Botoşănenii, invitaţi să le fie alături pompierilor, de ziua lor

Botoşănenii, invitaţi să le fie alături pompierilor, de ziua lor
Festivităţile dedicate aniversării "Zilei Pompierilor din România" vor avea loc în zilele de 12 şi 13 septembrie 2013.   

Pe 12 septembrie, va avea loc un ceremonial militar religios, urmat de depuneri de coroane la monumentele eroilor de la sediul inspectoratului şi Detaşamentul de Pompieri Dorohoi.   

Vineri, 13 septembrie, botoşănenii sunt aşteptaţi în Piaţa Revoluţiei din municipiul Botoşani, începând cu 10.30, pentru a fi alături de pompieri la aniversarea celor 165 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii şi Ziua Pompierilor din România.   

În cadrul manifestărilor, vor fi prezentate: uniformele militare şi echipamentele de protecţie ale pompierilor, tehnica şi echipamentele din dotarea inspectoratului,  mesajele autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, se va da citire Ordinului de zi pe unitate al inspectorului şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Nicolae Iorga" al Judeţului Botoşani şi ordinelor de avansare în grad înainte de termen a doi ofiţeri şi patru subofiţeri.   

Momentul va fi urmat de defilarea dispozitivului format din personalul şi tehnica de intervenţie din cadrul I.S.U. Botoşani. Alături de tehnica de ultimă generaţie din dotarea inspectoratului, în dispozitivul de defilare vor intra şi cele două utilaje hipo de epocă pentru stingerea incendiilor.   

În Piaţa Revoluţiei va fi organizată şi o expoziţie cu muniţia rămasă neexplodată din  timpul conflictelor militare.   

Totodată, în data de 13 septembrie, se va organiza şi "Ziua Porţilor Deschise" la subunităţile de intervenţie.               

165 de ani de la sacrificiul eroilor pompieri din Dealu Spirii  

13 septembrie a devenit "Ziua Pompierilor din România" în anul 1953. Această zi ne aminteşte că, în urmă cu 165 de ani, 166 de pompieri au înfruntat, într-o bătălie sângeroasă, trupele otomane venite să zdrobească Revoluţia din 1848.    Istoricii consemnează că ostaşii Companiei de Pompieri comandaţi de căpitanul Pavel Zăgănescu voiau să meargă cu toţii la cazarma din Dealul Spirii, convinşi de iminenţa unui conflict armat cu otomanii. Chiar şi soldaţii lăsaţi pentru paza cazărmii au cerut comandantului lor să nu fie lăsaţi în urmă. În ciuda inferiorităţii numerice, pompierii nu au încetat lupta decât atunci când Kerim-Paşa, văzând că nu poate înfrânge rezistenţa garnizoanei din Dealul Spirii, a trimis un ofiţer care a propus încetarea focului. Apreciind sacrificiul eroilor de la 13 septembrie, Primul Parlament al României a acordat pompierilor, în anul 1860, pensii pe viaţă si prima medalie româneasca: PRO VIRTUTE MILITARI. Mai târziu, în anul 1953, s-a instituit la data de 13 septembrie, "Ziua Pompierilor din România".   

În cartea tradiţiilor de luptă, pompierii militari au înscris şi alte memorabile pagini de istorie. Pe timpul războiului din 1877 – 1878, ostaşii pompieri, constituiţi în baterii de artilerie teritorială sau în coloane de transport muniţii, au contribuit la succesul operaţiunilor militare pentru câştigarea independenţei României. Mândria noastră, a pompierilor militari botoşăneni, rezidă şi din participarea la marele eveniment eroic cu ostaşi din cadrul Secţiei de Pompieri Botoşani, sub comanda locotenentului George Sterie.    

Acestor eroi li se adaugă alţii, care, de-a lungul celor 165 de ani de la primul act de eroism al armei, au dat dovadă de curaj şi devotament, plătind cu viaţa lor apărarea semenilor şi a bunurilor acestora în bătălia cu flăcările, apele dezlănţuite sau alte situaţii de urgenţă. Astfel, în această zi, nu-i putem uita pe pompierii militari căzuţi la datorie.  

Cu aceeaşi recunoştinţă au fost şi sunt privite toate faptele deosebite de arme săvârşite de pompierii militari. Integraţi în Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, pompierii botoşăneni se pregătesc continuu şi desfăşoară o întreagă gamă de intervenţii produse de majoritatea tipurilor de risc generatoare de situaţii de urgenţă (incendii, cutremure, inundaţii, accidente, explozii, avarii, alunecări sau prăbuşiri de teren, îmbolnăviri în masă, prăbuşiri ale unor construcţii, instalaţii ori amenajări, calamităţi naturale sau evenimente publice de amploare, determinate ori favorizate de factori de risc specifici).  

Acum, la zi de sărbătoare pompierii botoşăneni îi asigură, încă o dată, pe concetăţenii judeţului că vor răspunde ori de câte ori vor fi solicitaţi pentru salvarea vieţii şi a bunurilor.   

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cele mai lungi 7 lacuri din ţară, printre ele și unul din Botoșani, traversate înot în cadrul unui ultramaraton premieră!

astăzi, 15:28
88

O asociaţie din Cluj-Napoca organizează, în premieră în România, un ultramaraton de înot care îşi propune traversarea celor mai lungi lacuri din ţară, pentru a atra...

Femeie lovită pe trecerea de pietoni. Șoferul și-a văzut de drum!

astăzi, 13:59
237

Un bărbat de 50 de ani din municipiul Botoşani, care se deplasa joi, în calitate de conducător auto, pe Bulevardul Mihai Eminescu, ajuns la intersecţia cu bulevardul G. Enescu, a surprins ş...

Şansa unei vieţi decente, primită de o familie din Dorohoi!

astăzi, 13:51
659

A fost suficient apelul unui diriginte pentru ca o elevă de la Colegiului Naţional "Regina Maria" din Dorohoi şi familia sa să primească un dar nepreţuit: o casă în care s...