Citeste AICI revista ȚARA DE SUS!

Citeste AICI revista ȚARA DE SUS!
A apărut "Țara de Sus", revistă de conservarea și promovarea culturii tradiționale, nr. 3-4, 2012 (An VII), editată de Centrul Județean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, cu sprijinul Consiliului Județean Botoșani.  
 
Editorialul este semnat de directorul revistei, prof. Ion Ilie, și se constituie într-un binevenit bilanț al unui an plin de evenimente culturale notabile, de anvergură regională sau chiar națională, pe ici, pe colo, cu accente ce depășesc granițele țării. 

"...începem din luna ianuarie cu lansarea Concursului Naţional de Poezie și Interpretare Critică a Operei Eminesciene "Porni Luceafărul" din ianuarie, în cadrul "Zilelor Eminescu" – festival ce reunește personalităţi marcante ale culturii scrise din România. Luna februarie continuă cu Șezătorile iernii în comunele judeţului, menţinând astfel tradiţiile de clacă bazate pe muzică, povești, poezii, snoave la gura sobei cu poeţi, lăutari, dansatori, meșteri populari etc.

Anunţăm venirea primăverii cu Festivalul Naţional de Muzică Ușoară "Mărţișor Dorohoian" la care în ultimii ani participă și soliști din Republica Moldova și Ucraina pe care îi găsim și la festivalul interjudeţean Satule, mândră grădină de la Bucecea, din luna mai. Ne îndreptăm către luna iunie, când, de XXXIII de ediţii îi avem în vedere pe poeţii și eseiștii amatori evidenţiaţi la "Porni Luceafărul…". In fiecare an în jurul datei de 15 iunie, la Vorona și Ipotești sunt premiaţi laureaţii festivalului naţional de poezie și interpretare critică "Porni Luceafărul..." din cadrul "Zilelor Eminescu". Sfârșitul lunii iulie, începutul lunii august în cadrul Festivalului Cântecului, jocului, portului și meșteșugurilor scena în aer liber pe pietonalul Unirii devine neîncăpătoare prin participarea a peste 600 de actanţi la acest festival internaţional de cântec, dans și meșteșuguri. Nu trebuie să uităm participarea acestor meșteșugari și la zilele orașului din lunile aprilie, mai și octombrie în cadrul festivalurilor agroo-zoo, aflate la cea de-a III-a ediţie, încheierea acestor mari festivaluri fiind făcută întodeauna prin participarea fanfarelor din judeţul nostru și din ţară.

Sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie ne găsesesc în judeţ la pregătirea zilelor comunelor și la selectarea tinerelor talente pe care urmează să le promovăm la diverse concurusuri naţionale și internaţionale. În acest an am trimis cinci soliști de muzică populară la festivalurile din ţară (Constanţa, Vâlcea, Vrancea) de unde s-au întors cu premiile I și II, iar cele șase formaţii de dansuri de copii au obţinut, la rândul lor, locuri fruntașe la confruntările din ţară.

De asemenea, luna noiembrie a debutat cu cea de a XXIII-a ediţie a Concursului Naţional de Interpretare și Creaţie a Piesei de Teatru Într-un Act "Mihail Sorbul", la care au participat paisprezece formaţii de teatru de amatori din ţară și R. Moldova, precum și treizeci și șapte de creatori de piese de teatru.

Acum, aflaţi în pragul sărbătorilor de iarnă, pregătirile se fac în totalitate pentru festivalul de colinde și obiceiuri de iarnă O, ce veste minunată! și Din străbuni din oameni buni, unde, de asemeni, vom avea peste 600 de participanţi din judeţ, din ţară, precum și din Republica Moldova, Ucraina și, posibil, din Grecia.

Întâlnirea anuală a creatorilor de literatură va avea loc, conform calendarului de acţiuni culturale al instituţiei, la final de lună decembrie", scrie prof. Ion Ilie în editorialul La sfârșit de an, editorial ce pare să fie, totodată, și o bună urare, dar și un semn de încredere în anul care vine, an 2013 în care Centrul Județean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani va sărbători 45 de ani de activitate și "vom marca această aniversare cu concerte de mare anvergură, cu caracter tipic tradiţional, expoziţii, târguri, lansări de carte și concerte cu invitaţi de prestigiu din ţară și de peste hotare", dupa cum completeaza prof. Ion Ilie, in finalul materialului.

Revista este completată de materiale ce relevă, astfel, nu doar rolul de depozitar, ci și pe cel de valorificator al bunurilor culturale și tradiționale de pe aceste meleaguri, fie că vorbim despre bunuri mobile sau imobile, despre valori populare, etnografice, literare sau artistice.  

"Fotografia - document cu valoare etnografică" (prof. Margareta Mihalache), "Hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril în satul Mihai Viteazu, comuna Ungureni" (prof. Maria Zoițanu), "Inepuizabila tradiție" (prof. Radu Ciobanu), "O nouă casă de patrimoniu - Casa Ventura, restaurată la Botoșani" (George Lucian Arhip și Steliana Băltuță), "Considerații asupra unui rit care se pierde din ceremonialul nunții" (prof. Vasile Ungureanu), dar și "Interferențe" art-vizuale (Ana Florescu), "Pași prin galerii" (Liviu Șoptelea) sunt câteva dintre titlurile care atrag cititorul revistei Țara de Sus.

Gellu Dorian parcurge retrospectiv Zilele Eminescu, ediția a XLIII-a, din vara acestui an, deschizând totodată paginile revistei Țara de Sus spre fiorul poeziei, de aceasta dată semnată de Denisa Adelina Andrei, Lucreția Andronic și Ioana Miron sau Dorel Mihai Gaftoneanu si Liviu Tanasa.

Tot Gellu Dorian semnează și un acid material, denumit sugestiv "Noua cultură" de vitrină.

CITESTE aici revista TARA DE SUS!  

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Decizie drastică luată de șefii lui Deportivo! Florin Andone a fost pus pe lista de transferuri

astăzi, 16:43
259

Botoşăneanul Florin Andone a fost pus pe lista de transferuri de oficialii de la Deportivo la Coruna, după un interviu dat în presa spaniolă în care îşi exprima frustrarea că n...

Un nou rezultat de excepţie pentru pompierul maratonist Iulian Rotariu - FOTO

astăzi, 16:28
344

Iulian Rotariu a obţinut locul patru la maratonul din Patagonia obţinând premiul pentru fairplay din aproape 300 de participanţi. A fost cea de-a patra cursă organizată de 4Deserts, iar ang...

Tânără din Botoşani implicată într-un accident rutier la Suceava! Şoferul vinovat, acuzat de trei infracţiuni

astăzi, 14:32
969

O tânără, de 32 de ani, din Botoşani, a fost implicată, sâmbătă, într-un accident rutier petrecut în localitatea Moara din judeţul Suceava.Femeia se afla la vol...