Cărţile botoşănenilor

Cărţile botoşănenilor
Trei cărţi scrise de botoşăneni vor fi lansate în luna noiembrie la Bucureşti. Florin Constantin Pavlovici, Viorel Ilişoi şi Cristian Bădiliţă sunt scriitorii născuţi în Botoşani, ale căror cărţi se află, în această perioadă, în atenţia lumii literare, volumele beneficiind de o atenţie sporită din partea criticii şi a iubitorilor de lectură.

Florin Constantin Pavlovici lansează volumul "Frica și pânda"

Vineri, 7 noiembrie 2014, ediția online Contemporary Literature Press, sub auspiciile următoarelor foruri: Universitatea din București, The British Council, Institutul Cultural Român  și  Ambasada Irlandei, va lansa volumul Florin Constantin Pavlovici, "Frica și pânda". Editat de Lidia Vianu.

"Ce anume definește cel mai bine viața în "comunism"? A doua carte scrisă de Florin Pavlovici, pe care o publicăm acum, răspunde tocmai la această întrebare. Este vorba de două activități, care aparțin fiecare altei tabere—sistemul având, din acest unghi de vedere, două tabere în total. Uneori, în cazurile foarte nefericite, un singur individ ajunge la performanța de a acționa în ambele direcții. Cum ne spune chiar titlul — emblematic — al cărții, ele sunt Frica și Pânda. Pentru autor, "comunismul" este un pat al lui Procust în care timp de jumătate de veac au învățat să doarmă mai toți cei prinși în această capcană sinistră a istoriei. Ei au înghițit mai întâi neajunsurile minore — lipsa căldurii ori a apei calde, lipsa alimentelor, lipsa hainelor, lipsa cărților… —, pentru ca la un moment dat să cadă pradă acelui somn al rațiunii care naște monștri. "Gălăgioșii" sistemului au fost aceia care nu s-au lăsat convinși să doarmă în orice condiții, aceia care au citit cărți pe care alții nu le mai citeau, au ascultat posturi pe care tot românul se ferea să le asculte; ei au fost vocile care s-au încăpățânat să spună tuturor: Împăratul e gol! Cartea lui Florin Pavlovici ne cere să nu-i uităm pe aceștia din urmă. Frica am trăit-o cu toții. Nu e un merit, ci un dat cronologic: ne-am născut sub comunism. Pânda însă a fost opțiunea fiecăruia. Volumul publicat acum de Contemporary Literature Press blestemă această opțiune, care este în cele din urmă o lipsă de caracter, de morală, de tărie spirituală. Frica și Pânda este un Memento necesar trezirii Rațiunii. Ea a fost scrisă pentru generația care, ieșind din comunism, a fost condamnată inevitabil la trecerea deșertului biblic, dar este la fel de necesară acelora care se inflamează astăzi în fața televizoarelor la auzul unor vorbe precum "torționar", fără să aibă habar ce înseamnă ele cu adevărat. Florin Pavlovici definește pe scurt comunismul—cu multă ironie, chiar cu umor, dar și cu demnitatea celui care nu a făcut absolut niciodată absolut niciun compromis cu conștiința lui. Pe lângă această restiturie a caracterului uman, de care este nevoie după orice ieșire din totalitarism, așa cum este nevoie de o baie fierbinte după un drum lung prin maidanele cu gunoaie, Frica și Pânda predă ștafeta tinerei generații, în ideea că, așa cum a spus George Santayana în trecutul secol XX, Cei care nu-și țin minte trecutul cu siguranță îl vor repeta" (Lidia Vianu)

Volumul poate fi consultat și descărcat la adresa de internet: editura.mttlc.ro/florin-pavlovici-frica.html. 

Florin Constantin Pavlovici s-a născut la 14 martie 1936 la Conceşti, Botoşani. 

Viorel Ilișoi își lansează cartea "Necunoscutul Mihai Codreanu", la București

Sâmbătă, 8 noiembrie. Sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gravriil. Lumea bună stă acasă, mănâncă salată boeuf și bea vin. Lumea și mai bună face o pauză și vine la ora 17, la librăria Bastilia (Piața Romană nr. 5). Este lansarea bucureșteană a volumului "Necunoscutul Mihai Codreanu" de Viorel Ilișoi. O carte despre care s-au spus și s-au scris lucruri frumoase și exagerat de frumoase, dar încă nu s-a stabilit ce e: reportaj literar, roman, eseu, istorie literară. Criticul Luminița Corneanu și poetul Florin Iaru vor  încerca să lămurească dilema, auditoriul își va spune și el părerea. Iar autorul va povesti aventura acestei cărți. Va veni cu o rezervă nouă de autografe – după ce și-a epuizat stocul inițial la Iași. Primul ziarist român închis pentru delict de opinie, după Revoluție, ajunge acum la Bastilia. Veniți la vorbitor! (Sursa text viorelilisoi.ro)

Viorel Ilişoi s-a născut la 13 februarie 1968, la Ringhilești, județul Botoșani.


Cristian Bădiliţă lansează "Călugărul şi moartea.Eseu despre imaginea şi faptul morţii în monahismul egiptean"


Sâmbătă, 22 noiembrie 2014, ora 15.30, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus, va avea loc lansarea cărții "Călugărul şi moartea. Eseu despre imaginea şi faptul morţii în monahismul egiptean", de Cristian Bădiliţă, ediţia a II-a, revăzută. Traducere de Ingrid Ilinca, cu o mărturisire de Mitropolit Nicolae Corneanu. Cartea a apărut la Editura Vremea, ăn colecția FID – Fapte, Idei, Documente.

În acest volum, Cristian Bădiliţă zugrăveşte imaginea morţii aşa cum apare ea în scrierile monastice (cele şapte scrisori ale lui Antonie, trilogia spirituală a lui Evagrie Ponticul, cele cincizeci de omilii spirituale ale lui Pseudo-Macarie) şi în apoftegme şi prezintă povestirile a trei morţi exemplare (Antonie, Pacomie şi Macarie), precum şi o antologie de povestiri despre moarte, scrie Agentiadecarte.ro.

Cristian Bădiliţă, n. 1968, la Săveni, Botoşani, a semnat numeroase studii ştiinţifice, eseuri, jurnale, traduceri comentate din greaca veche sau latină, volume de poeme.
 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

astăzi, 21:20
188

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

astăzi, 19:34
168

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

astăzi, 18:04
118

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...