Conferința Taina Sfintei Spovedanii, la Botoșani

Conferința Taina Sfintei Spovedanii, la Botoșani

Credincioșii din orașul Botoșani au participat marți, 6 februarie 2018, la conferința cu tema Taina Sfintei Spovedanii. Aceasta s‑a desfășurat la sediul Protopopiatului Botoșani.

Serile catehetice „Cleopa Ilie” au continuat marți, 6 februarie 2018, la sediul Protopopiatului Botoșani prin organizarea conferinței „Taina Sfintei Spovedanii”. Tema a fost pregătită și susținută de către părintele Petru Chirvase de la Parohia „Sfântul Vasile cel Mare” din Botoșani și de către părintele Florin Ștefan de la Parohia „Sfântul Nicolae” - Sulița I.

„Pocăința este taina prin care creștinul primește de la Dumnezeu, prin dezlegarea preotului, iertarea păcatelor, fiind reașezat în starea harică din care căzuse din cauza lor. În cadrul pocăinței, întâlnim patru momente: căința sau zdrobirea inimii; mărturisirea păcatelor prin viu grai; rânduirea canonului și dezlegarea păcatelor. În legea lui Moise nu există Sfânta Taină a Pocăinței, ci acolo întâlnim legea talionului: «ochi pentru ochi și dinte pentru dinte» (Ieșirea 21, 12‑25); cine lucra sâmbăta sau aprindea focul trebuia omorât (Ieșirea 31, 12‑15); desfrânații trebuiau uciși (Levitic 20, 10‑21); etc. Mântuitorul nostru Iisus Hristos, în Noul Testament, aduce iertarea, pacea și salvarea omului: «Pocăiți‑vă, că s‑a apropiat Împărăția cerurilor» (Matei 4, 17). Un îndemn și mai lămurit: «Dacă mărturisim păcatele noastre, El este credincios și drept, ca să ne ierte păcatele și să ne curățească pe noi de toată nedreptatea» (I Ioan 1, 9); «Copiii mei, acestea vi le scriu, ca să nu păcătuiți, și dacă va păcătui cineva, avem Mijlocitor către Tatăl, pe Iisus Hristos cel drept. El este jertfa de ispășire pentru păcatele noastre, dar nu numai pentru ale noastre, ci și pentru ale lumii întregi» (I Ioan 2, 1‑2). Lipsa pocăinței este un mare pericol după cum spune Mântuitorul: «De nu vă veți pocăi, toți veți pieri la fel” (Luca 13, 5). Creștinul este chemat să se spovedească în cele patru posturi de peste an și ori de câte ori simte nevoia»„, a rezumat părintele Petru Fercal, misionar protopopesc, moderatorul întâlnirii.

Despre importanța Tainei Sfintei Spovedanii au vorbit și câțiva creștini din sală, iar alții au adresat întrebări. S‑a făcut o paralelă între rolul psihologului și al duhovnicului în zilele noastre.

La final, corul misionar al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” din Botoșani, dirijat de Gabriel Corolea, a susținut un concert de cântări patriotice. ziarullumina.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Detectoare de fum, monoxid de carbon și gaze, instalate de pompierii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Cristești în locuințele bătrânilor bolnavi și singuri din localitate! (foto, video)

astăzi, 18:23
32

Elena are 78 de ani și locuiește singură de mult timp într-o casă de la marginea localității Cristești. Copiii sunt plecați în lumea largă, spune femeia, resemnată.Pentr...

Blocada polițiștilor și jandarmilor în Botoșani și localități s-a lăsat cu sancțiuni: 14 șoferi au rămas fără permis în ultimele 24 de ore!

astăzi, 17:24
68

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 5 acțiuni punctuale în orașele Dorohoi, Săveni, Flămânzi, Darabani și Botoșani în cadrul planului BLOCADA, a...

PNL Botoșani, Cătălin Flutur, întâlnire cu taximetriștii: „O unitate de breaslă mai rar întâlnită în zilele noastre” (foto)

astăzi, 16:14
94

Candidatul din partea Partidului Național Liberal (PNL) – Filiala Botoșani, Cătălin Flutur, a avut zilele trecute o întâlnire cu taximetriștii din Botoșani.Redăm mai jos i...