Carte, cinste cui te-a scris şi celui ce te dăruieşte: La Răchiţi creştem împreună o bibliotecă "de suflet"! FOTO

Carte, cinste cui te-a scris şi celui ce te dăruieşte: La Răchiţi creştem împreună o bibliotecă "de suflet"! FOTO
Flăcările care au mistuit 4000 de volume au lăsat în urmă cenuşa din care au renăscut, cu aripile Păsării Phoenix, generozitatea, dragostea de carte şi bucuria de a dărui.

Biblioteca Şcolii Gimnaziale 1 din Răchiţi a ars în noaptea de 4 spre 5 decembrie 2014. Un incendiu puternic a cuprins clădirea, imaginea fiind una tulburătoare şi dureroasă. În urmă a rămas scrum, dar de la o zi la alta speranţele şi-au făcut loc pe coridoarele întunecate de fum. Şcoala a fost renovată, copiii începând noul an şcolar în condiţii optime educaţiei.

Dacă zidurile, băncile şi scaunele au fost reparate sau înlocuite, nu la fel de simplu a fost cu biblioteca şcolii. Pentru refacerea fondului de carte, zeci, sute de oameni s-au implicat şi au donat un volum, zece, 100 sau cât le-a fost cu putinţă. Edituri sau instituţii, oameni simpli, profesori de la alte şcoli sau elevi din ţară, toţi au fost impresionaţi de copiii rămaşi fără cărţi.

Ştiri Botoşani s-a implicat încă de la început în campania "Carte, cinste cui te-a scris şi celui ce te dăruieşte", menită să refacă Biblioteca arsă în incendiu. Am avut ocazia, astfel, să vedem cum teancurile de cărţi se fac tot mai mari. Ne-am bucurat să constatăm că oamenii nu au uitat de copiii de la Răchiţi imediat ce "subiectul" nu mai rămâne pe prima pagină a presei locale. Ne-am emoţionat de fiecare dată când am fost chemaţi să preluăm cărţi, fie că cei care ne căutau sprijinul erau elevi, profesori, oameni de afaceri, actori, oameni simpli-cititori care acum voiau să împartă cu copiii din Răchiţi comoara lor.

Au venit cărţi din întreaga ţară, din satele din jur, din şcolile din municipiul Botoşani. Dar drumul este lung, iar responsabilitatea donării unei cărţi nu e tocmai uşoară.

Biblioteca din Răchiţi mai are nevoie încă de carte. Le puteţi oferi câteva volume sau puteţi dona orice facilitează activitatea unei săli de lectură. Echipa Ştiri.Botoşani.Ro va sprijini în continuare această campanie, în special pentru donatorii de carte care vor avea nevoie de transportul volumelor din municipiul Botoşani până la Şcoala Răchiţi. Mulţumim, cu respect, tuturor celor care au răspuns până acum apelului nostru.

Reluăm şi un apel al Şcolii Răchiţi şi al doamnei Simona Puşcaşu-Gavrilă (fost director al Şcolii Gimnaziale), să fie ghid în alegerea cărţii pe care o veţi trimite: "Școala Gimnazială Nr.1 Răchiți mulțumește celor care au donat cărți în cadrul proiectului. Avem nevoie în continuare de ajutor pentru colecta de carte în domeniile: literatură pentru copii (clasele Cp-8), literatură universală, literatura română, arte, folclor, istorie, auxiliare școlare (culegeri, teste pentru pregătirea examenului de capacitate și nu numai, atlase, lecturi suplimentare etc). Mulțumim încă o dată tuturor celor care se implică".

4-5 decembrie 2014, Şcoala Răchiţi (foto 1: Biblioteca în care au ars 4000 de volume)






 

Biblioteca Şcolii Răchiţi, 16 iunie 2015






Biblioteca Şcolii Răchiţi, 18 septembrie 2015




 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Regizorul Cristian Pascariu, înainte de lansarea filmului ”Nasty” la Botoșani: ”Îl veți vedea pe Ilie într-o ipostază necenzurată, într-o ipostază sinceră” (Foto, Video)

Joi, 18 Aprilie 2024
485

Filmul ”Nasty” va avea premiera de gală la Cinema Unirea Botoșani sâmbătă, 20 aprilie, de la 19:00, publicul având prilejul de a se întâlni și cu echipa care a...

Anamaria Chelaru: ”Noi, păpușarii, suntem făcuți să lucrăm între călugărie și armată!” (Foto, Video)

Marţi, 16 Aprilie 2024
933

Când am căutat-o și i-am propus acest interviu, am întrebat-o direct: Cum este Anamaria Chelaru în afara scenei? A răspuns dintr-o suflare, cu vocea clară și îndelung form...

S-a stins un mare actor născut în Botoșani. ”Ce frumoasă a fost călătoria sa pe aici!”

Sâmbătă, 13 Aprilie 2024
4847

Născut pe 6 mai, în prima zi de Paşti a anului 1945, în familia preotului Mihai Cojocaru din Hăneşti, judeţul Botoşani, actorul a plecat astăzi în veșnicie.Constantin Coj...