Botoșănenii au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Mitropolitul Teofan de Ziua Orașului! FOTO

Botoșănenii au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Mitropolitul Teofan de Ziua Orașului! FOTO

Credincioșii botoșăneni au participat, luni dimineață, la hramul Bisericii Sf. Gheorghe din municipiul Botoșani. Sfânta Liturghie a fost oficiată de către IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de Pr. Protopop Lucian Leonte, pr. paroh Dumitru Mateciuc și de un sobor de preoți.

La slujba de sărbătoare a fost prezent și primarul municipiului Botoșani, Cătălin Flutur, prefectul Dan Șlincu, viceprimarul Marian Murariu, consilieri locali. 

Credincioșii s-au închinat și astăzi la racla cu părticele din Moaștele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe și ale Sfântului Mucenic Mina. Racla va rămâne la Biserica "Sf. Gheorghe", spre închinare, până pe 29 aprilie. 

După oficierea Sfintei Liturghii, creștinii au fost îndemnați să servească din bucatele pregătite de municipalitate. 

23 aprilie este Ziua Municipiului Botoșani, orașul fiind sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Credincioșii botoșăneni se adună an de an în jurul bisericii protectoare, alături de înalții ierarhi din Botoșani și Moldova.

Biserica "Sf. Gheorghe" Botoșani este ctitorie a Doamnei Elena Rareș, soția lui Petru Rareș, așa cum aflăm și din inscripția în limba slavonă de deasupra ușii de intrare în sfântul locaș: „Elena, fiică de Despot, doamna răposatului Petru Voevod, a zidit acest hram întru numele Sfântului mare mucenic Gheorghe în târgul Botoşanilor”, în anul 1551. 
 
Biserica „Sfântul Gheorghe" este legată de una din peceţile vechi ale oraşului, sigiliul având simbolul „Sfântul Gheorghe călare pe cal omorând balaurul cu o suliţă" pe un act din anul 1780 şi poartă înscrisul: „Pecetea târgului Botoşani afierosit la Sfântul Gheorghe, 1780".
 
Din anul 1999, aici slujește Pr. iconom stavrofor Dumitru Mateciuc din ianuarie 1999. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Accident de muncă la un atelier de prelucrare a lemnului

astăzi, 20:09
825

S-a întâmplat vineri dimineaţă, într-un atelier de prelucrare a lemnului, atunci când femeia, în vârstă de 40 de ani, din Corni, lucra la un abric. La un moment ...

Amenințare serioasă pentru toți iubitorii acestui joc. Specialiștii spun că este foarte periculos. Și în România numărul jucătorilor este în creștere

astăzi, 17:42
585

Jocul care dă dependență! Părinţii sunt disperaţi din cauza dependenţei copiilor, au ajuns chiar să ia măsuri extreme. Sute de minori au fost internaţi în clinici de reabilitare specializat...

Accident în Italia: Un român l-a omorât pe inginerul care a construit tunelul Mont Blanc - VIDEO

astăzi, 15:37
1019

Accident cumplit în Italia, la Cimina, produs de doi tineri români, în urma căruia a murit Giulio Cesare Meschini, inginerul de 91 de ani care a construit tunelul Mont Blanc, inform...