Concertul de Anul Nou al Filarmonicii Botosani: Aplauze, discurs-surpriza si un nou inceput! FOTO,VIDEO

Concertul de Anul Nou al Filarmonicii Botosani: Aplauze, discurs-surpriza si un nou inceput! FOTO,VIDEO

   Ionut Tabultoc

Concertul de Anul Nou al Filarmonicii Botosani a fost asteptat de sute de botosaneni, evenimentul avand loc si intr-un moment extrem de tensionat din viata de 60 de ani a institutiei de cultura.

Chiar daca inceputul concertului a stat sub nota tensionata vizibila pe chipurile instrumentistilor, umbra a fost spulberata la primele acorduri ale Uverturii operei "Wilhelm Tell", muzica lui G. Rossini introducand spectatorul in ritmul atat de cunoscut melomanilor. Imaginile sugestive, melodicitatea si expresivitatea orchestratiei au dat intregului concert un dinamism si o vioiciune conform cu asteptarile publicului. Sub bagheta dirijorului Liviu Buiuc (de la 1 ianuarie manager interimar al Filarmonicii botosanene), muzica magnifica a lui Ceaikovski din baletul "Lacul lebedelor", "precum si Dansul napolitan" al aceluiasi balet, au continuat in nota specifica unor astfel de concerte de sarbatoare, armoniile muzicale fiind completate de manifestarile ample in plan dirijoral, o schimbare benefica a lui Liviu Buiuc (asadar diferita de concertele anterioare, in care actualul manager avea doar calitate de dirijor invitat) si care vineri seara a avut un impact extraordinar asupra orchestrei.   



Invitata in concert, balerina Oana Manolea s-a bucurat de aprecierea publicului, chiar daca evolutia nu a avantajat-o de fiecare data, simtindu-se nevoia unui numar mai mare de balerini sau macar a unui duet. Chiar daca s-a aflat pe o scena aproape improprie unei astfel de desfasurari, Oana Manolea s-a incadrat foarte bine in canoanele baletului clasic, armonizandu-se cu muzica prin eleganta, lejeritatea executiei si integrarea in spatiul muzical impus de compozitor (P. Mascagni, Intermezzo din Opera "Cavalleria rusticana").



Aria Santuzzei, din opera "Cavalleria rusticana", de P. Mascagni, a prilejuit aparitia pe scena a sopranei Ana Condrea. Dincolo de modestia vizibila, de aparenta stinghereala scenica de la inceput, Ana Condrea si-a cucerit publicul prin calitatile vocale si interpretative, dar si prin capacitatea de a interactiona cu sala, care a rasplatit-o din plin cu aplauze si aprecieri. De altfel, la finalul concertului, Ana Condrea a adresat publicului multumiri si aprecieri, deopotriva, pentru atmosfera salii si caldura manifestata in timpul spectacolului.



Inspirata introducerea, in programul concertului, a Dansului slav nr.8, de A. Dvorak, care puncteaza nota de greutate si profesionalism a orchestrei. Trecerea catre cunoscuta compozitie "Toreadorii", din opera Carmen, de G. Bizet, este facuta de "Valsul trist" al lui J. Sibelius, pentru ca apoi vioara lui Gheorghe Petrescu sa ofere un excelent solo din compozitia lui J. Massenet, Intermezzo din opera "Thais". Finalul primei parti a cuprins compozitia "Farandola", din suita Arleziana, de G. Bizet, dar si asteptatul Cancan din opereta "Orfeu in infern", de J. Offenbach, care, cu bucuria și subtila frivolitate specifice unei astfel de muzici, a mentinut scanteia de sarbatoare a concertului.



Partea a doua a continuat intr-un ritm mai alert fata de partea prima a spectacolului, programul incluzand mai ales muzica de J. Strauss, alaturi de Uvertura operei "Signor Bruschino", de G. Rossini, si compozitiile care au readus-o pe scena pe soprana Ana Condrea ("My Fayr Lady", aria Elizei, de Fr. Loewe, si "Silvia", aria Silviei, de E. Kalman).

Concertul de Anul Nou al Filarmonicii Botosani s-a sfarsit in cunoscuta atmosfera vieneza, cu Valsul "Frumoasa Dunare albastra", a lui J. Strauss.

"Fiti aproape de lucrurile nobile si bune"

Dirijorul Liviu Buiuc a surprins publicul, in partea a doua, cu un discurs liber, perceput de cei din sala mai ales ca o necesara readucere a Orchestrei Filarmonice pe scena, acolo unde ii este locul, dar si o dovada de respect fata de publicul care, in ultimele saptamani, a asistat la un razboi care risca – daca nu se incheie rapid niciun pact de neagresiune! – sa se transforme intr-un spectacol grotesc ce va conduce, inevitabil, la sfarsitul unei institutii de cultura!   

Dincolo de disputele administrative, de greve mai mult sau mai putin justificate si de paienjenisul scrisorilor aruncate aproape iresponsabil in mass-media, orasul merita sa aiba o orchestra profesionista, de tinuta, pe care publicul sa o vada doar in frac si pantofi lustruiti, cu oameni verticali si demni de o institutie care a reusit sa strabata sase decenii.



Vineri seara, dirijorul Liviu Buiuc a facut un prim pas, impacand orchestra cu publicul sau. Meritul major al dirijorului a fost, insa, acela de a reda increderea in randul instrumentistilor, de a manifesta deschidere si de a crea atmosfera lejera, detensionata, fara de care un astfel de concert nu poate avea loc.

"In timpul cat nu am fost in Botosani, am vazut trei orase care nu mai au orchestra. Faceti sa nu se intample lucrul acesta la Botosani. Fiti aproape, pentru ca o orchestra cum este asta, sa stiti ca nu se gaseste in foarte multe orase, care sunt mult deasupra noastra. Faceti lucrul acesta si nu o sa regretati. Fiti aproape de lucrurile nobile si bune", a spus in discursul sau dirijorul Liviu Buiuc.



Botosaneanul, intre Revelion in strada si Concertul de Anul Nou!

Oficialitatile care s-au aflat vineri in sala de concert, printre care si primarul Ovidiu Portariuc si prefectul Costica Macaleti, au o misiune si o datorie nu atat fata de orchestra Filarmonicii Botosani, cat mai ales fata de beneficiarii acestei institutii, in speta publicul botosanean.

Din pacate, constrangerile financiare au facut ca un asemenea eveniment sa nu se poata desfasura la inaltimile dorite, indiferent de valoarea orchetrei si de disponibilitatea profesionala si afectiva a dirijorului. Administratorii municipiului ar trebui sa tina seama de faptul ca un Revelion in strada, in contul caruia se trec an de an zeci de mii de lei, nu se adreseaza intregii mase. Cu tot respectul pentru fiecare traitor al urbei, prea putini dintre melomani se vor afla in piata sau la spectacolele gratuite oferite cu generozitate de oamenii politici din administratia locala.



Un concert de Anul Nou la care participa an de an sute de oameni (platind un bilet deloc ieftin!) merita aceeasi atentie din partea edililor. Edili care, tot prin hotarare de Consiliu Local (ca si in cazul revelioanelor, a festivalurilor gratuite) pot aloca sume de bani pentru organizarea Concertului de Anul Nou, oferind botosadnenilor un eveniment care poate deveni nu doar traditie, ci un renume al orasului si al tarii.    

Un pianist de exceptie!

Urmatorul concert al Filarmonicii va avea loc vineri, 17 ianuarie 2014, ora 18.30. Dirijor Leonard Dumitriu, invitat pianistul Toma Popovici. In program, Concertul pentru pian si orchestra nr. 1, in re minor, de Fr. Chopin, si Simfonia nr. 41, in do major - Jupiter, de W. A. Mozart.

TEXT: Florentina Tonita

FOTO: Ionut Tabultoc

GALERIE FOTO:





































 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani - Dinamo 2-1! Meci nebun pe Stadionul Municipal

Marţi, 23 Aprilie 2024
537

Dinamo a primit un penalty, după o fază la care Țigănașu și-a spart capul. Mai apoi, Abdllah a ratat penalty-ul. Bogdan Andone a protestat vehement, și a fost eliminat.Ulterior, Dinamo a ma...

Proiect USR înaintat Senatului: Absolvenții de liceu care au promovat bacalaureatul ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe!

Marţi, 23 Aprilie 2024
77

Absolvenții de liceu care au promovat examenul național de Bacalaureat ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe, potrivit unui proiect depus la Senatul României de către U...

Polițiștii rutieri au verificat respectarea traseelor de deplasare stabilite pentru autovehiculele ”Școală”!

Marţi, 23 Aprilie 2024
96

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat luni, 22 aprilie 2024, o acțiune pentru prevenirea și combaterea abaterilor la regimul rutier de către instructorii autorizați din cadrul ș...