Ce reprezintă un concurs?

Ce reprezintă un concurs?

Alexandru Negrescu, alaturi de repretatul profesor Dan Branzei

Ce este o competiție? Unii vin din Iași, unii vin din București, unii din Constanța. Provenim din zone diferite ale țării. Ce ne unește? Dragostea față de matematică și față de copii, pe noi, profesorii. Formăm o familie. Iar dacă rolul unei familii este să-și crească într-un mod cât mai plăcut copiii, rolul acestei familii matematice este să vă educe pe voi, participanții. Nu doar în cele matematice, ci și în cele ale vieții. Avem nevoie de tineri corecți, raționali, care să se implice în viitorul acestei țări.

Aveți modele. Unul dintre ele este chiar Dimitrie Pompeiu (acest "Brâncuși al matematicii", cum îl numea Onicescu). A plecat la studii în Paris și s-a întors în România. A fost profesor, academician și chiar Președintele Adunării Deputaților. Vedeți câtă implicare avea în societate.

Le mulțumim autorităților locale pentru ajutorul dat acestui concurs și îi rugăm să o facă până la capăt. De asemenea, apreciem efortul pe care l-au depus profesorii Ioan Ciobanașu, Sebastian Mihalache și Vasile Asiminicesei.

Aceste evenimente sunt garanția că ne pasă de istoria noastră și de valorile acestui județ.

Pompeiu a fost cel care în 1905 l-a impresionat cu teza sa de doctorat pe marele Henri Poincare. De la Pompeiu ne-au rămas funcțiile Pompeiu, formula Cauchy-Pompeiu, distanța Hausdorff-Pompeiu, derivata Pompeiu. Cel mai prodigios matematician român.

Un alt model, ce îmbină responsabilitatea cu dragostea semenilor rămâne profesorul Dan BranzeiDan Brânzei, a iubit copiii mai mult decât orice pe lumea aceasta. Și-a legat sufletul de Botoșani și l-a onorat de fiecare dată.Luați-vă aceste două modele, ce ne patronează spiritual concursul, drept busole și veți găsi succesul în viață: prin gândire curată, responsabilitate și dragoste.

Asis. univ. drd. Alexandru Negrescu

(Cuvant rostit la deschiderea Concursului Interjudețean de Matematică "Dimitrie Pompeiu", 17 mai 2013)
 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O soferiţă însărcinată a suferit un atac de panică după un accident! Un echipaj Smurd, solicitat la faţa locului

Joi, 23 Noiembrie 2017
1175

Evenimentul a avut loc, joi după-amiază, la intrare în oraşul Săveni dinspre Botoşani. Tânăra, de 27 de ani, se afla la volanul unui VW Passat, fiind acroşată de un autoturism...

Dezbatere la Liceul "Regina Maria" Dorohoi: Educația digitală versus educația tradițională - FOTO

Joi, 23 Noiembrie 2017
386

Joi, 23 noiembrie, un grup de  reprezentanți ai Centrului Europe Direct Botoșani a efectuat  o deplasare la Dorohoi, la Liceul Regina Maria, pentru o inedită activitate în...

Comunicat - Doina Federovici: "Județul Botoșani a primit de la Guvern fondurile necesare pentru asigurarea cheltuielilor din domeniul asistenței sociale"

Joi, 23 Noiembrie 2017
296

Președintele PSD Botoșani a anunțat astăzi că în urma solicitărilor autorităților locale, Guvernul a alocat din fondul de rezervă necesarul de bani pentru asigurarea cheltuielilor privi...