Ce reprezintă un concurs?

Ce reprezintă un concurs?

Alexandru Negrescu, alaturi de repretatul profesor Dan Branzei

Ce este o competiție? Unii vin din Iași, unii vin din București, unii din Constanța. Provenim din zone diferite ale țării. Ce ne unește? Dragostea față de matematică și față de copii, pe noi, profesorii. Formăm o familie. Iar dacă rolul unei familii este să-și crească într-un mod cât mai plăcut copiii, rolul acestei familii matematice este să vă educe pe voi, participanții. Nu doar în cele matematice, ci și în cele ale vieții. Avem nevoie de tineri corecți, raționali, care să se implice în viitorul acestei țări.

Aveți modele. Unul dintre ele este chiar Dimitrie Pompeiu (acest "Brâncuși al matematicii", cum îl numea Onicescu). A plecat la studii în Paris și s-a întors în România. A fost profesor, academician și chiar Președintele Adunării Deputaților. Vedeți câtă implicare avea în societate.

Le mulțumim autorităților locale pentru ajutorul dat acestui concurs și îi rugăm să o facă până la capăt. De asemenea, apreciem efortul pe care l-au depus profesorii Ioan Ciobanașu, Sebastian Mihalache și Vasile Asiminicesei.

Aceste evenimente sunt garanția că ne pasă de istoria noastră și de valorile acestui județ.

Pompeiu a fost cel care în 1905 l-a impresionat cu teza sa de doctorat pe marele Henri Poincare. De la Pompeiu ne-au rămas funcțiile Pompeiu, formula Cauchy-Pompeiu, distanța Hausdorff-Pompeiu, derivata Pompeiu. Cel mai prodigios matematician român.

Un alt model, ce îmbină responsabilitatea cu dragostea semenilor rămâne profesorul Dan BranzeiDan Brânzei, a iubit copiii mai mult decât orice pe lumea aceasta. Și-a legat sufletul de Botoșani și l-a onorat de fiecare dată.Luați-vă aceste două modele, ce ne patronează spiritual concursul, drept busole și veți găsi succesul în viață: prin gândire curată, responsabilitate și dragoste.

Asis. univ. drd. Alexandru Negrescu

(Cuvant rostit la deschiderea Concursului Interjudețean de Matematică "Dimitrie Pompeiu", 17 mai 2013)
 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

AmFiTeatru 10 - JOIA TINERETULUI debutează, pe 25 ianuarie, la Teatrul Eminescu!

Luni, 22 Ianuarie 2018
224

Pentru că mai e ceva timp până la începerea festivalului (sfârșitul lui aprilie 2018), iar nerăbdarea e mare, AmFiTeatru 10 propune pînă atunci câte o zi din fiecare...

Un tânăr s-a spânzurat după o ceartă cu iubita!

Luni, 22 Ianuarie 2018
5513

Tânărul de 23 de ani, din satul Mănăstireni, comuna Unţeni, a mai ameninţat şi în trecut că îşi va pune capăt zilelor. Luni a avut o nouă ceartă cu iubita sa şi s-a ...

Botoșani Model United Nations: Au început înscrierile pentru ediţia a șasea BTMUN!

Luni, 22 Ianuarie 2018
192

Au început înscrierile pentru ediţia a 6-a BTMUN, conferinţa internaţională la care participă şi delegaţii străine. Evenimetul va avea loc între 30 martie - 1 aprilie, dar p&...