Botosaneni de care suntem mandri!

Botosaneni de care suntem mandri!

 Florin Aionitoaei in rolul Mihai Viteazul  

Sute de spectatori au aplaudat la scena deschisa prestatia actorilor botosaneni la Festivalul de Arta Medievala de la Suceava.

Dupa ce, timp de patru zile, turistii au urmarit in Cetatea de Scaun spectacolele Viforul si Apus de Soare, dupa Barbu Stefanescu Delavrancea, ambele regizate de Marius Rogojinschi, artistii de la Teatrul Mihai Eminescu si cei ai Teatrului pentru Copii si Tineret Vasilache au evoluat zilnic in Cetatea de Scaun, intru bucuria publicului mare si mic, dar si spre reala implinire si satisfactie a organizatorilor.

Sambata dimineata, daca Ratusca cea urata a fost urmarita de un public format in cea mai mare parte din copii mici, atmosfera s-a dovedit a fi de-a dreptul exploziva la cel de-al doilea spectacol, Pacala, in regia lui Valentin Dobrescu.

Sute de spectatori, copii entuziasti si adulti de-a dreptul cuceriti de jocul actorilor au aplaudat minute in sir prestatia botosanenilor. 

Apogeul manifestarilor de sambata a fost atins, insa, la ora 16.00, cand turistii au asistat la un moment inedit, Intrarea lui Mihai Viteazul in Cetatea Sucevei.

Reconstituind momentul din anul 1600, cand Mihai Viteazul a ajuns in Cetatea Sucevei pentru a implini actul I din unirea tarilor romane, apeland la capacitatile actoricesti ale lui Florin Aionitoaei, dar si la o recuzita bogata si deopotriva fastuoasa, completand riguros, fara sa  exagereze numeric, cu cateva zeci de osteni, acelasi regizor Marius Rogojinschi a creat scene memorabile, care in mod sigur vor ramane in memoria vizuala si afectiva a privitorilor.

Cadrul natural al cetatii,  atmosfera autentica si interpretarea de exceptie a actorilor a adus in prim plan teatrul botosanean, artistii contribuind in mod exceptional la reusita celei mai mari manifestari artistice din Moldova ultimilor ani.

Construit pe baza unui proiect de anvergura si aparent pretentios in urma cu patru ani, Festivalul de Arta Medievala are in spate un artizan care a mizat de la inceput pe talentul actorilor botosaneni, dar mai ales pe capacitatea lui Marius Rogojinschi de a implini regizoral fiecare viziune a acestui artizan, care este nimeni altul decat directorul Complexului Muzeal Bucovina, Emil Ursu.

Fapt care ar trebui sa dea de gandit autoritatilor si reprezentantilor culturii botosanene, care nu de putine ori apeleaza pe artisti de peste mari si tari, cheltuind sume imense de bani, fara ca de fiecare data rezultatul sa fie cel asteptat.  



 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Profesorii „vinovați” de rezultate slabe la simularea de la Bacalaureat, trimiși la perfecționare!

Joi, 18 Aprilie 2024
604

Inspectorii școlari vor organiza activități metodice cu profesorii care predau discipline pentru Bacalaureat. Prioritatea este acordată profesorilor care au elevi cu medii sub 6 la simularea exame...

Bărbat de 49 de ani, depistat conducând sub influența alcoolului pe un drum din județ!

Joi, 18 Aprilie 2024
127

În cursul zilei de miercuri,17 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.1 Botoșani au oprit pentru control pe drumul public din comuna Gorbănești un autoturism co...

Beneficiarii de prestații sociale își vor primii zilele următoare drepturile bănești!

Joi, 18 Aprilie 2024
81

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Botoșani anunță că au fost virate în Trezoreria Botoșani  sumele necesare efectuării plăţilor drepturilor aferente  ...