Botosanenii nu si-au uitat eroii: "L-am asteptat acasa si nu a mai venit" - FOTO, VIDEO

Botosanenii nu si-au uitat eroii: "L-am asteptat acasa si nu a mai venit" - FOTO, VIDEO
Manifestarile dedicate Zilei Eroilor s-au terminat. Garda de onoare tocmai incheiase defilarea, iar oficialitatile se pregateau de plecare.

Langa o cruce de piatra pe care scrie "Elev Liteanu", o batranica aprinde cateva lumanari si cu ochii in lacrimi i se poate citi pe buze: "Dumnezeu sa-l ierte".

Ma apropii de ea pentru a face o fotografie. Se uita la mine si-mi spune lacrimand: "Era fratele meu. A murit in Germania, in timpul razboiului".



"Avea 18 ani. S-a dus ca voluntar. L-au luat voluntar in armata si n-a mai venit saracul inapoi. Atata l-am asteptat. Noi am fost noua copii si l-am asteptat sa vina din razboi, dar n-a mai venit. A fost chemata mama mea la Primarie si i-au dat o carte postala cu o diagonala neagra, precum ca este mort in razboi. Nu a mai venit, nu l-am mai vazut", a mai spus femeia.

Elevul Liteanu era elev al Scolii Militare de Infanterie Botosani si a fost luat in Primul Razboi Mondial, alaturi de alti 4 colegi. Au murit toti, departe de casa si de rude, incercand sa-si apare tara.

Pe Monumentul Eroilor de la Cimitirul Pacea, care a fost inaugurat in anul 1934, se afla urmatorul mesaj: "1916-1919. Cinste si vesnica pomenire eroilor". Doar ca ii cinstim numai cateva zile pe an, numarate pe degetele unei maini. Rudele, insa, ii plang de zeci de ani pe cei carora tara le-a fost mai scumpa decat propria viata!





"La baza se afla o placa mare de beton armat, sub care isi au mormantul comun cea mai mare parte a celor cazuti la datorie pe aceste meleaguri. O inscriptie simpla, cutremuratoare, mentioneaza: "AICI ODIHNESC OSTASII NECUNOSCUTI, CAZUTI IN RAZBOIUL 1916-1919". Pe de o parte si de alta a aleii strajuiesc 124 de cruci scunde si uniforme, din beton, pe care se afla imortalizate numele celor al caror capatai stau de veghe.....Preoti militari.....cinci elevi ai Scolii Militare de Infanterie Botosani, cinci surori de caritate ruse (foto sus), precum si alti zeci de bravi eroi, majoritatea necunoscuti", scrie prof. Radu Bogdan Tanasa in cartea "Cimitire si monumente din Botosani dedicate eroilor Primului Razboi Mondial", unde este amintit si eroul nostru, ELEVUL LITEANU.

Pentru elevul Liteanu si pentru alti ostasi care si-au pierdut viata in razboi, oficialitatile locale au depus astazi coroane si jerbe de flori la Monumentul Eroilor.

Text si foto: Ionuț Tăbultoc











 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ANUNȚUL Ministerului Muncii: Cum se va face plata în avans a pensiilor aferente lunii mai 2024!

astăzi, 14:44
195

Executivul a aprobat, în ședința de joi, cele două acte normative care asigură plata în avans a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024....

(P) Factorii care influențează prețul unei campanii SEO

astăzi, 14:21
38

Site-ul afacerii tale încă nu primește suficient trafic organic sau nu are vizibilitate online și vrei să incluzi o campanie SEO în strategia de marketig digital, așa că ai înc...

O zi pe cel mai nordic hotar al țării, la capătul județului Botoșani!

astăzi, 14:06
300

Prutul desenează aici o graniță meschină între maluri plămădite din același pământ. Pe malul drept se înșiră Miorcanii poetului Ion Pillat. Pe cel stâng, ca înt...