au incercat, si unii dintre ei au si reusit, sa se impuna, macar pentru15 minute, la televiziunile straine. Petruta Cecilia Kupper este una dintre acestia. Romanca a cucerit Germania in urma interpretarilor senzationale la nai, reusind sa se califice in finala concursului ``SUPERTALENT``, din Germania.

8. Cele mai fierbinti exporturi romanesti
Ca si in ceilalti ani, si in 2009, nurii autohtoni au fost apreciati pe masura in revistele de barbati, dar si pe podiumurile unora dintre cele mai prestigioase case de moda. Alina Puscau, logodnica lui Brett Ratner, cel care a realizat X-Men si Rush Hour, a avut un pictorial nud in numarul din noiembrie al revistei americane Playboy.

9. Dracula + Romania = LOVE Forever
Turistii s-au ingramadit si anul acesta sa ii vada resedinta maleficului conte, cartile despre Romania din umbra lui au continuat sa fie scrise, iar filmele stau si ele la rand. Brad Pitt tocmai a anuntat ca va produce o pelicula despre omul din spatele mitului cel rau.

10. Profesionistii romani fac valva in presa straina
Doctoranda la Universitatea din Washington, Roxana Geambasu a entuziasmat presa internationala cu un proiect online care le da sperante internautilor, intr-o lume in care utilizatorii au pierdut controlul asupra datelor lor. Vestea lansarii Vanish a facut mare valva in presa straina, "New York Times", "Science Daily", "LiveScience", "United Press International", "Gizmag" fiind doar cateva dintre publicatiile care au scris despre acest subiect. Proiectul romanesc Roboscan 1M a castigat, de asemenea, marele premiu la Salonul de Inventica de la Geneva, iar Romania se poate lauda, pentru prima data in istorie, cu o astfel de distinctie la Geneva.

 


Realitatea.net

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Medic, despre cel mai mare pericol în AVC: ”Fiecare minut, fiecare oră înseamnă scăderea şansei de recuperare a pacientului”

astăzi, 11:56
1

Profesorul Gheorghe Iana, doctor în medicină, afirmă că este important ca pacienţii, dar şi familiile acestora să înveţe să recunoască simptomele unui accident vascular cerebral (...

Plecare în plin campionat de la FC Botoșani. Vârful de atac titular a semnat cu un club din străinătate!

astăzi, 10:45
124

FC Botoșani, ultima clasată din play-out, s-a despărțit de atacantul croat Miroslav Ilicic (25 de ani), adus în toamnă.Titular până în februarie la echipa antrenată acum d...

Dumitru Dragomir susține că un medic ”plecat din Botoșani” i-a dat un leac de viață lungă! ”M-a văzut că eram așa roșu la față, credea că sunt bețiv!”

astăzi, 10:21
726

Dumitru Dragomir susține că a învățat asta de la un reputat medic cu origini botoșănene.„Fii atent, că nu mai știi pe cine să crezi în țara asta. Toți medicii ăștia ...