Consilier local, despre Zilele Eminescu: "Și-a expus lăturile o domniță. Aș propune să invităm și maneliști"

Consilier local, despre Zilele Eminescu: "Și-a expus lăturile o domniță. Aș propune să invităm și maneliști"

Momentul oferit la Zilele Eminescu de Medeea Iancu, poeta care a stârnit indignare în rândul opiniei publice, a fost comentat și taxat în termeni extrem de duri de consilierii locali.

Liberalul Mihai Ștefan a spus că manifestarea a fost stricată de o poetă care "și-a vărsat lăturile la Botoșani". Ștefan s-a arătat extrem de indignat că Primăria Botoșani a alocat fonduri ”pentru o șușănea de doi bani”, venind cu propunerea ca din comisia care se ocupă de organizarea acestui eveniment cultural extrem de important să facă parte și consilieri municipali. 

”Nu am văzut nimic recitat de Eminescu, nicio poezie de Eminescu. După ce și-a expus lăturile domnița respectivă, niște doamne mai și aplaudau frenetic. Îmi vine greu să mă exprim vizavi de evenimentul neplăcut ce a avut loc în 15 ianuarie, pe care organizatorii au transformat-o dintr-o manifestare națională într-o șușănea de doi bani. Aș propune ca pe viitor să invităm și maneliștii, pentru că dacă și ei creează astfel de opere, le pun și pe note. Să vină Salam, Vijelie. Cum și-au permis organizatorii să transforme această manifestare într-o șușănea de familie, care își împart premii între ei? De vreo 20 de ani urmăresc acest eveniment și același juriu pe viață, aceleași personaje”, a spus Mihai Ștefan.

Și consilierul municipal Eugen Țurcanu a fost vehement și a spus că organizatorii au scăpat din vedere importanța evenimentului și că mulți dintre participanți păreau a fi "sub influența substanțelor halucinogene”.

”Sunt de acord că poezia este o formă de protest și că în general prin cultură protestezi și îți exprimi nemulțumirile cu privire la viață, dar putea să spună o poezie despre calitatea sistemului legislativ din România. (...) Dacă se făcea sub egida Ministerului Culturii, toți veneau la costum. Aici, nu văd niciun fel de respect, chiar dacă suntem la Botoșani. Până una, alta trebuie să îl omagieze pe Mihai Eminescu. Mulți au scris, și-au trăit viața și au mâncat de pe urma analizei, criticii, studiilor, doctoratelor despre Eminescu”, a menționat Eugen Țucanu.

Viceprimarul Cosmin Andrei a fost de acord cu punctele de vedere exprimate de cei doi aleși municipali și a propus ca pentru edițiile viitoare ale Premiului Național de Poezie să se facă un nou regulament, iar din comisia de organizare să facă parte și reprezentanți ai municipalității.

Reamintim că pe 15 ianuarie, în debutul Galei de decernare a Premiilor "Mihai Eminescu", au fost acordate premiile Editurii Cartea Românească, printre scriitorii premiați aflându-se și Medeea Iancu.  

 

 

Spune-ne opinia ta