Cateheza de la A la Z(osin)

Ansamblul mănăstiresc de la Zosin degajă oricând, indiferent de anotimp, o emoţie care izvorăşte din dragostea milostivă a lui Dumnezeu reflectată de ocrotirea Maicii Domnului.

Cateheza de la A la Z(osin)

Mănăstirea botoşăneană Zosin a fost ultimul popas din şirul întâlnirilor de lucru ale Biroului de catehizare al Arhiepiscopiei Iaşilor în anul 2018. Joi, 13 decembrie 2018, responsabilii birourilor de catehizare din protopopiatele Iaşi 3, Paşcani, Botoşani, Dorohoi, Darabani, Săveni, Piatra Neamţ, Roznov şi Ceahlău, sub îndrumarea părintelui dr. prof. Bogdan Racu, inspector în cadrul Sectorului învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor, au luat parte la ultima întâlnire de lucru din acest an calendaristic.

Ordinea de zi a cuprins câteva repere de o deosebită importanţă pentru cadrul în care se desfăşoară activitatea catehetică susţinută în Arhiepiscopia Iaşilor. Instrumentul de lucru, cel mai cunoscut atât în eparhie, cât şi în Patriarhia Română, Programa catehetică - ediţia 2019, a fost prezentată în stadiul premergător obţinerii aprobării de Permanenţa Consiliului eparhial Iaşi. Au fost aduse în discuţie pliantele, afişele, concursurile şi proiectele catehetice în derulare şi cele programate pentru anul viitor. Ediţiile de final de an ale cunoscutului afiş „Cuvânt catehetic” au fost prelucrate astfel încât numărul din noiembrie „Rugăciunea particulară” şi cel din decembrie „Clopotul şi toaca” să fie definitivate pentru a primi acceptul de publicare.

Unul dintre proiectele Biroului de catehizare al Arhiepiscopiei Iaşilor a oferit şansa implicării echipei într-o sesiune de lucru. Aceasta a pornit de la un pasaj scripturistic care a fost adâncit şi corelat cu scrierile Sfinţilor Părinţi pentru a schiţa modul în care învăţăturile de credinţă desprinse pot fi asimilate de credincioşi. Un alt pas este căutarea modalităţilor de trăire ale acestor învăţături în vieţile sfinţilor. A fost abordată, dintre cele trei direcţii propuse de echipele de lucru, iubirea smerită a omului în drumul către sfinţenie. S-au stabilit câteva repere administrative şi s-a evaluat comunicarea internă şi externă a Biroului de catehizare al Arhiepiscopiei Iaşilor.

În ceea ce priveşte calendarul lucrărilor din 2019, s-au trasat activităţile convenite deja de echipă, aspectele privind întâlnirile de formare catehetică a preoţilor care vor susţine cateheze demonstrative şi s-a subliniat oportunitatea angajării responsabililor în întâlniri care să dezvolte bune practice şi în dezvoltarea abilităţilor şi cunoştinţelor preoţilor din alte eparhii, necesare susţinerii unui program catehetic.

„Astfel de întâlniri ne-au ajutat de fiecare dată să vedem stadiul în care ne aflăm şi să evaluăm calitatea lucrării pe care am desfăşurat-o şi realismul activităţilor care urmează să fie organizate. Implicarea tuturor participanţilor a făcut din această şedinţă, chiar dacă a durat şase ore şi jumătate, un timp de calitate petrecut împreună într-o atmosferă feerică de iarnă”, a declarat părintele inspector Bogdan Racu.

Şi cu adevărat Ansamblul mănăstiresc de la Zosin degajă oricând, indiferent de anotimp, o emoţie care izvorăşte din dragostea milostivă a lui Dumnezeu reflectată de ocrotirea Maicii Domnului. Fiecare responsabil pentru cateheza parohială s-a implicat în organizarea acestei întâlniri prin îndeplinirea unor sarcini prestabilite şi oferirea unor materiale de lucru necesare. Fiecare membru al echipei este un lucrător asumat şi înscris în opera de mântuire a lui Hristos pentru oameni.

Şi fiindcă sărbătorile trec repede, primele întâlniri de lucru din anul 2019 vor fi deja organizate începând cu cea de a doua jumătate a lunii ianuarie.

Preot ștefan Zaharia, Ziarul Lumina

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

astăzi, 19:49
102

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

astăzi, 19:02
59

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

astăzi, 18:22
59

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...