Creștinii o cinstesc astăzi pe Sfânta Marina, izbăvitoarea de duhuri rele - VIDEO

Sfanta Marina este praznuita de Biserica Ortodoxa pe 17 iulie. Sfanta Marina a primit moarte muceniceasca in timpul persecutiilor initiate de imparatul Diocletian. Este invocata in rugaciunile Bisericii ca izbavitoare de duhuri rele si tamaduitoare de boli sufletesti si trupesti.

Creștinii o cinstesc astăzi pe Sfânta Marina, izbăvitoarea de duhuri rele - VIDEO

Sfanta Marina, originara din Antiohia Pisidiei, era unica fiica a preotului pagan Edisie. Dupa ce i-a murit mama, tatal sau a incredintat-o unei femei. La varsta de 12 ani, Marina a invatat credinta in Hristos de la crestinii din localitatea natala. Inima ei tanara s-a inflacarat de dragostea pentru Hristos si a luat hotararea de a ramane fecioara si de a-si inchina toata viata lui Hristos Domnul, cu dorinta de a muri ca mucenita a Lui, primind botezeul sangelui. Sfanta Marina si-a petrecut astfel viata in rugaciune pana la cincisprezece ani, cand a fost parata dregatorului cetatii. Acesta a arestat-o si, vazand cat e de frumoasa, a cerut-o de sotie. Ea nu a acceptat si atunci a supus-o la chinuri. Insa pentru credinta ei, trupul i-a ramas nevatamat, prin harul Domnului. Sfanta Marina s-a rugat lui Hristos sa primeasca botezul muceniciei, asa cum l-au primit mucenicii din veac. Atunci dregatorul a poruncit sa i se taie capul si asa a trecut la cele vesnice Sfanta Mare Mucenita Marina. Patimirile ei au fost relatate de catre Teotim, un martor ocular care, potrivit Sinaxarului, "a privit la toate muncile ei si s-a invrednicit a fi vazator al acelor vedenii, care i s-au descoperit sfintei”.

Pana la ocuparea Constantinopolului de catre cruciatii apuseni in anul 1204, moastele Sfintei Mucenite Marina au fost pastrate in Manastirea Pantepontia. Potrivit altor izvoare, acestea ar fi fost pastrate in Antiohia pana in anul 908 iar de aici ar fi fost mutate in Italia.

In prezent, moastele Sfintei Marina se gasesc in Atena, in biserica inchinata Sfintei Mucenite. Mana sa dreapta se afla in Muntele Athos la Manastirea Vatoped. De asemenea, particele din moastele Sfintei Marina se gasesc si in Albania, la Manastirea Sfanta Marina de pe Muntele Langa.

In tara noastra, particele din moastele Sfintei Marina se gasesc la Manastirea Hurezi (palma) si la biserica din localitatea Fetesti, jud. Suceava.

Ciocanul Sfintei Marina

In Viata Sfintei Marina, relatata in Sinaxar, se aminteste ca in timp ce Sfanta gasea in temnita a intrat in celula diavolul, care luand chipul unui balaur a incercat sa o inspaimante. Neinfricata atleta a lui Hristos a prins cu mana demonul si, gasind un ciocan, l-a lovit, rusinandu-l pe acesta. Apoi, cand Marina s-a insemnat cu semnul Sfintei Cruci, acesta s-a facut nevazut. Din acest motiv, in unele icoane, Sfanta Marina este reprezentata avand in mana un ciocan sau chiar lovindu-l pe diavol cu ciocanul.

Pornind de la aceeasi intamplare din viata Sfintei relatata in Sinaxar, poporul roman a nascocit o poveste in care se spune ca Sfanta Marina s-a dus la biserica si l-a gasit pe necuratul vrand sa toace. I-a smuls ciocanele si cu ele l-a batut! De aceea, se zice, trebuie sa-i tii ziua Sfintei, sa nu te bata si pe tine cu boli grele!

Intre 15 si 17 iulie romanii tin Circovii de Vara. Numele provine din expresia slavona "terkovnaie sviata“, care inseamna "sfintii Bisericii“. In aceste zile, Biserica a randuit praznic pentru mai multi sfinti, dar oamenii, impresionati de Sfintele Mucenite Iulita si Marina, care au fost batute si torturate pentru Domnul Hristos, au facut din aceasta zi o sarbatoare pentru femei. Iar sfintii sarbatoriti in aceste zile au fost considerati mai mici decat sfintele, "slugile Marinei“.

crestinortodox.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Actorii botoșăneni care au călcat pe covorul roșu de la Cannes revin în Botoșani! (Foto)

astăzi, 11:55
17

Comunitatea Rușilor Lipoveni din Botoșani, împreună cu Uniunea Armenilor din România - sucursala Botoșani, invită publicul pe 24 martie, la ora 12.30, în Sala “Eminescu&rd...

Mesaj devastator pentru politicieni de la copilul unor români care muncesc în Italia: ”I-au înstrăinat pe părinții mei!” / ”Noi o să fim puterea țării!”

astăzi, 11:25
77

La doar 15 ani, Denis, un adolescent de origine română născut și crescut în Italia, a devenit subiectul unei dezbateri intense după ce a postat pe rețelele de socializare un mesaj pat...

S-au oprit sau nu căutările lui Ayan pe timpul nopții? Mărturisirea unui localnic: ”Aici pot confirma!” (Foto)

astăzi, 10:34
1020

Din fericire, copilul a fost găsit luni de către polițiști. Micuțul era nevătămat, fiind predat imediat medicilor pentru a fi evaluat medical.Dispărut de duminică, în jurul orei 15....