Credinciosii ortodocsi au intrat in Saptamana Alba

Credinciosii ortodocsi au intrat in Saptamana Alba
Incepand cu 8 februarie, ortodocsii intra in "Saptamana Alba sau a branzei". Este o saptamana pregatitoare pentru Postul Sfintelor Pasti. Denumirea de "Saptamana Alba" este o exprimare populara a saptamanii in care nu se face dezlegare la carne, ci doar la oua, lapte, branza si peste.

Sfintii Parinti au randuit ca este necesara aceasta perioada de pregatire pentru Postul Mare, pentru a nu se face trecerea brusca de la mancarea de dulce la mancarea de post.

Postul Sfintelor Pasti va incepe in duminica acestei saptamani - Duminica lasatului sec de branza.

Miercuri, 10 februarie, se rosteste pentru prima data in "Saptamana Alba", la sfarsitul utreniei, rugaciunea Sfantului Efrem Sirul, "Doamne si Stapanul vietii mele", care inceteaza tot miercuri, in Saptamana Mare.

Zilele de miercuri si vineri din aceasta saptamana sunt zile aliturgice, sunt zile in care nu se savarseste Sfanta Liturghie.

In duminica acestei saptamani, la bisericile din manastiri exista randuiala de a se cere iertare. Astfel, Postul Pastilor incepe cu cererea iertarii si sfarseste cu indemnul "si unul pe altul sa ne imbratisam", indemn intalnit in cantarea "Ziua Invierii".
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Condamnat cu suspendare pentru trafic de minori, a ajuns în Penitenciarul Botoșani după ce a condus beat!

astăzi, 10:47
40

Principala infracțiune care apare în mandat este cea de conducere sub influența alcoolului, însă în acest caz este vorba doar de o nouă infracțiune, comisă în termenul de...

Autoutilitară la un pas de distrugere, după ce motorul a luat foc! (Foto)

astăzi, 10:14
119

Pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la compartimentul motor al unei autoutilitare.Evenimentul s-a întâmplat în munici...

Mașină răsturnată în șanț, șofer preluat de polițiști și dus urgent la spital!

astăzi, 10:00
1248

Miercuri, 27 martie, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier care se deplasau pe D.N. 29C, în comuna Cândești, au observat un autoturism răsturnat în afara părții carosabile....