Conferință Naţională de Matematică la Botoșani – garanție că școala românească încă "produce" valori

Conferință Naţională de Matematică la Botoșani – garanție că școala românească încă "produce" valori
Împlinindu-se 140 de ani de la nașterea marelui matematician botoșănean Dimitrie Pompeiu, Filiala Botoșani a Societății de Științe Matematice din România, reprezentată de merituosul președinte Ioan Ciobanașu, a considerat de cuviință să organizeze o manifestare de amploare. Astfel, în perioada 18-20 octombrie 2013, Botoșaniul va fi centrul matematicii românești prin organizarea celei de-a XVII-a Conferințe Naţionale a Societăţii de Ştiinţe Matematice din România.

Festivitatea de deschidere va avea loc vineri, 18 octombrie, la ora 17.00, în Aula Magna a Colegiului Naţional "A. T. Laurian" din Botoşani.

Un invitat de marcă al acestei conferințe va fi cunoscutul academician Solomon Marcus, ce va conferenția pe tema operei lui Dimitrie Pompeiu, care i-a fost și mentor, și va face referire și la matematicianul botoșănean Simion Sanielevici ("Un bijutier în ograda matematicii româneşti: Dimitrie Pompeiu. Dinastia Sanielevici"). Despre fulminanta teză de doctorat a lui Pompeiu, susținută pe 31 martie 1905 la Universitatea Sorbona din Paris în fața unei comisii prezidată de Henri Poincaré, va vorbi profesorul univ. dr. Temistocle Bîrsan, editorul șef al revistei ieșene "Recreații Matematice".

Opera științifică a lui Dimitrie Pompeiu, precum și contribuția sa la educația matematică românească, vor fi subliniate de conferințele profesorilor Radu Gologan (București), Vasile Berinde (Baia Mare), Eugen Popa (Iași) și Doru Ştefănescu (București).

Invitat de onoare va fi profesorul Philippe Gille de la Institut Camille Jordan din Lyon, ce va conferenția pe tema deformărilor de poliedre. De asemenea, conferințe în plen vor susține și profesorii Constantin Niculescu (Craiova) și Victor Vuletescu (București).

În cursul zilei de sâmbătă se vor desfășura lucrările conferinței pe cele trei secțiuni: Cercetare matematică, Problem solving și Didactica și istoria matematicii, la care vor participa profesori din țară, printre care și numeroși profesori botoșăneni.

Un rol esențial în organizarea acestei conferințe îl au: doamna inspector școlar general Mihaela Huncă (spre bucuria noastră, profesor de matematică) și domnul inspector de matematică Sebastian Mihalache, cărora le mulțumim pentru ajutorul oferit. (Deși mulți consideră mulțumirile ca pe niște acțiuni specifice anilor dinainte de ’89, poate din pricina firii lor prea impregnate de regim, voi continua să mulțumesc. Eu, unul, susțin meritocrația.)

Nicio manifestare matematică botoșăneană nu ar fi fost posibilă fără sprijinul Primăriei Municipiului și a Consiliului Județean Botoșani, care consideră, alături de noi, că aceste evenimente constituie o datorie morală şi un act de nobleţe.

Falnicul liceu Laurian (pe care l-am absolvit și eu cu plăcere), cu o tradiție de peste 150 de ani, a îmbrățișat ideea organizării unui asemenea eveniment între zidurile sale și pentru aceasta ne îndreptăm recunoștința spre profesorii din conducerea lui.

Cu prilejul acestei conferințe, Fililala Botoșani a S.S.M.R. a făcut un lucru ce trebuia realizat de mult: să îl propună Consiliului Local pe profesorul Artur Bălăucă pentru titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Botoșani. Sutele de elevi olimpici și cele aproximativ două sute de cărți dedicate învățământului matematic preuniversitar stau temei pentru această solicitare.

Cu speranța că asemenea activități oferă garanție că școala românească încă "produce" valori,

Asist. univ. Alexandru Negrescu

 

Vezi programul conferintei,

Lucrarile pe sectiuni si

Comitetele Conferinta SSMR !

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Delegaţie Erasmus+ din patru ţări, la Palatul Administrativ din Botoșani! FOTO

astăzi, 13:45
39

Șapte profesori şi 17 elevi din Germania, Turcia şi Italia au fost astăzi în vizită la Palatul Administrativ, însoţiţi de gazdele lor- patru profesori şi 14 elevi ai Seminarului Te...

Elevii din Botoșani, calificați la faza națională a Olimpiadei de Limba și literatura română!

astăzi, 12:17
358

Pe 17 martie 2018 a avut loc etapa județeană a Olimpiadei de Limba și literatura română, opt elevi calificându-se la faza națională. Etapa națională a Olimpiadei de Limba ...

Zeci de poliţişti de frontieră s-au mobilizat pentru a dona sânge! FOTO

astăzi, 11:51
363

Poliţiştii de frontieră botoşăneni s-au deplasat în ultimele zile la Centrul de Transfuzii Sanguine din Botoşani pentru a dona sânge. Aproximativ 20 de poliţişti de fronti...