Conferința "1918: victoria geografiei asupra istoriei nedrepte", la Biblioteca Județeană "Mihai Eminescu" Botoșani

Conferința "1918: victoria geografiei asupra istoriei nedrepte", la Biblioteca Județeană "Mihai Eminescu" Botoșani

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii "Mihai Eminescu" inițiază seria de conferințe dedicate Unirii de la 1918, simbolic, în data de 27 martie, când a fost votată unirea Basarabiei cu țara, avându-l drept invitat pe Nicolae Enciu, cercetător la Institutul de Istorie a l Academiei de Științe din Moldova,  profesor la Universitatea de Stat ”Alecu Russo” din Bălți, Republica Moldova.

Conferința cu genericul ”1918: victoria geografiei asupra istoriei nedrepte”  se va ține la Biblioteca Județeană ”Mihai Eminescu” din Botoșani începând cu ora 16.00 și va fi urmată de o lansare de carte, semnată de conferențiar: 1918. Pe ruinele imperiului spulberat de istorie. Basarabia în pragul modernităţii, Editura ARC, 2018. Volumul va fi prezentat de dr. Sergiu Balanovici (Muzeul Județean Botoșani).

Despre volumul ce urmează a fi lansat la Botoșani, dr. Gheorghe Nicolaev (Institutul de Istorie al AȘM) afirmă: „Din punct de vedere cronologic, anii investigaţi de istoricul Nicolae Enciu – 1918-1920 – au marcat sfârșitul unei perioade istorice (1812-1917) și, totodată, intrarea Basarabiei într-o nouă etapă a evoluției sale (1918-1940), caracterizată de disputa dintre «vechi» și «nou», antrenând în acea dezbatere, în mod necesar, întregul corp al proceselor, valorilor și cauzalității istorico-sociale. Valorificând o serie de fonduri arhivistice, documente, statistici și lucrări mai puțin cunoscute sau inedite despre situația social-economică, demografică și culturală a Basarabiei în anii 1918-1920, demersul distinsului cercetător constituie o reluare și, în același timp, o dezvoltare pe o nouă bază izvoristică și teoretico-metodologică a efortului cercetătorilor din anii de după Primul Război Mondial, reușind în mod strălucit să determine potențialul general al Basarabiei la ieșirea acesteia din componența Imperiului țarist și integrarea în cadrul României Mari.” 

Nicolae Enciu este  licențiat al Facultății de Istorie a Universității de Stat din Moldova (1981-1986), doctor (1992) și doctor habilitat în istorie (2003), director adjunct pentru probleme de știință al Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei, redactor-șef adjunct al „Revistei de Istorie a Moldovei”. 

Este autorul mai multor monografii, manuale și studii de istorie a populației și demografie contemporană, de istorie contemporană a românilor și universală, al unor cursuri universitare de științe politice și integrare europeană. Are ca domenii de competență și de interes științific istoria contemporană a românilor și universală, demografia contemporană și istoria populației, științele politice și istoria Uniunii Europene. Este membru al Comisiei Internaționale de Demografie Istorică. 

Deține mai multe premii și distincții: Premiul Prezidiului Academiei de Științe a Moldovei (1995), Premiul Academiei de Științe a Moldovei (2004), Ordinul „Gloria Muncii” (2010), Diploma de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău (2015), medalia Academiei de Științe a Moldovei „Nicolae Milescu Spătarul” (2016). Placheta „Honoris Causa” ART Emis Academy 2017. 

(Comunicat de presa)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Doliu în mediul academic, s-a stins un profesor care a pregătit studenți și la Botoșani!

astăzi, 07:10
127

Din rândul universitarilor de la departamentul de Căi de Comunicații și Fundații de la Facultatea de Construcții și Instalații, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Ia...

Calendar ortodox: Îi cinstim pe Sfinţii Mucenici Hrisant şi Daria, Claudiu şi Ilaria; Sfântul Mucenic Marian diaconul (Zi aliturgică. Canonul Mare)

astăzi, 07:00
9

Sfântul Hrisant († 283) era din Egipt, dar s-a mutat la Roma împreună cu tatăl său, Polemon, care era păgân. După ce a învăţat toată filosofia păgână, Hr...

Vești sumbre pentru bugetari: din ianuarie anul viitor revine impozitarea progresivă!

Luni, 18 Martie 2024
360

Salariile bugetarilor ar putea îngheța pentru a reduce cheltuielile. Mai mult, anunță Marcel Boloș, ministrul de finanțe, impozitarea progresivă ar putea fi implementată în Rom&acir...