Casa lui Enescu, inclusă într-un program de finanțare directă de către iubitorii de cultură

Casa lui Enescu, inclusă într-un program de finanțare directă de către iubitorii de cultură

De astăzi, Fundaţia Pro Patrimonio propune un nou model de finanţare publică a proiectelor-program pe care le desfăşoară prin dezvoltarea unei aplicaţii web, foarte intuitivă, rapidă şi sigură, ce va ajuta publicul să îşi aleagă unul sau mai multe proiecte pe care să le susţină. Pro Patrimonio, prin intermediul aplicației pentru donații, oferă opțiuni de plată dezvoltate de doi dintre cei mai mari procesatori de plăți online din lume, respectiv Stripe și PayPal, devenind primul ONG din România integrat cu Stripe. 

Modelul mobile-first, a fost dezvoltat pro-bono de 4 membri ai comunității UPPER Technologies (www.upperhq.co ), respectiv Bogdan Soare - Front-end Developer, Cătălin Tănăsescu - Back-end Developer, Csaba Nacu - UX/UI Designer şi coordonată de Mihai Sora - QA Engineer. Aplicaţia poate fi accesată aici https://donate.propatrimonio.org/

Redimensionarea continuă a planului de lucru pentru anul 2020 datorată acestei pandemii a dus la abordarea graduală a patru tipologii de proiecte--program pe care le vom susţine în continuare, prezente şi în cadrul aplicaţiei: Casa George Enescu din Mihăileni judeţul Botoşani, Conacul Neamţu din Olari judeţul Olt, Educaţie pentru Patrimoniu, Păstrarea meşteşugurilor.

Şantierul de la Casa George Enescu din Mihăileni, judeţul Botoşani, a continuat fără multe perturbări şi în această perioadă fiind prevăzut să se finalizeze la mijlocul anului. Începând din toamnă, în parteneriat cu UiPath Foundation, vom demara Proiectul de educaţie muzicală „Academia de Muzică şi Educaţie pentru Copii” adresat copiilor din şcolile gimnaziale din zonă, cu scopul de a le oferi șansa la educație de calitate, în proximitatea comunităților de care aparțin. Pe lângă activitățile de educație muzicală derulate în cadrul Academiei, UiPath Foundation va include 20 de copii din familii vulnerabile care provin din comunitățile din jurul Casei George Enescu în Future Acceleration Program, proiectul de sprijin integrat pentru acces la educație. Sprijinul pe care îl căutăm în această perioadă este pentru a putea amenaja grădina din jurul casei, pentru a repara şi acorda pianul primit ca donaţie pentru această casă, pentru dotarea bibliotecii şi pentru întreţinerea şi funcţionarea coerentă a monumentului.

Al doilea şantier, cel de la Conacul Neamţul din Olari, judeţul Olt, este mai puţin susţinut anul acesta prin lipsa fondurilor dedicate. Terenul larg din jur a permis realizarea unor lucrări agricole în primăvară  şi ne dorim să putem face o serie de plantări împotriva deşertificării, zona Olteniei fiind într-o secetă accentuată. Căutăm suport pentru reparaţia ferestrelor şi pentru refacerea parţială a faţadelor. Întreținerea și funcționarea monumentului are nevoie de sprijin constant, fundaţia susţinând trei angajaţi permanenţi din comunitatea locală.

Educaţia copiilor din comunităţile alăturate obiectivelor de patrimoniu de care ne ocupăm este un program derulat de mulţi ani cu peste 45 de ateliere derulate. Anul acesta, pentru prima dată, adăugăm şi comunitatea de copii din Mihăileni, judeţul Botoşani, în încercarea de a-i aduce şi pe aceştia mai aproape de istoria şi cultura locului din care provin. Suplimentar, a fost iniţiată o componentă de educaţie continuă a publicului larg prin oferirea de informații utile, teoretice și practice legate de rolul protecţiei patrimoniului, diversele intervenţii asupra patrimoniului construit, înţelegerea şi îngrijirea patrimoniului peisager, sensibilizarea publicului faţă de fondul construit în diverse perioade de timp.  Această comunicare susţinută face parte din misiunea Pro Patrimonio faţă de societate.

Păstrarea meşteşugurilor în construcţii şi restaurare a realizat fondul propice dezvoltării parteneriatului de peste 15 ani cu Asociaţia Les Compagnons du Devoir împreună cu Asociaţia Maria – Ţibăneşti în acelaşi timp proiectul de pionierat în design de obiect și meșteșug, Honest Goods a deschis calea inovaţiei sociale prin colaborările cu meşterii locali din zona Muscelui pentru producţia obiectelor din colecţie. Ne dorim să dezvoltăm acest proiect şi noi obiecte de design să poată fi produse pe plan local iar în şantierele deschise de restaurare de la Mihăileni şi Olari să oferim aceeaşi experienţă de învăţare practică pentru arhitecţi, restauratori şi meşteri.

Toate aceste proiecte pot fi duse mai departe doar prin susţinere şi implicare. Aplicaţia propusă este un instrument care facilitează donarea sub orice formă şi de pe orice device creând o relaţie apropiată cu proiectele susţinute. Astfel protejarea, reutilizarea sau restaurarea patrimoniului devine un subiect de discuţie, de interes, de folosit şi de către generaţiile noi în modurile în care acestea şi le doresc.

Fundaţia Pro Patrimonio consideră că patrimoniul este responsabilitatea fiecăruia dintre noi şi încurajează crearea unei comunităţi active cu impact în segmente sociale mai largi care să contribuie la reconstrucţia societăţii româneşti.

Despre Pro Patrimonio

Pro Patrimonio este o organizaţie non-profit care are ca misiune principală conservarea, salvarea și reactivarea patrimoniului cultural, cu precădere arhitectural, pentru a-l salva de la dispariție. Scopul este de a reintroduce în circuitul economic un patrimoniu construit în prezent abandonat care și-a pierdut rolul şi de a-i reface legăturile identitare şi cu comunitatea. Acțiunile se concentrează pe proiecte practice de educație, orientate spre reabilitarea și refuncționalizarea patrimoniului istoric, precum și pe implicarea și conștientizarea de către comunități a propriei identități. De la fondarea sa, Pro Patrimonio a achiziționat și a primit cu titlu de donație, progresiv, proprietăți de importanță națională, legate de personalități reprezentative pentru istoria și cultura României. Fundația deține, administrează și colaborează, restaurează și pune în valoare, prin diverse activități: Casa copilăriei lui George Enescu la Mihăileni, lângă Botoșani; Vila Golescu de la Câmpulung Muscel; Conacul Neamţu din satul Olari de lângă Craiova; o casă tradițională săsească la Viscri; Conacul Perticari Davila de lângă Pitești, Conacul P.P. Carp de la Ţibăneşti, lângă Iaşi; proiectul 60 de biserici de lemn, cu programe de învățare a meseriilor de patrimoniu adresate tinerilor şi programul Educaţie pentru Patrimoniu destinat copiilor.

(Comunicat)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

PNL Botoșani, Cătălin Flutur, întâlnire cu taximetriștii: „O unitate de breaslă mai rar întâlnită în zilele noastre” (foto)

astăzi, 16:14
19

Candidatul din partea Partidului Național Liberal (PNL) – Filiala Botoșani, Cătălin Flutur, a avut zilele trecute o întâlnire cu taximetriștii din Botoșani.Redăm mai jos i...

Eveniment dedicat antreprenorilor din Botoșani: Conferință despre dezvoltarea unor afaceri inteligente! (foto)

astăzi, 15:56
49

Sute de antreprenori din Botoșani au participat, joi, la o conferință despre dezvoltarea unor afaceri inteligente cu fonduri europene. Evenimentul este organizat de către Camera de Comerț, Indust...

Tânăr condamnat la închisoare pentru furt calificat, va sta cel puțin patru ani în Penitenciarul Botoșani!

astăzi, 15:21
81

În cursul zilei de miercuri, polițiștii din Rădăuți au primit spre executare mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea emis de Judecătoria Rădăuți în dosarul privind p...