Cartea "Confort Freud", de Gellu Dorian, distinsă cu Premiul USR, la sectiunea Teatru

Cartea "Confort Freud", de Gellu Dorian, distinsă cu Premiul USR, la sectiunea Teatru
Miercuri, 6 iunie 2012, la Bucuresti, la sediul Uniunii Scriitorilor din România, a avut loc ceremonia de decernare a Premiilor USR pentru anul 2011.

Juriul de nominalizări a fost format din Mircea A. Diaconu (preşedinte), Lucian Alexiu, Iulian Boldea, Dan Mircea Cipariu, Sanda Cordoş, iar juriul de decernare a premiilor a fost alcătuit din Dan Cristea (preşedinte), Paul Areţu, Gabriel Coşoveanu, Nicolae Oprea şi Vasile Spiridon, informeaza agentiadecarte.ro.

"Alegerea juriului a fost dificilă, am încercat să nominalizăm cărţile cele mai bune, să fim oneşti, să fim în slujba literaturii. (…) Statutul USR e legitimat şi de felul în care scriitorii se respectă pe ei", a spus Mircea A. Diaconu, preşedintele juriului de nominalizări.

"Cred în valoarea premiilor USR. Ele instituţionalizează nişte cărţi, certifică un anumit nivel de valoare literară. (…) Au fost alegeri oneste, dar vor stârni şi discuţii", a spus Dan Cristea, preşedintele juriului de decernare a premiilor USR.

Premiul pentru Teatru i-a fost atribuit lui Gellu Dorian, pentru volumul "Confort Freud", Editura Timpul. Premiul a fost înmânat de către Nicolae Prelipceanu.

La secţiunea Critică şi istorie literară, Livius Ciocârlie l-a prezentat pe câştigător: Mihai Zamfir, "Scurtă istorie. Panorama alternativă a literaturii române", Editura Cartea Românească.

Premiul special al juriului a fost primit de Cassian Maria Spiridon pentru volumul "Despre barbari sau Invazia omului plat", Editura Litera.

Volumul "Însemnări din ţinutul misterios", de Gabriel Chifu, Editura Cartea Românească, a fost recompensat cu premiul la secţiunea Poezie, şi a fost înmânat autorului de Ana Blandiana.

La secţiunea Proză, premiul i-a revenit lui Alexandru Vlad şi volumului "Ploile amare", Editura Charmides, fiind înmânat de Ion Vianu.

Premiul Naţional i-a revenit scriitorului Norman Manea, iar acesta a fost anunţat de câştigătorul de anul trecut al acestui premiu, Gabriel Dimisianu. Norman Manea nu a fost prezent la ceremonie, urmând ca juriul să afle dacă scriitorul va accepta această distincţie sau o va refuza.

Premiile pentru Debut au fost obţinute de Gabriela Gherghişor ("Mircea Horia Simionescu. Dezvrăjirea şi fetişizarea literaturii", Muzeul Literaturii Române) şi Alex Goldiş ("Critica în tranşee", Cartea Românească).

La secţiunea Traduceri, premiul i-a revenit reputatului traducător şi scriitor Dinu Flămând, pentru volumul "Opera poetică", de F. Pessoa, Editura Humanitas.


 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

DOROHOI - 100 de ani de la Marea Unire

Miercuri, 18 Iulie 2018
236

1916-1917-1918 au fost printre cei mai dificili ani din istoria oraşului Dorohoi în contextul în care întreaga societate românească se confrunta cu nenumărate greutăţi cau...

Șofer căutat de Poliție: Nu a oprit mașina după ce a lovit, în viteză, o bătrână!

Miercuri, 18 Iulie 2018
510

Un apel la 112 anunța că un șofer a rănit o femeie, după care mașina și-a continuat drumul. Cea care a sunat, o femeie în vârstă de 70 de ani, din Cristești, a spus că autoturism...

Petre Daea: Condițiile meteorologice nefavorabile au generat pierderi extraordinare la culturile de rapiță

Miercuri, 18 Iulie 2018
212

Ministrul Agriculturii Petre Daea spune, într-un mesaj video postat miercuri pe Facebook, că fenomenele meteorologice nefavorabile și grindina au generat pierderi "extraordinare de producție" pent...