CONCERT pentru ANUL NOU 2013, cu trei tenori, la Filarmonica Botosani

CONCERT pentru ANUL NOU 2013, cu trei tenori, la Filarmonica Botosani
Vineri, 11 ianuarie 2013, dar si sambata, 12 ianuarie 2013, de la ora 18,30, melomanii sunt invitati la traditionalul CONCERT pentru ANUL NOU 2013, al Filarmonicii Botosani.

La pupitrul dirijoral se va afla CRISTIAN SANDU, iar solisti tenorii CRISTIAN MOGOŞAN - Cluj-Napoca, HECTOR LOPEZ (Mexic) - Bucureşti si LUCIAN CORCHIŞ - Bucureşti, cu participarea balerinilor Otilia OGLINZANU, Lăcrămioara Gina MOTOHOI, Dan BERIHOI, Dumitru BUZINCU - de la Opera Naţională Iaşi, Coregrafia: Dan BERIHOI


În program:
J. Strauss: Uvertura operetei O noapte la Veneţia
G. Donizetti: Opera Elisir damore, Aria luiNemorino (Una furtiva lagrima)
G. Verdi: Opera Luisa Miller, Aria lui Rodolfo (Quando le sere al placido)
G. Puccini: Opera Manon Lescaut, Aria lui Des Grieux (Dona non vidi mai)
P. I. Ceaikovski: Trepak, dans rusesc din baletul Spărgătorul de nuci
Fr. Lehar: Opereta Giuditta, Aria lui Ottavio (Freunde, das liebe ist lebenswer)
L. Bernstein: Musicalul West Side Story, Aria lui Tony (Maria - The most beautiful sound I ever herd)
Fr. Lehar: Opereta Ţara surâsului, Aria lui Sou-Chong (Dein ist mein ganzes Herz)
P. I. Ceaikovski: Dans spaniol, din baletul Lacul lebedelor
P. Sorozábal: Zarzuela La Tabernera del Puerto, Romanţa lui Leandro (No puede ser)
S. Gastaldon: Canzonetta Musica prohibita (Ogni sera di sotto al mio balcone)
A. Lara: Canzonetta Granada (Granada tierra soñada por mi)
Fr. von Suppé: Uvertura Dimineaţă, amiază şi seară în Viena
R. Leoncavallo: Canzonetta Matinata (L`aurora di bianco vestita)
E. de Curtis: Canzonetta Non ti scordar di me
E. de Curtis: Canzonetta Tu ca nun chiagne
P. Tosti: Canzonetta Marechiare (Quando sorge la luna a Marechiare)
J. Strauss: Polca Tritsch-Tratsch
L. Denza: Canzonetta Funiculi, funicula
E. de Curtis: Canzonetta Torna a Surriento
E. Di Capua: Canzonetta O, sole mio!
J. Strauss: Valsul Frumoasa Dunăre albastră

CRISTIAN SANDU este absolvent al Academiei de Muzica din Cluj, specializarile Pedagogie muzicala, Muzicologie, Dirijat cor si Dirijat Orchestra, dirijorul Cristian Sandu este unul dintre cei mai talentati si dotati artisti ai generatiei sale, fapt confirmat de invitarea sa ca dirijor al Operei din Cluj inca din anii studentiei. Format sub indrumarea unor ilustri maestri ai baghetei precum Victor Dumanescu, Petre Sbarcea si Leonid Korchmar (Sankt Petersburg), dirijorul Cristian Sandu imbina in egala masura repertoriul operistic cu cel sacru si simfonic. Absolvirea cursurilor din cadrul International Academy of Advanced Conducting after Ilia Musin de la Petersburg i-au permis acestuia asistarea unor mari dirijori precum Valery Gergiev, Tugan Sokhiev, Gianandrea Noseda, Pavel Bubelnikov si Yuri Temirkanov.
Recunoasterea sa internationala s-a produs in 2006 in cadrul Festivalului International de Opera din Daegu (Corea de sud) artistul fiind recompensat cu generoase apreciei ale criticii si publicului. In strainatate a colaborat cu Orchestra Nationala a Ucrainei, Orchestra Radio din Kiev, Orchestra Klassika din Sankt Petersburg, Orchestra Bruno Maderna din Forli, Orchestra Filarmonica din Dnepropetrovsk, Orchestra Sinfolario din Lecco, Orchestra Operei din Daegu, Mediterranea Chamber Orchestra din Palermo. Obtinerea titlului de Doctor in Muzica cu teza Stilemele verismului in evolutia operei moderne au prilejuit invitarea artistului in festivaluri, simpozioane si jurii internationale precum Concursul International de Canto Petre Stefanescu-Goanga, Bucuresti 2010, Concursul International de Canto Alfredo Giacomotti, Pavia 2012, Black Sea Conducting Festival, Constanta 2012, pentru a aminti doar cateva. In prezent, Cristian Sandu conduce cursul de Orchestra si Clasa de Opera ale Academiei de Muzica Gh. Dima din Cluj, unde peste 250 de studenti au beneficiat de experienta si indrumarea sa.

HECTOR LOPEZ a început studiile muzicale la Conservatorul Naţional de Muzică din Mexico City, urmând cursurile de violoncel şi saxofon. Au urmat apoi cursurile de canto cu Francisco Araiza şi Irma Gonzalez. De asemenea, a urmat şi un curs de dirijat. Ca urmare a bursei acordate de Societatea Internaţională a Valorilor Artei Mexicane (SIVAM), a putut sa studieze canto cu artişti precum Renata Scotto, Enrique Patrón, Teresa Rodriguez, Nico Castel, Denise Massé, Joan Dornemann. Hector Lopez a cântat pe scene din Mexic, SUA, Spania, Italia, sub bagheta unor dirijori precum: Placido Domingo, Enrique Patrón, Alfredo Silipigni, Enrique Ricci, Cristian Mandeal, Christian Badea. În anul 2003, câştigă concursul naţional Carlo Morelli, fapt care îi aduce o bursă de studii la un Institut de Canto din Portland (SUA), unde a lucrat cu Tito Capobianco, Justino Diaz, Shirley Verret, Daniel Orlando, David Lofton. De asemenea, a mai studiat arta cântului cu Dante Mazzola, Enza Ferrari, Umberto Finazzi, Marco Gandini de la Academia alla Scala (Italia). În anul 2004, celebrul tenor român, Ludovic Spiess, i-a propus să colaboreze cu Opera Naţională Română din Bucureşti şi, din acel an, Hector Lopez devine solist al acestei instituţii, rolul de debut fiind Alfredo din La Traviata de G. Verdi. Între timp, colaborează cu teatrele de operă din Chişinău (R. Moldova) şi Szczecin (Polonia), cu Filarmonica George Enescu şi cu Orchestra Naţională Radio din Bucureşti.

LUCIAN CORCHIŞ s-a născut la data de 28 septembrie 1983, în Bucureşti. Crezul său artistic este formulat astfel: A găsi o cale spre exprimarea deplină a înzestrării mele native şi a potenţialului creativ prin confruntarea experienţelor interesante şi provocatoare  iată ce caut eu în muzică, ca profesie. A utiliza/exploata la maxim valoarea fiecărei întâlniri privilegiate care ţi se oferă de-a lungul unei cariere artistice: cu spiritul compozitorului, cu colegii interpreţi, cu publicul. Arta promite frumuseţe şi umanitate cu preţul unui imens efort, iar eu am fericirea de a fi binecuvântat cu şansa de a bucura ambele părţi ale acestui schimb. Lucian Corchiş a absolvit cursurile de master la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, facultatea de arte ale spectacolului, secţia interpretare vocală, clasa profesoarei Eleonora Enăchescu (2008-2010). În august-septembrie 2005, a participat la cursurile de specializare organizate de secţia muzicală a Universităţii Johannes Gutenberg din Mainz (Germania). Între anii 2000-2005 a absolvit cursurile de bază ale UNMB, clasa profesorului Iulian Băiaşu.

CRISTIAN MOGOŞANU. Născut în anul 1983, tenorul Cristian Mogoşan s-a format la şcoala muzicală clujeană, fiind absolvent al Liceului de Muzică Sigismund Toduţă şi al Academiei de Muzică Gheorghe Dima, Facultatea de Artă Scenică, clasa tatălui său: lector dr. Gheorghe Mogoşan. După absolvire, în anul 2006,  a urmat programul de masterat Stilistica Interpretării Solistice în cadrul aceleiaşi facultăţi, sub îndrumarea prof. dr. Ionel Pantea. De asemenea a participat la cursuri de măiestrie susţinute de Wolfgang Brendel, Laurent Pillo, Margreet Hoing, John Norris, Ion Buzea, Rockwell Blake şi Viorica Cortez. În prezent este angajat al Operei Naţionale Cluj-Napoca, colaborator permanent al Operei Naţionale Bucureşti şi invitat al unor opere şi filarmonici din România. A susţinut spectacole de operă şi concerte în Elveţia, Franţa, Rusia, Finlanda.

 

Pret bilet: 40 lei – in sala; 25 lei – la balcon.

 

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Desfășurare impresionantă de forțe la liceul din Trușești: Exercițiu de simulare a unui cutremur - FOTO

astăzi, 17:03
127

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Nicolae Iorga" al Judeţului Botoşani a desfăşurat miercuri, între orele 11.00 – 15.00, la Liceul "Demostene Botez" din ...

"Aniversarea" și "Bocitoarele vesele", în acest weekend la Teatrul Eminescu!

astăzi, 16:11
89

Sâmbătă, 22 septembrie, la ora 18.00, Teatrul Mihai Eminescu din Botoșani a programat spectacolul cu trei nominalizări la Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea, în 2016: pentru cel m...

​Au fost finalizate lucrările de asfaltare pe drumul județean DJ 293 Dumeni - Havârna - FOTO

astăzi, 15:31
168

În cursul zilei de marți, vicepreședintele Consiliului Județean Botoșani, Dorin Birta, a efectuat o vizită în teritoriu pentru a verifica lucrările recent finalizate și calitatea st...