Botoșăneanul Vlad Ivanov, distins cu Premiul Academiei Române!

Botoșăneanul Vlad Ivanov, distins cu Premiul Academiei Române!

Academia Română a decernat joi, 13 decembrie 2018, premiile care recompensează cele mai bune lucrări și prezențe culturale și științifice românești realizate de-a lungul anului 2016. Ceremonia de decernare a premiilor a avut loc în Aula Academiei Române, în prezența membrilor Adunării Generale. Laureații au fost premiați de către Biroul Prezidiului, condus de acad. Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române.

Academia Română acordă, începând cu acest an, un număr de 81 de premii, purtând, fiecare, numele unei personalităţi din domeniul cultural sau științific reprezentat în cele 14 secții ale Academiei Române: filologie și literatură, istorie, matematică, fizică, chimie, biologie, geonomie, științe tehnice, agronomie și silvicultură, medicină, economie, științe juridice și sociologie, filosofie, teologie, psihologie și pedagogie, arte, arhitectură și audiovizual, știința și tehnologia informației. Din totalul celor 81 de premii, pentru anul 2016 au fost acordate 70, unui număr de 94 de lucrări sau grupuri de lucrări, creații individuale sau elaborate de colective de autori.

O noutate o reprezintă înfiinţarea premiului „Petre Sergescu“, destinat recompensării celei mai valoroase lucrări de istoria ştiinţei, premiu care este atribuit în urma consultării şi votului tuturor secţiilor de ştiinţe din Academia Română. Anul acesta el a revenit lucrărilor „Nicolae Coculescu, o viaţă printre stele” şi „Astronomia şi Academia Română”, de Magda Stavinschi.

Premiile Academiei Române au fost iniţiate prin donaţie de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, în 1863, încă înainte de înfiinţarea însăşi a instituţiei academice.

În domeniul Arte, arhitectură şi audiovizual, premiul „Aristizza Romanescu“ i-a revenit actorului Vlad Ivanov pentru rolul inspectorului şef din filmul „Bacalaureat“ (regia Cristian Mungiu).

Premiul „George Enescu“ în domeniul creaţiei muzicale este acordat lucării „Piesă de concert II (pentru pian)”, de Peter Szegö, iar premiul „Ciprian Porumbescu“ în domeniul muzicologiei, lucrării „Compoziţia coral-liturgică românească (vol. I-III)”, de Valentin Gruescu.

Premiul „Ion Andreescu“ în domeniul artei plastice îi revine proiectului „Expoziţia retrospectivă Ilie Boca 80” (Muzeul de Artă Bacău), de pictorul Ilie Boca.

Pentru Filologie şi Literatură, cu premiul „Timotei Cipariu“ este recompensată lucrarea „The Syntax of Old Romanian” (Oxford University Press), editori: Gabriela Pană Dindelegan; Martin Meiden (Anglia).

În cazul Ştiinţelor medicale, premiul „Iuliu Haţieganu“ este acordat lucărilor „Tratat de Chirurgie Hepato-Bilio-Pancreatică şi Transplant Hepatic” (autori: Irinel Popescu (coordonator), Fulger Lazăr, Cornel Iancu şi Dana Tomescu) şi „Ultrasonografia în practica clinică” (autori: Radu Ion Badea, Monica Platon Lupşor şi Lidia Ciobanu).

În domeniul Ştiinţe biologice, premiul „Emil Racoviţă“ a revenit lucrării „Chiroptera – Mammalia, Vol. XVI, fasc.3” (autori: Dumitru Murariu, Gabriel Chişamera, Dragoş Ştefan Măntoiu şi Irina Pocora), pentru Ştiinţe chimice va fi recompensat cu premiul „Costin D. Neniţescu“ grupul de lucrări „Sinteza multicomponent a pirolochinoxalinelor şi pirolobenzimidazolilor” (autori: Călin Deleanu, Alina Nicolescu şi Florentina Georgescu), în timp ce pentru Fizică, vor primi premiul „Constantin Miculescu“ lucrarea „Improving the shear wave velocity structure beneath Bucharest (Romania) using ambient vibrations” (autori: Elena Florinela Manea şi Mircea Radulian) şi grupul de lucrări „Studii privind materialele nanostructurate cu aplicaţii în fotonică” (autor: Monica Focşan).

Pentru Matematică, este acordat premiul „Simion Stoilow“ grupului de lucrări „Sisteme neliniare de ecuaţii în modelarea matematică a cristalelor lichide”, de Arghir Dani Zărnescu.

Premiul „Vasile Pârvan“, pentru Istorie şi Arheologie, a revenit  lucrărilor „Bronzul târziu la Dunărea de Jos. Componente şi relaţii interculturale” (autor: Neculai Bolohan) şi „Pannonia, Dacia and Moesia in the Ancient Geographical Sources” (autor: Florin-Gheorghe Fodorean).

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Dumitru Dragomir susține că un medic ”plecat din Botoșani” i-a dat un leac de viață lungă! ”M-a văzut că eram așa roșu la față, credea că sunt bețiv!”

astăzi, 10:21
45

Dumitru Dragomir susține că a învățat asta de la un reputat medic cu origini botoșănene.„Fii atent, că nu mai știi pe cine să crezi în țara asta. Toți medicii ăștia ...

Administrația Națională de Meteorologie a prelungit atenționarea de tip Cod Galben pentru județul Botoșani!

astăzi, 10:10
62

Meteorologii eu emis o avertizare de tip Cod Galben valabilă până vineri, la ora 18.00.Vântul va avea intensificări în Moldova, în estul și sud-estul Transilvaniei cu v...

Prefectul, apel în ședință pentru siguranța elevilor: „Observ că s-au făcut progrese...” (video)

astăzi, 09:40
42

O astfel de situație, a cazurilor de violență în școli, a fost punctată și de către șeful Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani, comisar șef de poliție Costîn...