Botosanenii au intampinat, sambata, Moastele Sfantului Ierarh Nectarie! FOTO, VIDEO

Botosanenii au intampinat, sambata, Moastele Sfantului Ierarh Nectarie! FOTO, VIDEO
Credinciosii botosaneni au intampinat sambata, de la ora 15.30, la Biserica "Sfantul Ioan Iacob", sosirea Moastelor Sfantului Ierarh Nectarie de Eghina, aduse la Botosani de la Biserica Spitalului Judetean din Suceava.

Sfintele Moaste au fost aduse de catre preotul paroh al Bisericii Spitalului Judetean Suceava, preotul Constantin Diaconasu, acesta fiind insotit de catre un preot venit din Scotia.

După întâmpinarea Sfintelor Moaşte, soborul de preoti a savarsit Acatistul Sf. Ierarh Nectarie, iar la ora 17.00 a fost oficiata Slujba Vecerniei Mari unită cu Litia în cinstea ocrotitorului acestui sfânt locaş - Sf. Ioan Iacob Hozevitul, sfantul botosanean praznuit pe data de 5 august.





"Multumim lui Dumnezeu ca ne-a invrednicit si am fost binecuvantati ca Sfantul Ierarh Nectarie sa poata ajunge aici, unde incercam sa ridicam o biserica in cinstea Sfantului Ioan Iacob Hozevitul. Multumim parintelui Cristian Diaconasu, preotul paroh al Biseriii Spitalului Judetean Suceava, prin ajutorul caruia am reusit sa aducem si aici Moastele Sfantului Ierarh Nectarie. La Biserica Spitalului Judetean Suceava se afla si alte moaste, ale Sfantului Spiridon, Sfantului Ciprian, chiar si ale Sfantului Ioan Iacob Hozevitul, este o particica intr-o racla, cand ajungeti in Suceava va puteti inchina. Multumim si rugam pe Bunul Dumnezeu sa ne primeasca jertfa. Multumim si parintelui Gabriel din Scotia, care a venit si a slujit impreuna cu noi Acatistul Sfantului Ierarh Nectarie", a spus preotul paroh al Bisericii "Sf.Ioan Iacob", Radu Constantin Zait.





Credinciosii prezenti in curtea bisericii s-au inchinat la Sfintele Moaste, ei rugandu-se pentru sanatate, liniste, pace.

"Sfantul Nectarie m-a ajutat in momente grele ale vietii mele, de asta toti din familia mea, si eu si copiii mei, avem mare evlavie la acest sfant. Trebuie sa avem credinta, sa nu ne mai uram unii pe altii, si sa ne vedem fiecare de necazurile noastre, cele trupesti si cele sufletesti", a spus o credincioasa venita sa se inchine la Moastele Sfantului Ierarh Nectarie.




                                      
Particica cu Sfintele Moaste ale Ierarhului Nectarie a fost donata in 2011 Bisericii cu hramurile "Izvorul Tămăduirii" şi "Sfântul Ierarh Nicolae" a Spitalului Judeţean din Suceava, racla fiind adusa din Grecia. Sfântul Ierarh Nectarie din Eghina este cunoscut ca vindecător de cancer.


Biserica "Sf. Ioan Iacob" din Botosani


Situata in zona industriala a municipiului Botosani, Biserica "Sf.Ioan Iacob", avand ca ocrotitor pe Sfantul Ioan Iacob, de loc din Crainiceni,judetul Botosani, vietuitor la Manastirea Hozeva, este o capela de cimitir de dimensiuni reduse, dar care primeste credinciosi cu frica de Dumnezeu din tot orasul Botosani.

Nou infiintata, parohia Sf. Ioan Iacob si Biserica ce poarta hramul Sfantului Ioan Iaob Hozevitul (cu zi de pomenire la 5 august) a functionat mai intai ca o capela in care se oficiau doar slujbele de pomenire a mortilor.

In anul 1922, veteranii de razboi au donat un hectar de teren si au infiintat aici un cimitir. In anul 1927 se construieste un cimitir si o biserica de lemn de dimensiuni reduse destinata slujbelor de parastas si de inmormantare.

Avand hramul initial Ziua Crucii, actuala Biserica a suferit unele modificari intrucat dimensiunile reduse nu puteau primi credinciosii care incepeau sa vina la sfintele slujbe din ce in ce mai multi.

In anul 1998, un credincios din zona, astazi inmormantat in cimitirul parohial, Gheorghe Scarlat, cu cheltuiala proprie si ajutat de alti cativa crestini din zona, reconstruieste capela, dandu-i dimensiuni mai mari. In acelasi an, zona este declarata de catre Protopopiatul Botosani parohie cu hramul Ziua Crucii (14 septembrie).

In anul 1999, luna ianuarie, vine aici prin transfer preotul Ioan Iordache, care pana in septembrie acelasi an, impreuna cu noii crediniosi, finalizeaza lucrarile de restaurare si pictura interioara a Bisericii. Pictorii au fost Pr. Marian Petrovici si Iuliana Frantescu. De asemenea, tot atunci s-a realizat si clopotnita de lemn, care se afla la intrarea in cimitir.

Pe 23 iulie 2000 are loc slujba de tarnosire a Sfantului Locas de catre Preasfintitul Parinte Calinic Botosaneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, insotit de Protopop Lucian Leonte si de un sobor de preoti si diaconi.

Pe 1 august 2010 este numit paroh Preot Zait Radu Constantin, profesor la Seminarul Liceal Ortodox "Sf. Gheorghe" din Botosani.


Sarbatoare pana pe 7 august!

Credinciosii sunt asteptati la Biserica "Sf. Ioan Iacob" pana marti, cand la ora 17.00 va avea loc procesiunea de plecare a Sfintelor Moaşte ale Sfântului Ierarh Nectarie de Eghina.

DUMINICĂ 5 AUGUST 2012

 Ora 8.00  - Utrenia şi Sfânta Liturghie în cinstea Sf. Ioan Iacob – Hramul Bisericii "Sf. Ioan Iacob"
Ora 12.00 – Slujba Aghiezmei celei Mici şi Taina Sfântului Maslu cu rugăciuni de dezlegare
Ora 17.00 – Slujba Vecerniei Mari unită cu Litia în cinstea Schimbării la Faţă a Domnului

LUNI 6 AUGUST 2012

Ora  8.00 -  Utrenia şi Sfânta Liturghie – Schimbarea la Faţă a Domnului
Ora 15.00 – Taina Sfântului Maslu
Ora 17.00 -  Slujba Vecerniei Mari unită cu Litia în cinstea Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla

MARŢI 7 AUGUST 2012

Ora 8.00 – Utrenia şi Sfânta Liturghie – Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla
Ora 15.00 – Taina Sfântului Maslu
Ora 17.00 – Procesiunea de plecare a Sfintelor Moaşte ale Sfântului Ierarh Nectarie de Eghina

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Praf saharian deasupra României. ”Depunerile de praf vor fi vizibile și la nivelul solului!”

astăzi, 13:47
51

O nouă masă de aer încărcată cu praf de origine sahariană va tranzita, începând de azi, de la ora 12.00 și până pe 18 aprilie, la ora 00.00, teritoriul României, c...

Polițiștii de frontieră botoșăneni curăță Prutul de plasele monofilament interzise de lege!

astăzi, 12:32
75

În ultima săptămână, poliţiştii de frontieră botoșăneni, care executau misiuni de patrulare pe râul Prut sau în cooperare cu reprezentanți ai A.J.V.P.S. Botoșani, cu ...

Pasageri cu comportament suspect, polițiștii au găsit droguri sub preșul din mașină!

astăzi, 12:18
147

Astăzi, 16 aprilie 2024, polițiștii au oprit pentru control, pe strada Spiru Haret din municipiul Dorohoi, un autoturism condus de un tânăr de 24 de ani, din aceeași localitate.În...